За честта на пагона

Приключи регистрацията на кандидатите за депутати от всички политически партии, движения и коалиции.  По реда на номерата, БСП е на десето място, а ГЕРБ – на единадесето! Има нещо символично в този жребий.

Няма да правя разбор поотделно за номинацията на всеки един кандидат от партията, която го е издигнала, защото някой може да си направи неверни изводи. Единственото нещо, което силно ме притеснява и едва ли ще сбъркам ако кажа нелицеприятни думи за някои хора, които до вчера бяха членове на БКП, а днес са отишли на другия полюс, какъвто несъмнено е ДПС. Прочетете статията „Изненада в листата на ДПС! Костадинов е водач, втори e ген. Симеонов, бивш началник на отбраната”.

И ще разберете за какво ви говоря. Как е възможно български висш офицер, при това началник на отбраната на Р. България, след пенсионирането си през 2014 година, да премине в редиците на антибългарската етническа партия ДПС? Тези дни научихме, че отново е кандидат за неин представител, на второ място в листата. За мен лично  е недопустимо такъв човек да носи българската офицерска униформа и отличителните воински знаци. Срам и позор за такива като него! Някой може да си помисли, че това е хитър ход от страна на столетницата, за да бъде внедрен в ръководството на ДПС и от там да действа за нейното разлагане. Едва ли – дълбоко се съмнявам! Все едно някой да ми каже да се запиша в някоя неонацистка партия днес, с цел да разкрия престъпната й дейност. Такива сценарии може да видите само по филмите, но не и в живота.

Вижте сега войника от картината на Ярослав Вешин и го сравнете с днешните генерали без армия, които никога не са помирисвали барут на бойното поле. Доволно охранени и самодоволни, които са пример за това какъв не бива да бъде един истински военачалник. Щом и шефът на гвардейската рота стана генерал – тури му пепел! И кой доброволец ще се навие, ако се наложи да бъде призован от подобни генерали, какво доверие може да им има, в какво родолюбие ще ги възпитава, в името на какво ще проливат своята кръв? С казаното дотук съвсем не искам да кажа, че няма и свестни воини в българската армия. Има, но сигурно те се броят на пръстите на двете  ми ръце… Хора, отдадени на професията си, готови на всичко за защита на Родината.

Не бих искал да си спестя критиките спрямо новоизбрания президент Румен Радев (о.з. генерал от ВВС). Все още изпитвам симпатия към него и като цяло оценявам положително първите му стъпки на заемания нов пост, но не мога да разбера защо вече няколкократно пред западните ни партньори заявява, че оставя извън всякакво съмнение нашата принадлежност към ЕС и НАТО. Това не е избор на българския народ, а на определени политически сили, против волята на народа. Убеден съм, че ако се проведе утре един референдум, ще лъсне голата истина, според която ние сме против всякакви подобни съюзи. Най-малкото трябваше да се поучим от горчивия опит от Първата и Втората световни войни, влизайки в съюз не с когото трябва.

Ето какво пише в спомените си един бивш български посланик:

За САЩ първостепенно значение – национално, стратегическо, икономическо и военно – има Турция. На второ място е Гърция, на трето – Югославия, на четвърто е Румъния. На пето и шесто място са България и Албания”.

Българският посланик пита какво би трябвало да направи България, за да се придвижи напред в тази класация.

Отговорът отново е делови:

– Гледайте и слушайте Турция – каквото прави тя, правете го и вие.

В докладна записка до българското правителство посланикът разказва за проведената среща и прави анализ на разговора. Въз основа на направените изводи дипломатът препоръчва приоритет на външната политика на България да не бъдат САЩ, а да се заздравят традиционните връзки с Германия, Франция, Англия, Русия. Балканите и Близкия Изток.

Каква мислите е била реакцията на българското правителство?

Вместо да се вслуша в анализите му, правителството угоднически, в интерес на САЩ, отзовава българския посланик.

За съжаление, ибрикчиите в наша страна с лопата да ги ринеш. Само още един пример ще дам:

Лица от зората на СДС оглавиха листа на ДОСТ

Нужно ли е да го коментирам? Не съм допускал, че може да има толкова много предатели в една малка страна като нашата…

А някога имахме могъща българска армия и велики пълководци. Нека заедно си припомним една от песните, която често изпълнявахме в казармата:

All rights reserved

 

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология, У нас and tagged . Bookmark the permalink.

36 Responses to За честта на пагона

 1. Pasi says:

  Г Р А Н И Ц А
  Талибан ни е налазил…
  Кой народа ще опази?
  Граничарят – наш войник,
  или Гнома – политик?
  Границата ни свещена
  е отново нарушена…
  Граничарят – защитава,
  а пък Гнома го предава!
  Ех народ – благословен…
  Ти от Гнома си скопен,
  ако твоят граничар,
  поднесеш на Гнома в дар!
  17.10.2015г.

