Кой е по-голям идиот?

Добре че имам приятели, които от време на време да ме светнат какво става по света и у нас, в т.ч. и в някои “високохудожествени” блогове, пардон – сайтове, както държат да се наричат, та да не си остана прост и неинформиран. Не знам защо, точно вчера, на празника на моята дъщеря, приятелят ми с гордото име Тракиец реши да ме избъзика с една статия, написана от човек, когото отдавна съм престанал да уважавам, поради силното му мизантропическо-социопатическо и злобно чувство, с вечен стремеж към отмъщение, без да съзнава, че не съм му дал дори най-малък повод за това, ако не броим болезненото му его  и комплексарщината му.

Вижте сами въпросната статия: “НЯМАШ ПРАВО НА КРИТИКИ

От пръв поглед правят впечатление следните няколко неистини:

Първата лъжа, върху която е изградена цялата му манипулация е, че той ме нарича „далечен познат”. Същият този „далечен” или „бивш” познат, когото той посещаваше почти всеки ден в „Тепавицата”, защото намираше много общи допирни точки със своите възгледи. И откакто си позволих в лично писмо да му кажа да не се изхвърля толкова пред своите колеги, които с нищо не са му длъжни, размахвайки своето право на привилегировани условия на работа, същият ме намрази безвъзвратно.

Втората лъжа, която използва е, че аз съм го заливал постоянно с обвинения, че заради него (а не заради такива като него) България ще се управлява от турци и цигани. Питам се само колко прост трябва да си, за да не отчиташ милионите гласували за една или друга партия на избори в България. Според него те са балами, прости и зле информирани, само той е велик и мъдър, по-велик и мъдър и от Бертолд Брехт, и Велислава Дърева взети заедно. Прилагам само част от статията на известната българска журалистка:

И понеже нямам отговор на въпроса: „Защо половин България не се помръдна да гласува, когато Турция ни е на вратата, Брюксел – на главата, а САЩ – в морето, защо си остана на дивана с бира и чипс в ръка?“, давам думата на Бертолт Брехт:
„Най-лошата неграмотност е политическата неграмотност. Политически неграмотният не чува, не говори, не участва в политическите събития.
Той не знае, че цената на живота, цената на зърното, на рибата, на брашното, на наема, на обувките и на лекарствата зависят от политически решения. Политически неграмотният е толкова глупав, че е способен да се пръсне от гордост заради факта, че мрази политиката. Този глупак не осъзнава, че проституцията, изоставените деца, най-големите крадци, лошите политици и корумпираните лакеи на национални и мултинационални компании се раждат тъкмо поради неговото политическо невежество“.

Намерил си един-двама съмишленици като demark, които му пригласят и се съгласяват с неговите тъпизми – даже този негов приятел, без дори да ме е виждал и да ме познава си позволява да ме нарича ”идиот”. Най ги обичам такива, които лепят етикети на другите, а не погледнат себе си. Бих искал само да доуточня дали му е известна семантиката на гръцката дума ιδιώτης (идиотис)?

Няма да се спирам и на други мантри, които използва въпросният титан на мисълта, който е извел в ранг на аксиома твърдението, че няма разлика между голямо и малко зло, все било зло. Е да, ама в единият случай може да бъде глоба от 10 лв., а в другия 100 тояги на голо. Да го питам тогава какви ще ги приказва.

И след като не може да намери на никоя сергия на пазара търсената от него стока, що не си създаде сам една партия, която да прокарва точно неговите принципи и идеи, като е толкова голям умник.

Мога да изброя поне още десет негови лъжи и измислици, думи, които не съм произнесъл, но не смятам да падам на неговото ниво и да ви губя времето. Само нека да посочи една държава в света, където всеки избирател е намерил точно онази стока за която е мечтал. В политиката без компромиси нищо не може да се постигне. Само да напомня поговорката „Когато двама се карат, третият печели”.

Не знам кое е по-правилно „идиот” ли да го нарека или най-обикновен простак изтъкан от злоба?

