За потребителската кошничка

Прочетох вчера една статия: Доходите са скочили 3.25 пъти за 15 години. За по-удобно логаритмуване са ги  закръглили на 4 пъти!!! Абе, тия за идиоти ли ни смятат или за диванета? Нека сравним една средна работна  заплата преди 1989 г. и сега. С 300 лева средна работна заплата преди Революцията, какво можехме да напълним в потребителската кошница?! Да си покрием всички разходи за храна и облекло, за  битовите нужди, да отидем на кино или театър, да ползваме почти безплатни медицински услуги и за образование, да изкараме почивка поне 2 седмици на море или на планина, а сега какво? Според НСИ, през 2016 г. общият  доход средно на лице от семейството  се е увеличил с 4,3%, достигайки  5167 лева! Абе, тия луди ли са или нас ни правят на идиоти?! В първия момент си помислих, че това е месечен доход, но като размислих, установих, че това е сумата за цяла година или средно по 430 лв. месечно. При двама работещи в едно 4-членно семейство какви най-належащи нужди могат да покрият и евентуално нещо да спестят? Колко от вас имат познати, освен Цветан Василев и себеподобните му, които разполагат с доходи над средните за страната. Пълна стъкмистика!

Себе си все още изключвам от днешната статистика, защото криво-ляво, успявам да свързвам двата края. Като изключим непредвидените разходи за изравнителните сметки на „Топлофикация”(200 лв.) смяната на водомерите с нови – 160 лв., новите цени на „ЧЕЗ” и „Софийска вода” и още други непредвидени разходи, които постоянно ни сервират. Поредната идиотщина, която предстои да бъде приета и гласувана в НС е за изчисляване „Такса смет” по новата методика, според която вече няма да се начисляват суми според квадратурата на жилището и броя на обитателите му, а според произведеното реално количество отпадъци в едно домакинство. И как си въобразяват да го постигнат?  Ще сложат чиновник до всеки контейнер за боклук и ще замерват количеството като обем и килограми от всеки един потребител. Нещо, което според мен, е пълно безумие и ако го въведат това ще означава, че на територията ни има само едни овце, които с радост отиват да ги стрижат и доят все повече и повече.

Няма да споменавам за пенсионерите като най-ощетената част от българското общество, които са имали неблагоразумието да си плащат социалните осигуровки, а сега се оказва, че работещите българи ги издържали. Бадева са плащали през целия си трудов стаж някакви пари, които са потънали в нечии бездънни джобове.

Като човек, който като бивш икономист малко от малко съм разбирал от икономика, смея да твърдя, че чисто манипулативно са сравнява номиналният доход на всеки член от обществото ни, или на неговото семейство с това, което реално може да се купи като стоки и услуги за определен период от време. Има едно мерило наречено „потребителска кошница”, от където е видно, че колкото и в абсолютни числа да са нараснали доходите ни, толкова в пъти са намалели реалните ни възможности да задоволяваме собствените си потребности, т.е. жизненият ни стандарт главоломно е спаднал. Особено за нас пенсионерите, чиито доходи от години не са актуализирани, а на всичко отгоре, въпреки обещанието на правителството ни порязаха и тази година с обещанието да въведат от 1 юли швейцарското правило, което така и не се осъществи. Лъжа и измама е, че доходите на пенсионерите са нараснали с 11,4% спрямо 2015 г. и с 1,8 пъти спрямо 2008 г.!

Заради минималните доходи на циганите и крещящата необходимост да се увеличат парите за дрехи и заплатите на полицаите. Нямам нищо против да получават по-високи възнаграждения, но нима са те единствените в тази държава, които се нуждаят от по-високи доходи. Само те ли са икономически зле? Всичко е прах в очите на българския гласоподавател, за да отклонят вниманието от други по-важни въпроси на деня. Принципът е „Разделяй и владей”.

