Частен случай

От време на време идва на посещение у нас една комшийка, без да я каним на гости, за да си побъбри с жена ми. Една отрудена жена с нерадостна съдба каквато имат немалка част от нашите съграждани. Този път ми се видя доста угрижена и както се разбра, дошла е да сподели мъката си с нас.

От около половин година била подлагана на непрекъснат психически тормоз, с недвусмислен намек да си търси друга работа, под предлог, че във фирмата ще извършват реорганизация и се закрива щатната бройка. По свои пътища, чрез колеги разбрала, че това въобще не е истина, тъй като прекият й началник искал да назначи на нейно място свой човек. След като не успял да я накара да се съгласи да подаде молба за напускане, преминал към инсинуации и интриги относно нейната непригодност за заемания пост, дори си позволил да оспори дипломата й за висше образование. Странно, как така при кандидатстване за въпросната длъжност е отговаряла на изискванията за образователен ценз, а след това се е преобърнала палачинката…. Стигнал до там, да я обвинява, че е луда тъй като забелязал един ден от прозореца на кабинета си как тя се разхожда и ръкомаха, смятайки че сама си говори, а тя била със слушалка handsfree.  След като и тази атака не дала резултат, преминал  към следващата. За да се отърве от нея предложил й да се премести на работа в друг град – на около 200 км. от София, ако иска да си запази мястото.  Цялата работа се състояла в това, че съседката ни не била по природа купонджийка – не употребявала алкохол и не винаги прекарвала в компания с колегите си по кръчмите. Затова обвинението било, че не се вписва в колектива. Тук вече гостенката не издържа и се разплака. Заяви, че е абсурдно да приеме такова предложение не само защото домът й е в София, а и защото помага в отглеждането на две невръстни внучета. Тук отварям една скоба: прочетох вчера, че в Турция е приет закон, според който на бабите, които са заети с отглеждането на внуци, държавата им отпуска на месец по 300-400 долара. Сподели още, че на този стрес е подложена не само тя, а и други нейни колежки, някои от които, за съжаление вече или не са между живите или берат душа в болници.

В крайна сметка, не издържала на този натиск и накрая подала молба за напускане, която моментално била разписана от началника й. Посъветвах я да съди работодателя си за упражняван системен тормоз, на което тя ми се изсмя. Шансовете да спечели такова дело заради нарушени нейни права, заложени в Кодекса на труда, не били големи – поне така й казали хора, които имали познати, потърпевши при подобни казуси. Освен това, не разполагала с пари за никакви съдебни разноски.

За жалост, никакъв съвет не можах да й дам. Единственото, което й казах бе да не се притеснява и да си гледа преди всичко здравето, макар че всяко здраве струва пари, а и в момента тя отделя от заплатата си една немалка част за лекарства. Дано успее да си намери в близко време подходяща работа макар и да не е така добре заплатена както досегашната. Това е горчивата истина в демократична България. После да не се чудим защо някои хора си отиват преждевременно от този свят.

Подобни мерзки началници са способни да се изкачат върху трупове,  за да постигнат целите си. Но нека не забравят максимата „Не прави на другите това, което не искаш на теб да ти се случи!”.

Може би съседката е постъпила правилно, като е решила да напусне настоящата си работа. В нейна чест е песента „Не, не съжалявам за нищо” от голямата френска певица Мирей Матио:

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Здраве, Материално-финансово състояние and tagged , . Bookmark the permalink.

38 Responses to Частен случай

 1. rusalka2013 says:

  Даа… Най-добре е да си си сам началник 🙂 и както казват китайците, ако работиш това, което ти харесва, цял живот няма да ти се наложи да работиш. 🙂

  • Hombre says:

   Вярно е, Русалке! Така ще бъде при комунизЪма, когато човек за човека ще бъде брат и другар… 🙂

 2. Pasi says:

  Комунистите

  За всичко са виновни комунистите!

  За АКТА, и за газ от шистите,
  за две Българии харизани,
  за туй виновен комунизма е.
  Разграбените ТЕ-КЕ-ЗЕ-та,
  и за опоскани мазета,
  за наводнения и земетръси,
  за туй, че Дянков ни изръси,
  за Боцевите авиони,
  и за слушалките -купони…
  И всичко туй от комунистите!

  Виновни са! A ГЕРБ са чистите!
  Pasi,17.8.2013.