Какво може да си мислим за човек, който не търпи чуждо мнение, но затова пък много държи на своето и се бори със зъби и нокти да го отстоява. Във всеки случай, не пасва на нито един от неговите положителни герои, каквито безспорно е съхранил в богатата си лична библиотека. Не бих си мръднал и малкото пръстче да отговарям на всичките му нелепости, ако нямаше една малка подробност: със своето все по-свиващо се като шагернова кожа влияние, все още намира хора, които да му повярват и да ги залива с отровната си плесен. Мога да съставя  цял списък с налудничавите му идеи, но спирам до тук. Много съм кротък и толерантен и никога пръв не започвам свада, мой принцип е да участвам в конфликт само, когато ме предизвикат. Все някой трябва да постави на мястото им такива самозвани проповедници на “чистата” истина.

Ако аз не изпитвах съчувствие и симпатии към него, нямаше да го каня на гости в скромната ми вила – за колкото дни пожелае. Но на такива люде чуждото благородство им е непонятно и едва ли ще го оценят. Жалко, много жалко…

 

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Bad news, Политика и социология and tagged , . Bookmark the permalink.

47 Responses to Кой е по-голям идиот?

 1. Homo faber says:

  Смях няма, не и сълзи, а голям гняв трябва да избухне / виж предаването по-долу… някъде към средата, какви хора избират… 😦
  А за 100-те тояги, може пък да са малко и да требват да се ударят 1000 тояги и да последва размисъл, какво е малко и какво голямо зло!
  Премълчани истини
  П.П. А за твоя познат и нравите му, ето какво е казал, големия писател Иво Андрич…
  ” В онова, което ние мислим за себе си, има твърде малко от онова,което наистина сме… Ето защо, представата, която имаме за себе си, никога не е точна: често се променя, а понякога е напълно невярна. И човек няма причини, нито оправдания да бъде заради нея нито особено горд, нито особено засрамен”.

  • Hombre says:

   Фабер, напълно съм съгласен с написаното от теб!
   Да оставиш глупака да се налудува, това е все едно да позволиш на хлебарките в твоя дом необезпокоявани да се размножават.
   П.П. Със сигурност ще се намери поне един доброжелател, който да ми препоръча да не се занимавам с подобни личности. Просто да ги игнорирам и да си вървя по моя път. Да, ама Не – аз не съм мазохист!

  • Кисса says:

   Фабер, благодаря за линк-а към потресаващото видео. Дано го види който трябва и се гръмне незабавно. Ще се информирам повече за ПП “Възраждане”, от която съм изненадана. Да се откажеш от определената от закона тлъста субсидия, изпълнявайки обещаното в програмата си, е няма такава друга партия, наистина. Ще се запозная с програмата и кандидатите им. И ако ги одобря, ще ги гласувам на предстоящите скоро (предполагам) избори. Ще агитирам и всичките ми близки да гласуват за тях. Трябва да се намери спонсорство за тази партия. В противен случай много малко хора ще се запознаят с програмата им. Избори печелят париимащите – за да се саморекламират, за да купуват гласове. За жалост. Благодаря за линк-а още веднъж!

   • Hombre says:

    ММК, тъкмо мислех да ти препоръчам подадения от Фабер линк и ти си ме изпреварила. Действително Минчо Христов е един голям българин! Както и Стела Банкова, с която е в тандем. Само за нашия генек те не отговарят на критериите му, за да гласува за тях… Щото само нему Господ е дал правото да мисли. 😦

   • Homo faber says:

    Нема защо, талянска Мадонна чак толкова благодарско към мен!
    Ще взема и аз да издувам перките… и големата работа! 😉
    Така си е, към голямото се почва от малкото, но за да се расте си требе основа /организации по места/ и ранъ /паре/, на днешно време! 🙂
    А що се отнася до Минчо Христов, Стела Банкова… те отдавна работят в ползу роду.
    Въпросът е рода да се откаже да лежи традиционно на дивана в хола, а да рипне и тръгне да гради, в ползу роду!!!
    Те я програмата на ПП “Възраждане”…
    Цели и програма на ПП “Възраждане”

    • Homo faber says:

     “Свободата на избор е наистина една илюзия. Никога не се чувстваме по-ограничени в избора, отколкото като ни кажат: “Прави к’вото искаш!”
     Парадокс: Субсидията на ”Възраждане” не може да се даде за дарения?

