Хляб наш насущний

Драги майстори готвачи, калфи и чираци,

На тоя студ и  поледица отдавна преминах на машинно производство на хляб в домашната ми мини хлебопекарна. И без това, виждал съм сцени как хляба от контейнера преди да стигне до рафтовете на магазина го изпускат на улицата и после бързо го слагат на мястото му. При опаковката сръчни роми, без ръкавици, бършат си носа с ръка, а след това със същата го пъхат в книжни кесии, от хигиенични съображения… Всичко това ме накара да се заема лично с осигуряването на хлеба наш насущний в моето семейство.

Знаете, че аз съм от хората, които обичат да експериментират. Хрумна  ми този път да проверя как едно време нашите баби са приготвяли хляба, без който не са сядали на масата. За повечето от вас не е никаква тайна, но малцина са го правили.

Ще ви  разкрия “тайната” на простата рецепта, по която аз приготвих вкусен хляб:

ИНГРЕДИЕНТИ:

– Бяло брашно “Класик” – 900 гр.
– Жива мая – 1/2 кубче
– Захар – 1/2 с.л.
–  Сол – 1 и 1/3 ч.л.
– Олио – 2 с.л.
– H2O – 300 ml.

ПРОЦЕДУРА:

Приготвя се най-напред набухвателя като се смесва маята и захарта. Бърка се, докато се получи хубава хомогенна смес. Тая отговорна работа я свърши внучката. В перспектива се очертава да излезе от нея една много добра хлебарка. 😀

Пресява се брашното, прави се кладенче по средата и се добавя сол, вода и олио в голям и дълбок пластмасов съд, като заместител на дървени нощви. Изсипва се и готовата мая и  се  меси, меси… Тука вече се искат  здрави мъжки ръце, та се наложи аз да свърша тая работа.

Тестото се оставя да втаса за около 1 hour.

Слага се в намаслена тавичка, дамгосва се с нож на неколко плитки резки и се фурга във фурната, докато се опече на около 190°C.

Подбрах и съответния видеоматериал, по който желаещите да преминат в по-горна категория кулинар, могат да се ръководят при месенето на тестото:

Et voilà! – Bon Appétit!

Илюстрацията най-горе у лево не е от мен, но почти по същия начин изглеждаше и моят хлеб. Даже е и по-красив…  😀

Най-сладък е хлябът, който сам си приготвиш.

Освен това, моята баба Цона ми е казвала, че никой не е по-голям от хляба.

И преди да завърша, за да не кажете отново, че сте се минали, като сте влезли в Тепавицата, специално за вас подбрах няколко поговорки и пословици:

Поговорки, свързани с Хляба

Накрая, един съвет от мен. Не прекалявайте с топлия хлеб и сиренето, щото както сте се засилили, може да омаате цел самун без да се усетите.. И после, пак аз виновен!

Кратка историческа справка: Тълкуванието на Блажения Августин за “насъщния хляб” е показателно за това, че под хляб тук не се разбира само физическия или иносказателния, а съвсем конкретен Хляб – този на Св. Евхаристия. И тъй като този хляб е наречен “насъщен” (epiousios) в Мат. 6: 11, а Блаженият Йероним го е превел тълкувателно като “panem nostrum quotidianum” (всекидневния ни хляб).

Хубаво би било, като се събере вечер цялото домочадие около софрата, най-възрастният (в случая  аз), да произнесе една молитва:

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Направи си сам and tagged . Bookmark the permalink.

30 Responses to Хляб наш насущний

  1. Pasi says:

    Тома Димитров Измирлиев (1895 – 1935 г.,
    псевдоними: Фома Фомич, Гарабед Бедни и други е български писател хуморист, журналист, сатирик:
    Закъсала държава! Продънена хазна!И кой ли ще оправи таз глупава страна,
    щом всеки смахнат правник ерзац специалист
    минава за държавник, дори за финансист?
    Разпъната държава ограбена страна,
    с закони, ред и право без никаква цена.
    И куц, и сляп, и блъснат известно е това
    се учи тук да бръсне народната глава.
    В Дермен дере* завършил с успех университет,
    във София се връща велик капацитет,
    и само тъй, от скромност, не става президент,
    а само прост министър в критичния момент.
    Един учил финанси при някой дърт лихвар,
    но се родил със шанс и изскача секретар,
    а друг видял на кино Париж или Берлин
    и ето го заминал за дипломат във Рим!
    Закъсала държава, затънал параход
    и никой грош не дава за своя мил народ
    -министрите в чужбина, избраниците спят,
    а вълчите дружини спокойно си крадат!
    Но в тези дни размирни един достоен мъж
    -държавният ни бирник се шляе в шир и длъж
    и толкова обича народа обеднял,
    че щедро му съблича и сетния парцал!

  2. Homo faber says:

    Ингредиентът му е майката на всичко, майсторче Омбре!
    Да те похваля, че ти си ингредиентът и у дома, и у вашия вход, в блока в който живееш!
    С този леб, може и целия вход във вашия блок да нараниш! 😉
    Така, още повече с уважение и блеснали очи ще те гледат живущите… а още повече глорификация ще получиш, като им раздадеш поравно, 20-те хиляди луидора, да си купят домашни хлебопекарни!
    Нека глорификацията, бъде винаги с теб! 😀

    • Hombre says:

      Фабер, винаги съм ценял у теб най-много твоята обективност! Затова, приемам с благодарност високата оценка, която ми даваш…
      П.П. За 20-те хил. луидора – както се разбрахме. Пращаш ги на мое име в кафенето “Сан суси” и оттам нататък е моя грижа…

      • Homo faber says:

        Омбре, вече са твои, даже и обява на входа си сложил, за твойта благородна постъпка…

        • Hombre says:

          Фабер, до преди малко бех долЕ пред входа, за да чистя снега. Не видох никва обява да съм сложил…

          • Homo faber says:

            Омбърчо, ти и чистене на снег, пред входа ви… смех, смех, смех…

          • Hombre says:

            Не съм ли споменавал, че съм си купил мини снегопочистваща машина?

