Пропаганда и контрапропаганда

В ръцете си държа една червена книжка с твърди гланцирани корици – „Пропаганда и контрапропаганда”, само 250 страници, в ограничен тираж, издание на „Партиздат”, 1977 г. Цена 1,12 лв. Не си спомням как е попаднала в домашната ми библиотека, но явно  ме е грабнала с нещо,  за да си я купя. Ще цитирам от нея само две изречения: “Терминът „пропаганда” се появява още по времето на Римската империя, когато същият означава разпространяване на сведения – от слухове, до религиозни доктрини. В Средновековието той придобива значение на разпространяване на вярата. Ръководена от своята хегемонистична политика, Католическата църква организира през 1622 г. „Светата конгрегация” за пропаганда на вярата”.

Авторът на книгата Надка Гъркова е фокусирала своето внимание главно върху аспектите на буржоазната и комунистическа пропаганда, като я обвързва в практиката с определена идеологическа политика, с конкретна организирана дейност за оказване на влияние сред друговерците.

Наченки на пропаганда срещаме още в зората на човешката цивилизация. Вождът на племето, в съюз със шамана или духовния водач насаждат у подчинените им определени стереотипи на поведение, целящи подчинение и страх, които ако не бъдат изпълнявани от тях, следват най-различни санкции – поругаване на тяхното име, или още по-тежко  наказание – изгаряне на кладата. Да не забравяме, че все още в някои страни по света се практикува “Лов на вещици”.

Разцветът на пропагандата възниква през XX век, по времето на Третия райх, когато на власт идва Адолф Хитлер. Същата се превръща в институция ръководена от Паул Йозеф Гьобелс – назначен за министър на Министерството на народното просвещение и пропагандата на фашистка Германия. Негова е фразата: «Една лъжа повторена 100 пъти се превръща в истина». Разгръща се масова кампания, целяща чрез дезинформация да се замъгли съзнанието на немския народ. Паралелно с това започва аутодафето предназначено да ликвидира книгите на всички, които проявяват някакво свободомислие и търсят да намерят такива книги, които проповядват нещо различно от нацистката пропаганда.

Няма да продължавам да обяснявам какво оръжие е в наши дни пропагандата. Променено е само наименованието – прекръстиха я на хибридна война. Всичко, което не съвпада с «правата» линия на Чичо Сам и неговите съюзници е проява на хибридна атака от страна на техните противници. Свидетели сме на абсолютната фалшификация на фактите, с голословни твърдения от рода на това колко е виновен Путин за всички беди сполетели човечеството.

Это Путин виноват!

Намират се и предатели като Р.Плевнелиев, Д.Митов и Н.Ненчев, които пригласят на своите западноевропейски и презокеански господари. Провеждат се и т.нар. »активни мероприятия», чиято основна цел е да въведат в заблуждение политическото ръководство на дадена страна включително и населението. Като цяло, масово се използва дезинформация относно плановете и намеренията  на Русия, Китай, Индия… за нападение над  «Свободния свят». Никой не може да каже със сигурност колко пъти до ден днешен  светът е бил на косъм от Третата световна война.

За да не бъда упрекнат в смъртни грехове като проводник на червена пропаганда, предлагам ви да прочетете статията:

Защо абсурдната официална пропаганда все още работи

Който има глава на раменете може да открие за себе си истината. Горките американчета, само ако знаеха колко са им промити мозъците.

Примери за манипулация на народонаселението у нас – бол! Достатъчно е да посочим само едно име – Бойко Борисов! Крадецът вика “Дръжте крадеца!”. По мое мнение „манипулация” може да се отъждестви с „въздействие” не само в областта на информацията, а и в сферата на комуникациите. Манипулацията, като процес, има своите цели, задачи, методи и средства и, подобно на въздействието, може да носи положителен или отрицателен знак.

Предлагам на вашето внимание едно четиво, което ще бъде особено полезно за начинаещия агитатор-пропагандист:

Йозеф Гьобелс и принципите на Гьобелсовата пропаганда

 И когато става дума за лъжи, ето и една тематична песен със заглавие “Лъжи”:

И тъй като е твърде вероятно да не ви хареса предложената от мен песен, пускам ви още една:

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in POLITICS & SOCIETY and tagged . Bookmark the permalink.

24 Responses to Пропаганда и контрапропаганда

 1. Homo faber says:

  Здравичка, агитпропе! 🙂
  Тя, пропагандата, я срещаме на всяка крачка в живота. Няма как да е другояче, защото пропагандата влияе емоционално на човека и после на неговото поведение. Така че, човек, особено днес, не трябва да се учудва на това и онова, което му се предлага и у нас и по света. А наистина, както казваше шуренайка МУ, трябва да мислим! 🙂 Ясна е целта на пропагандата, да създава позитивен и привлекателен имидж.
  Днес и ние и светът сме жертва на пропагандата, защото хората не са интелектуално компетентни. Така че, трябва хората да приемат приказката … “Не всичко на този свят е като е на пръв поглед” и да си я сложат на стената! 🙂
  Хвана ме тази пропаганда…

  • Hombre says:

   Съгласен, Фабер. С една добавка – предназначена е да всява страх и напрежение, не само позитивен и привлекателен имидж…

 2. Homo faber says:

  Като си под напрежение, Омбре… грабвай чука и се освободи, от него… 😉
  http://tvoykonkurs.ru/p/doloy_internet-zavisimost_begim_gulyat_deti

 3. Homo faber says:

  Що да не може? Ама, дай по темата, за пропагандата… Теб те бива, в тая работа! 🙂
  Та ето, от едно време с добавка от мен: “Турското кафе е виетнамско! Така че, пилето, що ядеш сега, може да е котаранско”! 🙂

  • Hombre says:

   Фабер, ако знаеш само колко хуубаво ми става, когато ме фалиш… 🙂
   По темата за пропагандата съм написал достатъчно. Сега е ваш ред.
   За твое сведение само, гърците викат на турското кафе гръцко. Всъщност, то е арабско… 🙂

 4. Тракиец says:
 5. Homo faber says:

  Омбре, ама не знаеш, как на мен ми е два пъти по-хубаво, когато ме поучаваш… 🙂

  • Hombre says:

   Кой, аз ли?! Фабер, нещо си в дълбока грешка!!! Кога съм те поучавал?

 6. Homo faber says:

  Не, Омбре… не съм в дълбока грешка! За твое сведение, а съм в дълбоко пурпурно – “Deep purple”… 😀

 7. Homo faber says:

  Омбре, кой ти се кара… може би на масата, преди неколко минути? 😉
  Я виж що е рекъл вашия бивш председател и основател на ПП “АБВ”…
  Цитат на деня: Аз съм вградил сянката си в нашия проект АБВ

  П.П. Да те попитам… ти за правото дело, не вгради ли некое и друго, левче или евро?
  И дали редовно си плащаш членския внос… то и това е от полза?

  • Hombre says:

   Фабер, във всичко, което съм построил на този свят съм вграждал невести, а не финикийски знаци! Къде ме търсиш ти мене…?
   Не членувам вече нито в ОФ, нито в БКП – и затова не плащам и една стотинка членски внос.

   • Homo faber says:

    Омбре, щом почнаха оправданията… мани, мани! 🙂
    П.П. И едни редове на наш прошзводител на есета от вчерашния ден… важещи и за днешния, с малка промяна на името!!!
    Ех, Омбре, Омбре… Уж си широко скроен, а все гледаш да се оправдаеш, когато се пошегувам с теб. Ще доживея ли някой ден, когато ще се съгласиш с оценките, които ти давам…?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s