Война или мир

Да ме прощават някои хора, визирайки най-вече мои познати, представителки на нежната половинка от човешкия род, тъй като отново ще се наложи да политиканствам и да бистря политиката – така, както аз си знам. Колкото и да е противна темата, няма как да я игнорираме, ако наистина не сме безразлични към заобикалящия ни свят, вътре и извън България. Загрижени не само  за собствената си  съдба, но и за поколенията след нас…

Неусетно, след ВСВ заживяхме с мисълта, че войната като най-голямото социално зло вече е невъзможна в Европа и съвсем пропуснахме някои събития около Югославия, Косово и Македония. И най-новите призиви на бившия президент и министър-председател на Албания Сали Бериша, който съвсем наскоро отправи към Сърбия открити заплахи за военна намеса, в „защита на албанците в Косово”.

Ще се постарая леко да повдигна завесата около това, което се случва с България в най-новата ни история. С две думи  казано, намираме се върху вулкан, който всеки момент може да изригне, а ние като щраусите сме заровили главите си в пясъка и нищо не забелязваме и не подозираме…

Нека се опитаме да дадем  само кратка интерпретация на визитата на нашия държавен глава Р.Радев в „братска” Белгия, където се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с шефа на НАТО Йенс Столтенберг. От първите коментари в масмедиите става ясно, че нашият президент е потвърдил ангажиментите на България към Европейския съюз и Алианса. Въпреки, че аз съм гласувал за него и ми е симпатичен, бих искал да попитам г-н Радев, кой го е упълномощил да говори от името на целокупния български народ. Нали е представител на всички ни, избран с мажоритарния вот на мнозинството български граждани? Къде е казано, че някой му е дал картбланш да определя орисията ни на прифронтова държава? Бих се съгласил само и единствено ако бъде проведен референдум и народът произнесе тежката си дума. Социологическите проучвания сочат, че мнозинството ще бъде против членството ни в тези две организации. Още повече, че през 1966 г. Франция на Де Гол напуска обединеното военно командване на НАТО г., въпреки че запази членството си в политическата структура, а пък миналата година Великобритания на референдум гласува в подкрепа на “Брекзит”, т.е за излизане от състава на 28-те страни-членки на съюза. А ние, като Гюро Михайлов продължаваме да стоим на своя боен пост и да изразяваме верноподанически чувства към своя натрапен ни по-голям брат.  Не ми е ясно и до ден днешен защо след като Варшавският договор бе разформирован „отбранителната” организация НАТО продължава да струпва бойна техника и войски по западната граница на Русия. Генералът наш хубаво изтъкна, че трябва да има дух на сътрудничество между Запада и Изтока с оглед преодоляване на всички различия между двете противостоящи сили, като главната цел трябва да бъде борбата срещу ДАЕШ и тероризма.

От Брюксел президентът Радев призова за диалог с Москва

Да, ама не – генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пропусна покрай ушите си думите на нашия президент и заяви, че „докато Русия продължава да се въоръжава и да заплашва своите съседи, НАТО ще бъде нащрек и в повишена бойна готовност”. Дрънн-дрън та пляс! Излиза от думите му, че президентът на Русия Путин не трябва да предприема никакви реципрочни мерки в защита на териториалната цялост и суверенитет  на своята родина. Би било много удобно, ама няма насреща си глупаци. Още по-фрапантно беше вчера сутринта изказването по bTV на бившия съветник на ФД – Алекс Алексиев, който нарече Путин фашист, империалист и какво ли още не. Просто не изтраях да го изслушам до края. Интересно  защо все на такива дават право на мнение в ефир…?

Все по-често се набива в съзнанието  мисълта, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп няма стремеж към разведряване на международната обстановка, а преследва единствено цели, които облагодетелствуват САЩ. Любопитно е да се запознаете със статията на американски психиатър който дава характеристика на Тръмп:

Лекари обявиха сензационно! Всички в САЩ пуснаха телевизорите! Най-важният човек на света е

И понеже взорът не вижда в близко бъдеще надежда за затопляне отношенията САЩ – Русия счетох за уместно да публикувам карикатурата най-горе в ляво.

Човечеството тръпне пред дилемата – ще бъде ли постигнат траен мир на Земята или все още в името на печалбите на крупните военно-промишлени комплекси ще бъдат изпращани хора като пушечно месо да умират за техните интереси. Не стана ли вече ясно, че всяка една война носи смърт и разруха и никой народ не печели от това?

С цел малко разведряване на обстановката, пускам ви трейлер  от филма „Война и мир”. Който не го е гледал, непременно да го види. Някога прочетох и романа на Лев Толстой, една от първите дебели книги:

All rights reserved

 

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Война или мир

 1. Homo faber says:

  В живота няма нищо сигурно. Единственото сигурно нещо е, че няма нищо сигурно.
  Ако притежаваш нещо, то не може да ти донесе сигурност, защото винаги може да го загубиш. Така е и с мира. Свидетелство за това са сравнително мирните години, които преживя човечеството след Втората световна война. А сега в последните години, мирът не е стабилен, траен, постоянен. Постоянно има конфликти, които ако погледне човек назад в историята, са повод да стане най-лошото.
  Какво излиза? Няма нищо вечно, трайно, постоянно. Сигурността е не в това да притежаваме нещата, а в това как се справяме с тях.
  Така е и с мира, постоянно човечеството трябва да се бори за него, за да се спаси от война!

 2. Homo faber says:

  Омбре, колкото и да се правиш на оригинален и иронизиращ, прозренията са от сегашния живот /а и винаги е било/, за който и за сегашната световна обстановка важи… “Няма вечни приятели,има вечни интереси!” Уинстън Чърчил.

  • Hombre says:

   Фабер, уж беше широко скроен, ама комай ти е отесняла дрехата… 🙂

 3. Homo faber says:

  Омбре, не може ли широко понякога, като кака Хомовица, да те погълча… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s