  3. Тракиец says:

    Не ми хвали хляб от бяло брашно и особено с мая. От една година си купувам хляб от лимец с квас, така както са го приготвяли нашите деди. Прилича малко на тухла, но е много вкусен и полезен. Маята е дрожди които се отглеждат върху животински кости и е много вредна за нашия организъм. Бялото брашно увеличава количеството кръвна захар!
    Фирма “Пекарната” ул. “Васил Левски” 140, до колелото на Сточна гара.

    • Hombre says:

      Тракиец, баба ти само леп от лимец с квас ти е месела… Щеше да си останеш едно гърчаво и хилаво момченце, ако това е била основната ти храна.
      Между другото, това, което продават по магазините, в 90% е хлеб менте. Не се подвеждай по етикета. Блъскат в брашното отработено кафе и други боклуци и ти си мислиш, че ядеш натурален продукт. Вече писах при какви нехигиенични условия ни доставят този артикул.
      Мене ако ме питаш, най-обичам черния “Бородински” хлеб с лека кисела жилка. Изпива кило водка Столичная”.

      • Тракиец says:

        Както казах по-горе, този хляб е от специализирана пекарна и доста прилича на Бородинския. Никой никого не кара насила, а Бородински продават във всеки магазин “Берьозка, с водка, сало и хайвер. Можеш да ме поканиш когато го купиш! 🙂

        • Hombre says:

          Тракиец, толкова ли си обеднел, та от мен очакваш аз да те черпя хлеб с водка и сельодка…?

    • Hombre says:

      Тракиец, нема да плашиш Кисса! То ако всички прогнози се сбъдваха, светът отдавна да е престанал да съществува…

  4. Homo faber says:

    Не само генералитетът яде хубав и здравословен леб, а и ние простите… консумираме, ето още един адрес…
    Братя хлебари

    • Hombre says:

      Прости хора – прост хлеб ядат! Нема аз да се цепя от масите… 🙂

    • Hombre says:

      Тракиец, не знаех, че и траките са яли хляб… Мислех си, че само вино и мръвки са консумирали… 🙂

  5. Кисса says:

    Привет на всички!
    Ето как се прави хляб и пица с брашно и мая от лимец, приготвени в домашни условия:

    Пицата се пече или както обяснява младежът от филмчето, или в специална фурничка за домашни пици. Ние имаме ето такава:

    Отдолу има монолитна база с вграден реотан, мнооого отдавна в България се продаваха такива котлони. Отгоре само един кръгъл нагревател, който се включва малко преди да се извади пицата.

    Да ви е сладко!

    • Hombre says:

      Кисса, най-хубавата вест, щом намираш време да посетиш Тепавицата е че си жива и здрава! Надявам се вече земетръсите да са утихнали.
      Непременно ще извъртя ръчно една пица по твоята рецепта.
      П.П. Не съм виждал по нашите магазини подобни устройства за правене на пици. Абе, друго си е да ръгнеш тестото в пещ на дърва…

      • Кисса says:

        Така е, Омбре, всяка уважаваща себе си пицерия има такива пещи. Ама в къщи няма как да стане. Каним се да си направим един ден истинска камина, не като изгъзиците (с извинение), предлагани напоследък. Тогава може и да стане. А Валтер иска в България къща с голяма и дълбока маза, лозе, кокошки, патки, прасета и прочее животински свят, на планина, та ако е рекъл Господ, и има живот и здраве… ще те каним на домашно вино и мръвки като (ако) се пенсионираме.

        • Hombre says:

          Иншалаах, както казват старите българи. Нема да му трошиш хатъра на Валтер!
          Представям си каква прекрасна селянка-фермерка ще излезе от тебе… 🙂

  6. Кисса says:

    Колкото до земетресенията в Италия, последните най-силни са все в средната част на Апенините. Първото в Акуила (в превод Орел), на 06.04.2009 с магнитуд 6,2, града разрушен, над 300 жертви. Валтер е роден на 06.04, затова го помня. При това става около 3,30 посреднощ и всички са били в леглата. Голям ужас беше.
    Тази година през август се срина Аматриче с над 200 жертви, пак около 3,30, абе ето тук може да се прочете повече:
    Аматриче след земетресението – “Адът на Данте”

    А тези от вчера се усетиха и в Римини чак, ама нямаше вече какво да срутват. Паднала е една камбанария. Най-ужасното е, че в района на епицентъра вали силно сняг, натрупало е над 3 метра, и вчера след обяд, заради трусовете, се е образувала лавина, която е затрупала един четиризвезден хотел с над 30 души вътре, до тази сутрин все още не бяха успели да се доберат спасители. Положението е наистина повече от ужасно. Горките хора!!!
    Много жертви в хотела, затрупан от лавина в Италия

    Много жертви в хотела, затрупан от лавина в Италия

  7. Тракиец says:

    Поздрави за всички офицери, сержанти и редници от запаса и техните съпруги. Една много съдържателна песен! 🙂

  8. Тракиец says:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s