 2. Homo faber says:

  Извинявай, товарищ Омбре… ама веке двадесет и осем лета, нема никакви изненади у нашата земя убава!
  Може нещо да е изненада, като разбере, прочете и прочее човек за минута, две.
  И после да се сети за папагала на героя дългия Джон Силвър от книгата, “Островът на съкровището”… “Пиастри, пиастри” – крещи папагалът “!!!

  • Hombre says:

   Фабер, болен ли си или вече си забравил какво ми обеща вчера? Да ти припомня ли?
   “Така е, има правила и едно от тях е, че най-обичам да ми се заповядва!!!”
   В такъв случай – защо те немаше в Тепавицата рано сабахлем в 08:00 ч.?
   С всичко останало в днешния ти пост съм съгласен. 🙂

 3. Homo faber says:

  Омбре, ти си болен!!! 🙂 Ойде, та се не виде в “Сан Суси”, да се заяждаш с постоянното присъствие? 😉
  И установявам, за кой ли път, за честта на пагона, че си снощен тоз сабахлем и продължил в посоченото заведение… и не си разбрал какво съм искал вчера да ти кажа, вчера.
  Язък, уж си ентелигентен! 🙂
  П.П. А за това, че си съгласен ти тук в тепавицата, с болка ни го кажуваш и ти съчувствам… 🙂

  • Hombre says:

   Фабер, може и да не съм разбрал какво си искал да кажеш,но и други като мене не са разбрали шегата ти.
   Темата е изчерпана – да минем на следващата!

   • Homo faber says:

    Не бързай, не бързай, Омбре, не вервам кака Хомовица, да те е упълномощила, да я представляваш!!!

 4. Homo faber says:

  П.П… как казваш… За честта на пагона!

 5. Тракиец says:

  Къф пагон бе, кви пет лева?! Познавам Симеонов още като командващ ВВС. П*тка си беше, такъв си и остана. Само че не е първият от ВВС, минал на страната на ДПС. Първият беше ген Стефан Попов, по чието време нарязаха всичките МИГ 23, около 800 за цялата армия, а после мина в редиците на ДПС /защо ли/!? Изобщо тази тема е безкрайна. Познавам лично почти всички генерали от прехода. Жалка картинка, с малки изключения. Банкетни генерали, гъзолизци и предатели. Ето защо армията е на този хал:
  Армията „дезертира”

  • Hombre says:

   Баси генералитета!!!

  • aman11be says:

   Тракиец, и флота не изостава по-назад в това отношение. Вицеадмирал Контров от тъмночервен стана бледосин, тъмно син, та до турско син. А съм бил свидетел как един друг генерал блъскаше с юмруци по катедрата на 28.10.1989 г. и се канеше, че пагони и глави ще хвърчат, ако някой си мисли, че образно казано ще се сменя властта, пролетта на 1990 г. беше на вълната “Ама всички сме грешили бе, другари. Аз ако знаех, че са се вършили такива неща….” и година по-късно се оказа, че е бил “пострадал от мероприятията на народната власт”, както беше официалната формулировка тогава – имал чичо командир на ловна дружина, разстрелян след 09.09.1944. Само за протокола – въпросният генерал беше началник на политотдел на съединение.

   • Hombre says:

    Тъжна история. Като гледам днешните герои на деня, направо ми се плаче…

 6. aman11be says:

  Омбре, предлагам да направим един малък тест. След това ще повторя за не знам кой път заключенията, до които съм стигнал по темата. Но първо теста.
  Въпрос първи и единствен: Изброй ми имената на поне 5 достойни и заслужили уважението на народа български генерали от Освобождението до днес.

  • Hombre says:

   Амане, признавам си, че не съм много запознат с офицерството в БНА. Освен генерал Вазов, да го слагаме ли и ген. Лукоффф в списъка? Апропо, неотдавна ти ме нахока, за невежеството ми, с твърдението, че лично си познавал един генерал, който бил от добрите…

   • aman11be says:

    Добре, от обща култура какво се сещаш? Ето, Тракиецът е изредил няколко генерали. За някои от тях съм съгласен, за някои не съвсем, за трети пък – хич. Аз затова попитах за български генерали, заслужили уважението на народа, т.е. за да ги уважава, народът им знае най-малкото имената.
    Генерал Чергиланов и генерал Зикулов например колко хора извън тесния професионален кръг, в който са се движили, ги познават? От “новите” Колев нищо не ми говори…
    Не съм те нахокал за невежеството ти, а не бях съгласен с обобщението, че всички са маскари.
    Та тогава по списъка на Тракиеца:
    1. Генерал Владимир Вазов – безспорен авторитет;
    2. Генерал Иван Колев – безспорен авторитет;
    3. Генерал Владимир Стойчев – участник в преврата от 19.05.1934 г. Уволнен от армията. Полковник. На 09.09.1944 като член на “Звено” и бих казал усещайки откъде духа вятъра участва активно в завземането на важни обекти в столицата. Славата му е малко съмнителна, т.е. по-скоро е след 09.09.
    4. Генерал Джуров – с участието си в преврата от 10.11.1989 г. меко казано се изходи на метеното. Човек, при това генерал, нарушил клетвата, която е давал…. сами разбирате какво “уважение” заслужава.
    5/6. Генералите Чергиланов и Зикулов – известни в тесни професионални кръгове. Може и да заслужават уважение, но тук говоря за всенародно уважение.
    7. Генерал Шопов – ако става дума за прословутия началник на ДС, извинете ама….
    8. Генерал Радев – ще видим…