    • Hombre says:

     Фабер, за втори път ти предлагам да станеш байрактар на четата! 🙂

    • Кисса says:

     Фабер, одобрявам и целите, и програмата, и приоритетите. Свалих си и книгите на Костадин Костадинов, от ПП “Възраждане”, и ще ги прочета. Започнах с учебника по Родинознание, и засега ми харесва. Ха дано се размърдаме от диваните, най-после. Нямаме много време.

     • Hombre says:

      Айде на прИмоцията!!! На пазара има тезгях с нова стокаааа! 🙂

     • Homo faber says:

      Кисса, разкажи, разкажи на повече нашенци, в Талянско, че и в други странства!

   • Homo faber says:

    А за видеото, требе да го види не самогърмящия се, но и “баламите”, милиони немислещи, дето маат гащи и ходят да гласуват!!!

    • Hombre says:

     Много се съмнявам нещо да се промени, ако “самомгърмящият” изгледа видеото…

 2. Кисса says:

  Добро утро ММО, добро да е и на всички четящи и пописващи в този блог.
  С риск да се повторя, потретя, подесетя, пак ти думам – не рови в ла@ното, че замирисва още повече.
  Не е лесно да си нисък, но дебел, плешив, но самодоволен, съсипал си сам здравето, прекалявайки системно с алкохола на младини, хвалипръцко, но женомразец, изчел вагон книги, но попил малко от мъдростта им…не ми се изрежда повече. Останалото е казано от Дърева, Брехт и много други, далеч по-ерудирани люде, че и скромни, за разлика от по-горе обсъждания тип.
  Списвал сайт, не блог, ох, ще падна от смях, информатик съм и не ми се обяснява къде е разликата между двете.
  Мислител, изказващ мнения, журналист, ама истински, пак ще падна от смях.
  Болен човечец, цитиращ в блогчето си статии, най-вече от онлайн вестник “СЕГА”, и цапващ под цитата, едно към едно, коментара си, който всеки може да прочете в коментарите под самата статия в електронното издание на “СЕГА” . Повтарящ се до втръсване, изчерпан до дупка и до там, че да цитира често други форумци, ама да дращи, цвъка, абе чудя си как ли го изтрайват близките му, честно казано. Тревожа се, даже. Толкова от мен по въпроса.
  Бъдете здрави!

  • Hombre says:

   Добър да бъде денят, ММК!
   Напълно съм съгласен и с теб. И все пак, искам отново да използвам алюзията за хлебарките… независимо от това колко ще се разсмърди наоколо. 😀

 3. Тракиец says:

  Напълно те подкрепям, Омбре. Този който не гласува, няма право на мнение. Омръзна ми от дървени философи с високо самочувствие, които са си завряли главите отзад и не си дават сметка за надвисващата опасност след 16 април. То бива, бива тъпоумие, но чак толкова!!!
  Проблемът е в нарастващия неоосманизъм и бездействието на управляващите, които и да са те. Единствено ние, дръзнахме да се противопоставим и либерастите ни оплюха, но ако не го бяхме сторили – Местан, Хафъсов и Касим Дал щяха да са в парламента.
  А ето и нещо по темата с мое участие. Двете части на едно предаване:
  http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=3925
  http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=4089

 4. aman11be says:

  “Да се ядосваш, значи да наказваш себе си за грешките на другите.” Оноре дьо Балзак.

