Докато народът грабне сопите…

Драги тепавичари,

Знаете, че рядко се появявам през уикенда в Тепавицата, но тоя път не издържах и реших да ви открадна малко от свободното време. Повод за това ми даде едно интервю на премиера в оставка, което дълбоко ме впечатли и затова предлагам да го обсъдим.

То бива нахалство, тепегьозлък и цинизъм, ама такова като на Тиквата рядко се среща… Ще цитирам само една негова мисъл от последните часове, изречена в петък, 13-ти, в предаването „Панорама“ на БНТ: „Трудно мога да преценя, че има по-подходящ за управлението от мен”. Всички видяхме до къде стигна България под неговото „мъдро” управление! Питам се какво би се случило в страната ни без него и дори без всякакво правителство. Едва ли щеше да бъде по-зле, отколкото е сега…

Ще цитирам още една мисъл, прочетена на едно друго място  в статията “Борисов в лада? Добра идея“: „Има нещо, което мъчи Гражданина за европейско развитие на България и то изглежда е свързано с усещането, че въпреки корупцията, която е главното петно върху образа на България , гледана отвън, страната се развива напук на властта, а не благодарение на нея”. Ще паднете, ако ви кажа кой е изрекъл тези думи. Носителят на будната гражданска съвест, демократът, честният и почтен джурналист Иво Инджев! Смях в залата… 😀

Абе, как не се  намери поне един мой познат, който да каже, че е гласувал за ББ и подкрепя напълно водената от Него политика. Дори по улиците и в градския транспорт не видях някой публично да изрази симпатия към Него. Само социологическите агенции продължават да ни лъжат, че Неговата партия води убедително пред всички останали. Ако има и грам истина в тези проучвания на обществените настроения, ако днес бъдат проведени парламентарните избори, то наистина ще се окаже: „Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме”.

Заглавието на това четиво също не е моя интелектуална собственост, а Негова! Вижте сами какво е казал: “След изборите ще има политическа криза и народът ще вземе една тояга и ще ни измете всичките, прогнозира премиерът в оставка”.

Остава да дочакаме народът да се събуди и да докаже на себе си и пред света, че ние сме суверенът, а министрите и депутатите са наши слуги.

Да живей България!

Предвид гореказаното, предлагам ви една молитва, като се абстрахирате от това кои са изпълнителите на песента:

 

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология and tagged . Bookmark the permalink.

52 Responses to Докато народът грабне сопите…

 1. Pasi says:

  Сопа
  Време е да хване сопа
  шопа, срещу Неврокопа.
  Зомбита от Не Пе О-та,
  също май си просят сопа.
  Шопи! Сопи да въртим,
  София да усмирим.
  Pasi,15.08.2013

 2. Тракиец says:

  Напълно съм съгласен с написаното, но с едно малко доуточнение. Сопата е последна мярка, а доколкото съм наясно, екипът на президент Радев е с амбиция да извърши ревизия на управлението на ГЕРБ. Едва ли ще му стигне времето обаче – идват избори, а там ще си каже думата Негово Величество Избирателят. Дай, Боже този път да изберем правилните хора!

  • Hombre says:

   Съгласен, Тракиец! И аз искам да направя едно доуточнение… Народът е казал: “Помогни си сам, та и Господ да ти помогне”. 🙂

 3. Homo faber says:

  М да аааа, …. другарки и другари, госпожи, госпожици и господа, в момента ние си стоим на приказки и на лозунги и някак си не се превръщат в действие. Просто, защото е друго време, друг свят и други са хората. И както е казал един сръбски премиер преди настоящия век… “Политика се ради со пари и со дупе. Пари немаме.”
  Второто, още повече го нема в политическата действителност, защото всеки/ки гледат преди всичко, какво има в ръцете на стоящия/те отпред!!!

  • Hombre says:

   Фабер, ще очаквам да дадеш личен пример како требе да радиме… 🙂

   • Homo faber says:

    Омбре, пак ли по стар български обичай… чекаме другийо? 🙂

    • Hombre says:

     Фабер, аз поне нещо се опитвам да напиша на пергамента преди да въстане робът, а през това време ти какво правиш? Со пари или со дупце ще участваш???

 4. Тракиец says:

  Току що се опитах да изгледам цялото интервю по Панорама с лицето ББ. На 25-тата минута записът приключи. Надявам се, че не е цензурирано от БНТ.

