Върви, народе възродени…

Честит празник, братя и сестри българи, където и да се намирате! Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май! И ние сме дали нещо на света. Благодарение на влизането на България в Европейския съюз от 1 април 2007 година кирилицата стана и третата официална азбука в Европейския съюз, след латиницата и гръцката азбука. Към днешна дата над 300 милиона по света пишат и четат на кирилица.

По данни от Енциклопедия Британика, майката на Солунските братя е българка. Подобна хипотеза се среща и на сайта Кирил и Методий. Не е толкова важно родословното дърво в случая, колкото фактът, че тези просветители са посветили своето дело и живот на България и българския народ. Нека някой да го опровергае.

Точно на днешния ден не бива да бъдем песимисти, а обратното – да вярваме, че нашият народ ще се възроди като птицата феникс от пепелта и всичките беди, които ни сполетяха през последните 28 години, са останали в миналото. Напред, науката е слънце! Само просветените народи имат бъдеще!

Честит празник другарки и другари, госпожи и господа! Нека се хванем за ръце и да заработим за това, което ни обединява, а не ни разединява!

Хубаво е да си припомним песента, която ни окриляше като деца и юноши точно на  днешната дата на всенародните тържества и манифестации:

 

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Празници, Светлото бъдеще and tagged , . Bookmark the permalink.

22 Responses to Върви, народе възродени…

 1. Homo faber says:

  Честит празник на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май!, брат-главатарю на Тепавицата! 🙂
  Нашата писменост и култура, която ни е съхранила във времето, ще ни съхрани и през сегашното декоративно време и по-нататък по пътя!
  С истинската просвета и култура ще оцелеем, като нация в тези трудни моменти и ще се запазим като нация! Вечни са мъдростите… “Който се учи, той ще сполучи” и “Учене през целия живот”!

  • Hombre says:

   Честит празник, ранобуднико!
   Поздравявам те и аз с едно неувяхващо стихотворение:

   БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК
   Език свещен на моите деди
   език на мъки, стонове вековни,
   език на тая, дето ни роди
   за радост не – за ядове отровни…

   Нататък ти си го знаеш. 🙂

   • Homo faber says:

    Знам го, знам го…
    … Тъй слушам сè, откак съм на света!
    Сè туй ругателство ужасно, модно,
    сè тоя отзив, низка клевета,
    що слетя всичко мило нам и родно…
    П.П. Лошо време, не е за сеене… 🙂 ама отивам на Панаира на книгата, да видя, какво са посяли людете, наречени поети и писатели.
    Тръгвай и ти, творецо-есеисте… да си свериш часовника! 🙂

    • Hombre says:

     Фабер, да беше казал малко по-рано… Таман си сложих новите официални чехли и сега ме мързи да се преобувам. Нищо, ти ще ми разкажеш как е протекла изложбата… 🙂

 2. aman11be says:

  Честит празник на всички българи! Даже и на тези, на които им се обърна езика да направят “историческото откритие”, че Кирил и Методий били агенти за влияние на византийския император. Доносници един вид според съвременната българска политтерминология.

  • Hombre says:

   Ново дваесе! За пръв път чувам, че Кирил и Методи били византийски агенти за влияние…

 3. Кисса says:

  Честит Празник на всички българи!
  ММО, слагам ти лайк с една уговорка: престани да политизираш всяко нещо. Точно днес е крайно неуместно. Все пледираш за обединение, но не преставаш да разделяш.
  “да вярваме, че нашият народ ще се възроди като птицата феникс от пепелта и всичките беди, които ни сполетяха през последните 28 години”
  Бедите на народа хич не са само през последните 28 години. Баста. И те освобождавам от отговор, отговори си наум, днес няма да участвам в политически полемики. Точка.

  • Hombre says:

   Честит празник и на теб, ММК! Както и на всички българи извън пределите на Родината ни!
   Ти може да ме освобождаваш от отговор, но моята съвест не ми позволява да го направя… Неотдавна ти сама цитира един велик писател, който нагледно е показал, че всичко на този свят е политика. Може би си права само по отношение на едно – не биваше да споменавам само последните 28 години, но не искам да задълбавам чак толкова в историята… Нищо от това, което съм написал не е лъжа, колкото и да не ти харесва. И не смятам, че разединявам някого с приказките си, искам да се разгранича само от всички майцепродавци и престъпници, които се нароиха като кърлежи. Оставям на теб да се сетиш кои визирам…

 4. aman11be says:

  Без политика, без политика… Колко без политика? А това (ако е вярно), като как ще коментирате аполитично?
  Путин: Славянската писменост дойде у нас от македонската земя
  Ако написаното е вярно, тоя с две изречения направи това, което няколко американски правителства за повече от 20 години не можеха да направят.

  • Hombre says:

   Амане, предлагам да не правим прибързани заключения, защото ми намирисва на активно мероприятие… Знаеш, че съм русофил, демек рубладжия и никога не съм го крил, което не ми пречи да съм преди всичко българофил. Имаше един такъв период, в „застойните времена”, през който СССР официално отричаше да има някаква връзка между нас и руската писменост. Ако действително Путин е казал нещо подобно, ще му пиша и аз голяма черна точка.
   По отношение на политизирането, чети есето, което съм подготвил за утре…

   • aman11be says:

    В т.нар. “застойни времена” в СССР за пръв път академик Дмитрий Лихачов призна, че азбуката, на която пишат в СССР е дошла от България. И това стана в навечерието на празненствата по случай 1300 годишнината от създаването на българската държава. Никто не забыть, ничто не забыто. Да се надяваме, че съм го написал без грешки. 🙂

    • Hombre says:

     Тъкмо проверявах в някои руски сайтове дали наистина Путин е казал подобна нелепост. Ето какво пише в един от сайтовете:
     Встреча с Президентом Македонии Гёрге Ивановым. При положение, че Македония е само едно географско понятие и все още не е утвърдена и призната от всички страни… Комай наистина е вярно това, което пишат, за което вина имат преди всичко неговите съветници. Путин не е длъжен да знае българската история…

     • Homo faber says:

      Не е длъжен, ама след този гаф е длъжен да разпореди да ударят на всеки който го съветва по тези въпроси – 100 тояги на голо! 🙂

     • Hombre says:

      Съгласен, Фабер! Присъдата да се изпълни немедлено!!!

     • aman11be says:

      А руската? 🙂

     • Hombre says:

      Руската – кво? С водка и красная икра!

 5. Homo faber says:

  Академик Дмитрий Лихачов казва: “Всяко човешко дело съдържа несъвършенства! Безгрешни са само делата на Бога! Така е, но все пак тези съветници са на хубава плата и требе да са точни! 🙂
  П.П. Прочети, Омбре книгата на големия приятел на българската духовност, акад. Д. Лихачов: “Писма за доброто и прекрасното” – прозрения за живота, за целта, смисъла му…

  • Hombre says:

   Фабер, специална покана ли чакаш? Докладвай как премина выставката на книгата!
   Ще ме накараш трети път да прочета книгата на академика… 🙂

   • Homo faber says:

    Бе ти, Омбре я почни, по руски език – начать, па ще стигнеш и до третия път, защо не и до пети път да я прочетеш! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s