  • Hombre says:

   Амане, времето на Балзак отдавна е отминало. Плюс това аз не се ядосвам, а се опитвам да предпазя от заблуда хора, които биха повервали на измишльотините му.
   П.П. Пропуснал си да ми сложиш едно лайкче за насърчаване на публицистичната ми дейност… 🙂

   • Homo faber says:

    Всяка жаба си знае гьола… на едни е специален, на други е “огледален”… 🙂

    • Кисса says:

     Не бой се Фабер, ще разкажа непременно. И не само на нашенци. Скоро ще дойда по служба до София и, изненада, ще водя със себе си един талянец, пенсионер, с над 2500 евро пенсия, който иска да се установи да живее в България. Информирал се е и му харесва страхотно. Дано като поживее малко, да продължава да мисли така. Това беше малко оффтопик, ама като съм почнАла, днес Валтер навършва 62 години. Да ми е жив и здрав, той също много харесва България. Пийнете по едно за негово здраве, че си го заслужава човекът. Одъртяваме (набори сме с него, аз съм обаче декемврийско отроче), но не се предаваме. Да е живот и здраве, един ден ще се съберем всичките на маса и ще разберете за какво ви говоря 🙂

     • Hombre says:

      Кисса, тоя талянец голем смелчак! 🙂 Дано верно не съжалява ако е решил у нашенско да се пресели. Със сигурност, ако доди у наше село, ще му разкажат шопето играта! 🙂
      Вчера изпихме сичката рикия и вино на рождения ден на детето. Ако пратиш една бутилка, но не с минерална вода, може да пием и за здравето на Валтер. Да ти е жив и здрав и много да се слушате взаимно!!!

     • aman11be says:

      Кисса, да сте живи и здрави и двамата с Валтер! А с 2500+ евро на месец в България може да се живее много добре. И въобще не се сещаш за Бойко, Радойко, Драгойко и тути кванти идиоти… Просто си над тези неща. 🙂

     • Hombre says:

      Амане, кой ти го не знае, че с пенсия от 2500+ евро на месец може да се живее много добре. 🙂 Аз съм навит и на половината от тази сума… 🙂

     • aman11be says:

      Кисса май не е сигурна… 🙂

     • Hombre says:

      Може… Кисса работи за пенсия от 5000 ойро. 🙂

     • aman11be says:

      Може, работи. Дай Боже всекиму! 🙂

     • Hombre says:

      Обичам да имам богати приятели! Може покрай тях и аз да намажа… 🙂

     • aman11be says:

      Ако “Беден народ – слаба държава” е вярно, би трябвало “Богат народ – силна държава” също да не е далеч от истината, нали? 🙂

     • Hombre says:

      Когато станем богат народ като швейцарците, тогава ще ти отговоря, Амане…

     • aman11be says:

      То не останало! Утре, в други ден… 🙂 Сега като дадат на пенсионерите (ама не на всички) по едни 40 – 50 лв…… Да си ги харчат на воля. 🙂

     • Hombre says:

      Пълна глупост е това! Тези, които са работили и са се осигурявали, ще получават съвсем малко повече от неработилите… На това му се вика военен комунизъм и уравниловка!!!

 5. Кисса says:

  Добрютру на всички тепавичарЯ, включително и на Аманнннн11бееее и Омбре, дет са ми подъфкали старите кокали 🙂
  Кисса ще подскача от щастие, ако я докара до 1200 еври пенция (и ако доживее да я вземе, де).
  Принципът на изчисляването е: събира се стажа от двете страни, дека си бачкал, но всяка от двете ти дава на базата на осигуровките, които си внесъл в съответната страна. Тук ще взема на базата на 20 години внасяни осигуровки. В сайта на местния НОИ, INPS, можеш ката ден да си проверяваш колко ще ти дадат, ако се пенсионираш утре, например. Та язе, ако се пенсионирам след две години (тогава ще направя 20-те години), и ако не накарам шефа да ми вдигне заплатата (малко вероятно), калкулаторът ми казва, че ще ми отпуснат мизерните 1200 еври. В България, с 18 години стаж, ще ми дадат един гол… мда. Вероятно минималната пенция. Тъй, че, за да се оцелява… ще требе да живеем 6 месеца тук и 6 в България. Кеф голям, нали?
  А талянеца с 2500 е бачкал над 40 години в Италия, и то в общинска администрация, където заплатите са големи. Иска да живее във Варна, ще му помогна да си вземе данъчен номер и да се регистрира като постоянно живеещ в България. Отначало мисли под наем, ако му хареса ще си купи по-нататък жилище. Ще му препоръчам фирмата за недвижими имоти Аблена, разбира се.
  Така, че другаре, ако сте решили да се преместите из географията на Европа-та, гледайте да не е в Италия. Плащат малко, данъците са почти 50% от доходите, а цените са като в Швейцария, ако не и по-високи. Остава ти едната красота, спокойствие и възпитано население. Дето като се качих за първи път на автобус, шофьорът ми каза буон джорно, и щях да падна от изненада. Толкоз.