Вчера или онзи ден, гледах едно предаване по телевизията, в което един млад, не повече от 30 годишен мъж е решил да стане отшелник. Закупил си е място в някакво планинско селище и си е построил къщичка във вид на купол около която отглежда най-различни зеленчуци за собствено самозадоволяване. От излъчения  репортаж, от  далече, с дъгата си плитка и тънкия гласец ми приличаше на гей-ша. Няма да споменавам откъде е събрал толкова много пари за постигане на своята мечта, за да бъде независим от социално-икономическата система в България. Според класическото определение, човек /homo sapiens/ означава социално животно, а този индивид доброволно се е отказал от идеята да общува с други хора. Това ли е пътят, по който трябва да вървим, за да постигнем истинското щастие и да пресечем всякакви опити на държавната машина да ни рекетира?

Очаквам всеки един от вас да ми каже честно и откровено с колко лева са се повишили неговите доходи за последните`15 години и доволен ли е от постигнатото. Надявам се да получа честен и обективен отговор.

Следва една песен, за да не бъдем съвсем омърлушени:

 

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Икономика. Bookmark the permalink.

22 Responses to За потребителската кошничка

 1. Pasi says:

  Смяната на водомерите е ангажимент на ВиК! Минал си се. Мойте ги смениха без пари.

  • Hombre says:

   Да, ама НЕ, Паси! Единственото задължение на ВиК е да събира парсата от своите клиенти, златни кокошки. Би ли ми обяснил защо приватизираха “Софийска вода” и другите дружества и ги подариха на чужди компании?
   П.П. Току що проверих в “Софийска вода”. Смяната на водомерите е задължение на абонатите в апартаментите, а само в частните къщи е безплатно. Не е като смяната на електромерите, вероятно ти живееш в частна къщичка…

   • Homo faber says:

    И ти не можеш да го обясниш… това не се учи в икономическия, за царицата и фукарата, главни участници в приватизацията!!!

    • Hombre says:

     Фабер, помолих всички участници в дискусията да кажат с колко са се увеличили техните доходи през последните 15 години. От кумова срама кажи какво има в твоята кошничка, а не гледай само в моята копанка… 🙂

     • Homo faber says:

      В мойта кошничка, Омбре, има леб, има сиренце, има ракийца и други благинки. Какво му требе друго на човек?! Като теб, свързвам двата края… И саламът има два края… ама се изяжда! 🙂
      Както Мечо Пух и целото човечество, и аз казвам: “Колкото повече, толкова повече”.
      Така че, мисля, че ще си отговориш.

     • Hombre says:

      Фабер, на толкова конкретен отговор, нема начин да не си отговоря… 🙂

 2. rusalka2013 says:

  Впечатлена съм от “отшелника”. Дори и той не отказва да даде интервю пред една от най-масовите медии за комуникация, и прескача до съседното село да се рови в интернет. В днешно време е трудно да се намери дори един човек, който да е скъсал в истинския смисъл на думата с цивилизацията и да се представя за Робинзон Крузо.

 3. Homo faber says:

  Постоянно го казвай, където трябва, Омбре! 😉

 4. Pasi says:

  Мечти
  Нещеме ние Бойко,
  Раданчо и Лютви,
  а искаме ракия,
  салата и сарми!
  Не щеме ние Куна,
  Лукарски и Доган,
  а искаме си гадже
  върху креват застлан!
  24.10.2016

  • Hombre says:

   Много ти се щенка, Паси! Слез на земята!
   П.П. Прочете ли какво съм ти написал в допълнение към предишния ти коментар?

 5. Homo faber says:

  … за да има леб”, ще те продължа!

  • Hombre says:

   Аз съм ножа, а ти леба, Фабер! Всичко е в наши ръце! 🙂
   Защо не виждам никакъв лайк?

   • Homo faber says:

    Да, всичко е в наши ръце, Омбре! Като по-чевръст /свързано е с годините/ първо аз с мотиката! 🙂

    • Hombre says:

     Копай, копай…! Да ти е спорна работата! 🙂
     За твое сведение, на днешната дата, в която се чества Свети Панталеймон не се работи. Иначе се разболяват роднините му…

     • Homo faber says:

      Пишеш, пишеш… ама, както ти си знаеш и ти е изгодно! 🙂
      Ето го правилното поверие: “На този ден жените не трябва да подхващат никаква работа, защото в противен случай ще се случат лоши работи и някой от семейството ще се разболее”. Така че, вместо да я търсим жената, в случая треби да се пази…

     • Hombre says:

      Ами, нали затова сме в комбина? 🙂 🙂 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s