    Та мисълта ми беше, че поради някаква причина няма български генерал след 19.05.1934 г., който да се радва на безусловна народна почит. След тази дата се дава път на безгръбначните послушковци, на “йесмените”. Може би защото още цар Борис е усетил, че с армията шега не бива и за да не е заплаха за царстването му, просто я е обезглавил. Следващите след него са продължили тенденцията.

    • Hombre says:

     Братко Амане,
     Честно казано, за доста от генералите хал хабер си нямам. Единствено за Добри Джуров знам нещо, което почти напълно съвпада с твоето мнение. Покрай факта, че в НШЗО-то имаше един набор със същото фамилно име… Знам туй-онуй и за ген. Зикулов, но доколкото си спомням – и той не е бил безгрешен.
     Що се касае до “нахокването” ми от теб, още ли не си разбрал моето странно чувство за хумор? 🙂
     Като цяло, оценявам високо твоето мнение по днешната ми статия. /as usually/ 😀

    • Тракиец says:

     Няма да влизам в задочен спор по темата, още повече, че явно подхождаме към нея от различен ъгъл. Ако гледаме от към “уважението от народа”, то пък там хич, ама хич не можем да се разберем. Народът се влияе от силните на деня, а те пишат историята.
     Само за пример:
     Никой не говореше за ген Иван Колев до преди 10 години, а той е герой, истински герой. Пропуснах в горният списък и ген.Радко Димитриев за когото чичото на дядо ми разказваше с възхищение.
     Колкото до Зикулов, Чергиланов и Шопов,към тях нямам претенции. Всеки от тях е работил и действал според съществуващото за момента статукво. Няма безгрешни хора. Дори и Левски не е кристално изящен.
     Но това е мое мнение, което никому не натрапвам. 🙂

     • Hombre says:

      Тракиец, говориш това, което мислиш и аз уважавам твоето мнение…

     • aman11be says:

      Тракиец, уважавам мнението ти, но народът е изразил отношението си към своите герои. Погледни картата на България и ще видиш много населени места носещи имена като Генерал Тошево, Генерал Колево, Радко Димитриево, Бдинци, Поручик Гешаново, Тутраканци и т.н. За имена на улици да не говорим. И ако имената на булеварди и улици като Г. Димитров, В. Коларов, Ернст Телман, Карл Маркс, цар Борис Трети и т.н. се сменят в зависимост от конюнктурата, много често и помежду си, т.е “Цар Борис Трети” става “Георги Димитров” и после пак “Цар Борис Трети”, то генерал Тошев си е винаги генерал Тошев, генерал Колев си е генерал Колев и т.н. Засега обаче населено място или дори улица “Добри Джуров”, ген. Чергиланов и др. изброени от теб няма и едва ли някога ще има.

     • Hombre says:

      Амане, ей сегинка ще звънна на Тракиеца, да му кажа какво си му написал…

     • aman11be says:

      Между другото има една в известен смисъл интересна и определено срамна история с построяването на паметника на генерал Колев в Добрич. Не става дума за открития миналата година паметник, а за инициативата за построяване на паметник на генерал Колев скоро след освобождението на Добруджа, през четиридесетте години на миналия век. Та и тогава населението на Добрич откликнало на призива за събиране на средства и хората дарили каквото могли. Средствата били събирани в сметка на общината. Паметник не бил построен и в един момент се оказало, че и парите са изчезнали. Та така… И тогава управниците не са били по-стока.

     • Hombre says:

      Типично по български!

 7. Тракиец says:

  Ген. Вазов, Ген.Колев, Ген.Стойчев, Ген. Джуров, ген. Чергиланов, ген.Зикулов, ген. Шопов от МВР и мога да продължа списъка. От новите Радев,, Колев сегашният министър на отбраната и още 2-3.

 8. Homo faber says:

  И аз също не споря с капацитетите – чели или не чели книшки. Също приемам забележката… 🙂

  • Hombre says:

   Правилно, Фабер! Ще ти цитирам още нещо от въпросната книшка, с адресат и другаря Аман:
   “Някога, в царска България е имало само 8 действащи генерали – и то в армията. В МВР най-високото звание на директора на полицията е било полковник!
   Според последните официални данни, само в МВР имаше над 104 генерали…”

 9. Homo faber says:

  Те ти от специалист /понеже стана дума/ нещо специално, да си направиш…
  Да ти е сладко и пивко! 🙂
  ПП Мисля да го направя и язека… 🙂
  Пълнена кисела зелка

  • Hombre says:

   Кел файда, Фабер?! Киселото зеле го изядохме. Остана саде малко зелев сок…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s