Мажоритарен популизъм

УВОД: Исторически първата прилагана избирателна система е била мажоритарната и продължителен период тя е била единствения начин за образуване на изборните органи. Тя е по-лесно разбираема за избирателя, но води до липса на парламентарно представяне на голям процент от гласоподавателите. [1] Системата се прилага в 58 държави в света, повечето от които се намират в Африка (Еритрея, Етиопия, Габон, Гамбия, Кения, Нигерия, Танзания) и Азия (Индия, Индонезия, Северна Корея, Пакистан, Филипините, Мианмар). [2] Единствената европейска държава, в която се прилага мажоритарен избор е Великобритания[3]

За повече подробности, прочетете цялата статия:

Мажоритарна избирателна система

Да видим как гласуват в съседната нам  държава:

Според гръцката избирателна система местата в парламента са разпределени между партиите, коалициите и индивидуални кандидати въз основа на гласовете, получени на изборите. Регулацията се осъществява със специален закон, наречен Закон за изборите. Сегашната избирателна система е подсилена аналогова, съчетаваща пропорционални и мажоритарни елементи.

Напоследък темата по каква изборна система да гласуваме придоби голяма актуалност след инициирания от шоумена Слави Трифонов референдум. Разбира се, предвид резултатите, които се получават при различните системи на гласуване въпросът е изключително важен и се свежда до това доколко една или друга система обективно отразява волята на електората. От всичко онова, което съм прочел и видял и в други страни, стигам до заключението, че няма абсолютно справедлива избирателна система. Както ще видите по-долу всяка една от тях си има своите плюсове и минуси. Гръмкото прокламиране на мажоритарната изборна система като панацея е пълен популизъм и не се знае, кое е по-голямото или по-малкото зло. Поради тази причина, в повечето цивилизовани страни са възприели смесена система – комбинация от двата вида.

Не съм чул в други страни да се вдига такъв вой, кое да бъде правилното решение, скрепено със специален закон, вместо да се наблегне преди всичко на изчистването на избирателните списъци от мъртви души, предотвратяването на изборния туризъм и купуването на гласове, фалшификациите от рода на допълнителни бюлетини в Костинброд и на края контрол при преброяването на бюлетините. Обзалагам се, че от всички български граждани, имащи право да гласуват, едва ли има и 5 процента, които да са на ясно за коя партия и личност гласуват. Дори и мен да ме попитат в този момент не бих могъл да посоча конкретно име на лице, което да ме представлява в парламента. Далеч по-ориентирани ще бъдат тези от ромските махали и в районите с компактно население където говорят турски език. Ето защо, каквото и да ни говорят политиците, с каквито и сладки приказки да ни омайват, новият изборен закон ще бъде гласуван в Народното събрание по тяхна мярка и кройка. Така че – не се заблуждавайте, че този 44 парламент ще гласува закон в името на народа. Дано на следващите парламентарни избори, които не очаквам да бъдат след цели четири години, разумът да надделее над чувствата. И без дребни кръчмарски сметчици, за да не се вайкаме отново „Кой ни ср@ в гащите?”

Сигурно сега и песен ще поискате… Може, само пари да не ми искате!

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in По света, Политика и социология, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

20 Responses to Мажоритарен популизъм

 1. aman11be says:

  Омбре, Омбре, аз отдавна съм стигнал до извода, че дори и относително справедлива и отразяваща настроението на преобладаващата част от избирателите избирателна система няма. И тук логично стигаме до “Ако изборите можеха да променят нещо, щяха да ги отменят.”.
  В другите страни, както се изразяваш, не се надига такъв вой – там хората, като са недоволни от нещо, излизат на улицата и се борят за решаването на проблема си (доколко успешно е друга тема). У нас – обикновено се надига “вой” в медиите (основно Интернет) и с това се свършва. Особеност на националния манталитет, какво да се прави. 🙂 Та затова и с мъртвите души в избирателните списъци скоро няма да се оправим, и с другите споменати от тебе кривици.
  А що се отнася до това, дали и доколко знаем тези, които ни “представляват” в парламента… Ами кажи как да ги знаем, като благодарение на пропорционалната система, при която се гласува основно за партии, във Варна водач на листата на едната партия е Стефан Данаилов, на другата партия – някой, който освен на море, едва ли е идвал по друг повод, в Смолян е някой от Монтана (ако е достатъчно предан

  • Hombre says:

   Братко Амане, написаното от теб е вярно – и да, и не! Вярно е, че по презумпция не може да съществува честна и справедлива избирателна система. Който държи черпака – той разпределя порциите. Ако си нямаш обръчи от фирми – къде си тръгнал през просото? И все пак, случва се понякога да се обърне палачинката. Печелят изборите десни партии, после леви и така колелото непрекъснато се върти… При цялата условност на лявото и дясно като такива. Както би казала уважаемата от мен г-жа Светла Павлова – всички са от едно котило. Само у нас и в далечната Северна Корея властта е бетон арме! За мен е пълен парадокс Баце да печели изборите за трети път!!! Няма да давам квалификация на нашия народ, защото и аз съм частица от него. Дано следващият път се ограмотим малко повече политически и не се продадем за един обяд или за една сергия на Женския пазар. Не случайно го споменавам, защото имам предвид конкретен човек, за когото научих как е гласувал на едни от изборите.

 2. aman11be says:

  на партийното дело другар/господин/колега) и т.н. И не можеш с топ да ги преместиш.

 3. Homo faber says:

  М да ааа, прав е дружето, Aman11be, Омбре “…че дори и относително справедлива и отразяваща настроението на преобладаващата част от избирателите избирателна система няма…”. Затова, както прочетох … “Общото между политиците и пелените е, че и двете трябва да бъдат сменяни редовно и то по една и съща причина”, но затова си требват ангажирани, истински “пеленосменявачи”, ама такива тука нема. У нашенско /пък защо не и другаде, упражнението избори си прилича с една популярна игра неотдавна…
  По какво си приличат изборите и играта “Тука има – тука нема”?
  1. Организаторите изглеждат винаги като ужасно почтени и честни хора.
  2. Организаторите обещават всичко да бъде честно.
  3. Организаторите обещават лека печалба.
  4. Правилата са много прости.
  5. Участието отнема съвсем малко време.
  6. И отгоре на всичко е леко и приятно.
  7. Неучастващите смятат участващите за идиоти.
  8. Оборудването е много просто и задължително се проверява дали няма нещо скрито в него.
  9. Всичко се прави слепешката.
  10. Накрая обявяват победителя.
  11. Държавата се прави, че няма нищо общо с организаторите.
  12. Ние пък не знаем кой стои зад организаторите.
  13. Както и да играеш, накрая губиш.
  14. Да се лови за ръката нечестен организатор е опасно за вашето здраве!
  15. Накрая всички разбират, че са ги прекарали, но не могат да разберат как.
  16. Като ни прекарат веднъж, след това тичаме да играем пак.

  • Hombre says:

   Фабер, от теб би могло да стане голем избораджия! Приеми го като съвет. 🙂

   • Homo faber says:

    Благодаря, Омбре! Ако ти поискам, моля, дай ми съвет… и ще го приема или няма да го приема! … 😉
    И все пак, в тая работа, нема… фандък! 🙂

 4. Homo faber says:

  Виж, преко – не, ама зад завесата на изборите… само че тези дето по-рано са застанали, казват, че много хора са се хванали отзад зад завесата и затова, бегай, бегай… 🙂

 5. Тракиец says:

  Sorry, this content isn’t available at the moment

  • Hombre says:

   Честит имен ден на патерица, Коце! Цел ден вчера те търся за да те поздравя и ти се криеш… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s