  • Hombre says:

   Така си е, Паси! Вече на няколко пъти си посипвам главата с пепел…

 3. Homo faber says:

  Айде, да е добър денят и за днешното бъбрене, Омбре! 🙂
  Кво да ти кажа… проблемът сигурно съществува, от родово-общинния строй. 😉
  Тука нема социализЪм, или капитализЪм, има интереси, нема справедливост…
  “Не всеки бере плодовете от своя труд. Питайте производителите на зеленчуци.”

  • Hombre says:

   Фабер, ти който си въоръжен със знанията на марксистко-ленинската политикономия, въобще не смея дори да се опитам да ти опонирам…

 4. Homo faber says:

  Омбре, също не смея да ти опонирам, като яростен почитател на левичарството в ПП “АБВ”, а преди това пак в нашенско и по света!
  Известно е, че левичарството е детската на болест на комунизЪма и дефакто почитателите му са въоражени, кой как намери: със сопи и търнокопи, танкове и бетеери и междуконтинентални ракети т.е. според парите…
  Леви комунисти в БКП

  • Hombre says:

   Благодарен съм ти, Фабер! Ако не ми беше дал линк, така и немаше да разбера що е това левичарството и има ли то почва у нас… 🙂

   • Homo faber says:

    Нали сме хора, Омбре! С хора се живее, въпреки, че… “Съвременните хора споделят нова теория за естествения подбор, която не казва, че по-силният оцелява, а че оцелява този, който е подбран.”

    • Hombre says:

     Грешка, Фабер! Оцелява този, който е по-гъвкав! Забрави ли какво ни е завещал Тато? “Да се снишаваме, докато отмине бурята..”.

     • Homo faber says:

      Ти си в грешка, Омбре! По-гъвкавите ги произведоха капиталисти и им връчиха куфарчетата с мангите, т.е. подбРАНИ! 🙂

     • Hombre says:

      Фабер, говориш като човек, комуто вече са били връчили едно куфарче със зелени банкноти
      П.П. Нищо не казваш за оня работодател, който е уволнил моята комшийка…..

   • Homo faber says:

    Винаги с отговор… 🙂

 5. Pasi says:

  БСП и Корни водят съответно на ГЕРБ и Бай Онуй! От много години за първи път толкова рано се публично обявява резултата: “Сбогом ГЕРБ”. има и други с които ще се сбогуваме. Психодесни и левичари. Живот и здраве да е, за да гледаме и акъл да е да коментираме….

  • Hombre says:

   Паси, тия социологически проучвания служат за манипулиране на народонаселението. Който плаща, той поръчва музиката. Накрая, Мишокът ще ни каже с колко малко, но завинаги сме победили…

 6. Тракиец says:

  Уважаеми приятелю Омбре,
  Съжалявам за комшийката. Сигурно много й се натрупало на женицата, ама това е животът. Всички сме изпитвали сладостта и горчивината му. Вярвам, че в резултат на случилото се е помъдряла и израснала духовно.
  Важното е както си й казал да е здрава, а другото ще си дойде от самосебе си.
  Позитивната мисъл, ражда успехи!

  • Hombre says:

   Тракиец, не се съмнявай, че ще предам на комшийката думите ти още тази вечер, ако я видя… Мене лично друго ме безпокои – как може да има такива идиоти у нас, които не само за началници не стават, а дори и за портиери… Мъж, който не може да се държи като джентълмен с една жена, той наистина за нищо не става…

 7. Homo faber says:

  E eee бре, Омбре… кой, аз ли? Нещо си в дълбока грешка!!! Кога съм те поучавал?

 8. Homo faber says:

  Питаш за работодателя… та при частника, той си е чорбаджията, ако е държавна работата, пак лошо, държавен капитализЪм. И в двата случая много, много неприятна случка.
  П.П. Може да съм в грешка, кой не греши… ама нещо ми се чини, че за твоя много близка роднина се отнася случая?

  • Hombre says:

   Фабер, ако имах власт, щях да те назнача на длъжност главен пророк на Родината… 🙂

   • Homo faber says:

    Омбре,никой не те спира да ми отговориш на П.П. питането…дали е роднина? 🙂
    П.П. … тя властта е невидима, има я… 🙂

    • Hombre says:

     Аз съм плебей по рождение и всички дрипльовци са мои братя и сестри…

 9. Pasi says:

  Ние хубаво се цепим, ама това как се оценява: Сайт продава знаме на българските турци.
  Bulgar Türkleri (Bulgaristan) Bayrağı

 10. Графът says:

  Иде спасението: мажоритарни в 2 тура!
  Веднага след избора тя или някой като нея ще спечелят изборите и работодателят и ще се разхожда тъжен и нещастен.
  Нал тъй…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s