  • Hombre says:

   Тракиец, аз съм извадил само есенцията от думите на ББ. Останалото е талаш и от БНТ са ти спесили времето, ако трябваше да изслушаш докрай целия му монолог… 🙂

   • Тракиец says:

    Благодаря на БНТ! А иначе, какво беше във втората част. Чух, че водещият го е захапал здраво. 🙂

    • Hombre says:

     Божееее… никой никого не е захапвал. По-слугинажна журналистика от нашта нема да се роди. Но глей кво ще стане след като го детронират баце.

   • Homo faber says:

    Омбре, май тайно се парфюмираш с тази есенция? Не е грях да кажеш – ще ти олекне, човешко е! 😉

    • Hombre says:

     Фабер, най обичам, когато започнеш да ми се правиш на психоаналитик! 🙂 Немаш си на представа колко ми е лекинко на душата…

     • Homo faber says:

      Омбре, от есенцията ще да е, ефирна и благоуханна е, и безметежно и лекинкото ти е на душичката … 😀

     • Hombre says:

      Фабер, вече направо ми мязаш на Кашпировски! 🙂

 5. Тракиец says:

  • Hombre says:

   Тракиец, не разбрах какъв е подтекстът…

   • Тракиец says:

    Обърни внимание на заглавието на песента, а иначе просто така. За разнообразие. Любимата ми група! 🙂

 6. Homo faber says:

  Ти си с опита дупцев, Омбре от кв. “Филиповци”. Не прехвърляй отговорността /по твоя си обичай/ На теб разчитат масите!… 🙂

  • Hombre says:

   Фабер, за да си толкова сигурен в това, което твърдиш, значи ти си един от масите… Имам достатъчно пари да радим политика со пари, ама не виждам смисъл да ги влагам във “Филиповци” или “Факултето”. Все едно да наливаш вода в бездънна каца.

   • Homo faber says:

    Омбре, архивът ти е жив, има материали… а мойта маса е според сезона: ракиена и винска, или пък бирена. Та тва е, драгинко…
    “Където масите, там и ние”! 🙂

  • Hombre says:

   Класиката не умира! Макар че, този доклад само леко повдига завесата над пладнешкия грабеж в годините на прехода в България…

 7. Тракиец says:

  А ето ви и генералът наш! Марш, марш, генералът наш!

  • Hombre says:

   Тракиец, така като гледам, в скоро време нема да го стигнеш този генерал… 🙂

   • Тракиец says:

    Не го и гоня!

    • Hombre says:

     Всеки войник требе да носи в раницата си маршалския жезъл!!!
     Нито си по-грозен, нито по-тъп от Баце! 🙂

 8. Кисса says:

  Привет на всички.
  Темата е потискаща, вероятността Баце да бъде преизбран е голяма, ако това не депресира, тУри му пепел.
  Освен това днес бил най-потискащия ден в годината.
  Датата била изчислена от психолога Клиф Арнал по формула, отчитаща фактори като студено и влажно време, дългове, изминалите дни след Коледа, общото чувство за ниска мотивация.
  Причините за депресията били съвсем обективни. Телата ни са изморени от декемврийската алкохолно-шоколадова диета, а банковите ни сметки са изтънели. Освен това, до този ден, повечето от нас са нарушили новогодишните си обещания за промени.
  Горе главите, обаче, задава се пролет. Да не пропуснете концерта на най-популярната кросоувър инструментална група, продала над 4 милиона албума из целия свят от създаването си през 2000 година досега – БОНД.

  Концертът във Варна ще бъде на 21 април от 19 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център.
  Едно парче от тях за настроение, ВЕНСЕРЕМОС, Омбре!

  • Hombre says:

   Кисса, не виждам какво му е потискащото на днешния ден. Ден като всички останали от годината… Даже нещо повече – чувствам се ето като този:

   Тоя портрет го вмъкнах само и само за да напомня на Тракиеца кой е произнесъл думите за маршалския жезъл. Нема нищо по-хубаво от това да имаш приятел генерал.
   Нека сме живи и здрави, пък нека ни… може и на концерт в Морската столица да отидем…
   И да ти напомня, скъпа моя Кисса, че първият ми псевдоним беше Homo erectus, демек изправен човек. Подразбира се, че винаги си държа горе главата. 🙂

 9. Кисса says:

  Ех, Омбре, язе бех на една крачка да стана генералска снаха и да живея на Тодорище 1, над апартамента на покойния Павел Вежинов, ама фанАх синчето да ме послъгва и му теглИх шута.
  Като завършИх за вишо, празнувахме със сестра ми и приятелката ми Ева в бара на Гранд хотел София защитата на дипломната ми работа, и вече на чашка, отскочих да го поканя, един Х върлей място е. Дойде серсемина и ми се пули до заранта, моли ме да се кача до тях за малко, ама найн.
  От бара се метнАхме на такси със сестра ми и направо на аереопорта. От тогиз не съм го виждАла, ама един негов колега, също ядрен физик на 4-ти километър ме осведомява, че бил все още същия смотаняк и самотник. Те така. Бъди здрав!