  П.П. Забравих да кажа, че при пенсионирането ти се изплаща накуп една сума, наречена TFR (trattamento fine rapporto), демек заплащане за край на трудовите взаимоотношения с работодателя, която се равнява, долу горе, на произведението от броя прослужени години по брутната едномесечна заплата. Ако си бачкал 20 години и си получавал по 2000 еври месечно, ще получиш едни 40000 еври, което не е никак лошо като старт. Живот и здраве, пак да кажа. Освен това заплатите не са 12 за година, а 14. Тринайстата ти я дават преди Коледа, а 14-тата в края на юни, преди летните отпуски. Не е кой знае какво, ама е все по-добре от заплащането в татковината.

  • Hombre says:

   ММК, от всичко, което си написала, оставам с впечатлението, че копанката ти няма да е съвсем празна. Ама хайде да не задълбавам, че мога да получа упреци, че надничам в чужди копанки и точа лиги… 🙂
   П.П. Наскоро една моя БЛИЗКА позната се завърна от Москва. Направило й силно впечатление, че там младежи не ползвали седалките в градския транспорт, за да не им се налага да отстъпват мястото си при поява на някой по-възрастен пътник. Та и в други държави има кОлтура, не като у нас!

  • aman11be says:

   Кисса, човек да не се опита да те поФали. 🙂
   Пък като чета написаното от теб, на “ботуша” си е жива мизерия – 14 пълни заплати годишно, а не 12 (за тези, които имат що годе свестни работодатели) и тук там по някой лев за Коледа (но не и пълна заплата, освен може би на дупетатите и някои “големи клечки”). По отношение на TFR – до 6 май бяха заплати при трудов стаж над 20 години, ако не се лъжа. При по-малко – съответно по-малко заплати. За военните и полицаите (което периодично се пуска като “дъвка” на електората, за да се отклони вниманието от други, по-важни проблеми) – при повече от 20 години служба по една брутна заплата за всяка прослужена година, но… не повече от 20. 🙂 Приносът на последните двама овенни министри на ГЕРБ – Аню и “тупирания земледелец” е, че въпросните заплати не се изплащат накуп при пенсионирането, а за има няма две години, както дойде. Т.е. я the camel, я the cameldriver през това време.
   Та жюва мъка си е в Талянско… Мъка, мъкаааа, черен етикет!

 6. Кисса says:

  Аман-е, аз не правя сравнение с България, а с Германия, Англия. Получават в пъти повече. Един приятел на сина ми се премести със семейството си в Англия, не смогва да се нахвали. Така, че етикетът и да не е черен е в зоната на 50-тте нюанса на сивото 🙂

  • Hombre says:

   Кисса, не може да се мерим с бивши колониални държави. Те и сега смучат от кръвта и потта ни. Да вземем само веригите “Кауфланд”, “Билла”… да не ги изреждам всичките…

  • aman11be says:

   А бе и там, поне в Германия де, нещата малко взеха да поомекват и се сгъват надоле. Беше то едно време кога вземаха големите заплати. Сега средната е къде 2000 и малко, ако не и по-зле. Поне аз така съм чувАл… Е, има си и професии с по-атрактивно заплащане, но далеч не всички …

 7. Кисса says:

  Малко встрани от темата и от всичко:
  Koи ca нaй-гoлeмитe итaлиaнcĸи ĸoмпaнии в Бългapия и зaщo бpoят им нapacтнa c 300%?

  П.П. Талянците са голям пишман войници. Една Либия се понапънаха да колонизират, изгонени бяха по долни гащи. За войната в Еритрея още плащат репарации, включени в цената на горивата, голям са майтап, не е за вярване.

  • Hombre says:

   БЛагодаря, Кисса! Много интересно четиво, имах бели полета в познанията си…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s