  • Hombre says:

   Кисса, според мен си постъпила съвсем правилно като си му била шута на този генералски син! От скромния си опит, който имам, наблюдавайки генералитета в БА и МВР, не е възможно да те произведат в генералско звание, ако не си връзкар. Особено в мирно време…

   • aman11be says:

    Всяко правило си има изключения, брат ми. Аз познавам един изключително честен, почтен, скромен и професионално подготвен човек, който постигна всичко до момента сам. Горд съм, че ми е приятел още от ВНВУ. В момента е зам. командир на Сухопътни войски – бригаден генерал Михаил Димитров Попов. Де всички генерали да бяха като него.

    • Hombre says:

     Вземам си думите обратно, Амане. Със сигурност има и свестни генерали…

 10. Кисса says:

  “Сред най-неприятните съветски шпиони в отечеството по това време е и Каприел Саркиз Каприелов, български гражданин от арменски произход. Вербува за сътрудник на съветското разузнаване и съпругата си Йорданка Каприелова, както и нейния брат Михаил Андреев, поручик от ВВС на Царство България, който по поръчение на Каприелов създава разузнавателна група сред летците-офицери. През декември 1940 г. поручик Андреев прави контакт с друга разузнавателна група на ГРУ – т.н група „Дро”, ръководена от Гиньо Георгиев Стойнов, роден на 10 март 1908 г. и ликвидиран като съветски шпионин 13 май 1944 г. Михаил Андреев обаче оцелява и още на 22 септември 1944 г. става помощник-командващ по политическата част на ВВС в българската армия. Каприел Каприелов разширява антибългарската си дейност – след групата Дро, във Варна е създадена цяла резидентура, начело с комуниста Стоян Мураданларски. През ноември 1941 г. полицията арестува Стоян Мураданларски, част от групата му, както и семейство Каприелови, но не успява да докаже участието им в разузнавателната мрежа.Стоян Мураданларски обаче е осъден на смърт и ликвидиран през март 1944 г. за предишни престъпления като комунистически терорист. Йорданка Каприелова е осъдена на доживотен затвор, а Каприел Каприелов е интерниран в лагера „Гонда Вода”. На 9 септември и двамата са освободени – Каприел Каприелов веднага е назначен за зам.-началник на отдел „Държавна сигурност” към ДНМ, а след това става завеждащ отдел „Външнополитическа информация” при ЦК на БРП(к). През 1954 г. вече като ген.-майор, Каприел Каприелов отново е в МВР, а през периода 1956-1963 гг. е началник на Второ управление на Държавна сигурност. Йорданка Каприелова работи в Министреството на информацията, Комитета за народен контрол и в Министерството на външната търговия.”

  Ти си имал вземане-даване с външната търговия, та Йорданка Каприелова, зам. министър на министър Караманев, май, би трябвало да я знаеш. Те тая щеше да ми е свекървище. Ама не би. Познавам съпругата на Михаил Андреев – Надежда Андреева. Живее на ул Драган Цанков, 12 във Варна. Ако е все още жива. Много свястна жена беше.

  • Hombre says:

   Интересна история разказваш, Кисса… По стечение на обстоятелствата, познавам Георги Караманев. Ама още не е дощло време да пиша мемоари… 🙂

   • aman11be says:

    Историята общо взето е “разказана” от един от щатните “декомунизатори” Антон Тодоров. Малко му остава и ще заработи осигурителен стаж за пенсия с “громене” на комунизЪма. Друг льольо от кохортата е една трагикомична имитация на д’Артанян и Гогол на външен вид

    и също почти докарал стаж за пенсия, “борейки” се с фантомите от ДС.

  • aman11be says:

   Ако става дума за Михаил Андреев, който края на 50-те и първата половина на 60-те години на миналия век е бил партиен шеф на Толбухински окръг, съм чувал от баща ми, че също бил свестен човек.

   • Hombre says:

    Амане, ако този Михаил Андреев е бил в началото на 60-те години партиен секретар, то към 1990 г. е трябвало да бъде над 70 години…

    • aman11be says:

     Доколкото знам Михаил Андреев е починал някъде 1965-66 или 67 година. Тогава е бил на петдесет и няколко години. Чувал съм, че преди 1944 е работил за руснаците.

     • Hombre says:

      Не знам, не съм компетентен и не участвам в разговора…

  • Hombre says:

   То е повече от ясно, че България е превърната в колония на САЩ!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s