Македонија – близка и непозната страна

Ой, ти Луно, земьо македонска! И за теб ли ке се тепаме?

Основа за разсъжденията ми послужи статията на Любчо Нешков: Татко, вие победихте. С подзаглавие: „Днешният договор между България и Македония отваря всички врати без една – тази на омразата, която в продължение на близо век тровеше душите на хората”. А дали е така, кой ще ни каже?

Предварително искам да ви кажа, че няма нищо ново и сензационно да научите, за да не се разочаровате от това, което следва. Просто ще изложа своята позиция, която се споделя от мнозинството български историци и публицисти. А тя не е никак розова и дава основание за твърде малко оптимизъм.

Един бърз преглед от последните 28 години ясно показва, че България в своята външна политика до този момент нищо не е спечелила в отношенията си с бившата Югославска република БЮРМ. Това че първи ги признахме като държава, подаръка на танкове и муниции, който им направихме и непрекъснато протегнатата братска ръка към тях, не ни донесоха никакви дивиденти. Напротив, продължават да ни заливат с омраза и да използват всякакви псевдонаучни аргументи в защита на своята кауза пердута – за това, че те са наследници на Александър Македонски и са една от най-старите държави в Европа. Дрън, дрън ярина! Към която се прибавя и бутафорната картина на паметници в Скопие във възхвала на тяхното историческо наследство. Някакъв си професор обяснява на простолюдието, че първо, македонците са народ, който няма нищо общо с българите и второ, че те използват друга азбука, а не кирилица. Което не им пречи да твърдят, че братята Кирил и Методий са македонци, но странно защо не са дали на македонския народ азбука. Друга една водеща се научен сътрудник – професор към МАН (Македонска академия на науките) – се хвали, че е основоположник на съвременния македонски език и граматика. Що им трябваше да си измислят нов език, при положение, че си имаха готов, трябваше само да оправят диалектните думи, които използваха и използват и до ден днешен обикновените хора, населяващи тази територия.

Имал съм редица контакти с не един и двама представители на държавата Македония. Кой повече, кой по-малко отстоява позицията, че те са си те, и нямат нищо общо с България и че ние сме им врагове. Донякъде ги разбирам, щото ако изразят противно мнение – бързо ще ги привикат обратно там, откъдето са дошли. Разбира се, това не ми е пречело да установя приятелски отношения с някои от тях. Даже сме си гостували семейно, при изричната уговорка да не засягаме теми, по които стоим на диаметрално противоположни позиции. Наскоро един мой приятел беше на посещение в Македония и от лаф  на лаф с местен гражданин, установил че същият ме познава, с което бе положено началото на новото ни приятелство.

Прекосявал съм не веднъж територията на Македония по пътя София – Тирана. Правило ми е изключително добро впечатление магистралите, които са изградили, отделни клонове на промишлеността най-вече свързани с рафинерията на нефт, леката промишленост и селското стопанство, (част от което е предназначено за износ). Разбира се, всичко това е постигнато с огромни финансови инжекции и от Запада, чиято интимна цел е да не се допусне македонец да изпитва носталгия към майката родина България. При всичките напъни на САЩ и страните от Западна Европа да ни откъснат от бившите територии, напливът от кандидати за български документи за самоличност не престава. По този повод се сетих за един мръсен виц в повторението на предаването вчера „Шоуто на Слави”, в което  един от чакащите на опашката пред посолството ни поискал вместо един африканец да сложат още един, който да ги опъва, за да върви по-бързо опашката. Естествено, че не мога да отрека, че голяма заслуга в мотивацията за издаване на български документи за самоличност е по икономически причини. Не са малко хората, които се снабдяват с двойно гражданство, за да могат да пътуват безвизово в рамките на Европейския съюз, но има и такива, които са го направили от чисто родолюбиви подбуди и са съхранили чувството си за национална принадлежност. Справка – статията на Любчо Нешков.

В заключение ще кажа, че ако е настъпило някакво пропукване на ледовете в двустранните ни отношения след подписването на договора за приятелство между премиер-министрите на двете страни, то пътят, който остава да извървим е още твърде дълъг. Трябва поне едно-две поколения да се сменят, за да настъпи някаква промяна в манталитета и мисленето на братята македонци. Като се започне от учебниците в началните училища и се стигне до пропагандата на всички нива в държавната администрация, която даже си позволи да си затвори очите пред разрушаването на паметник на български войници загинали на територията на Македония. Ако не се осъзнаят овреме, братята албанци ще ги асимилират и няма да бъде далеч денят, в който ще се чукат по главите за пропуснатите възможности.

Колкото и често да даваме Гърция  като лош пример, наричайки византийци тези, които управляват страната им откакто се помни светът, не е лошо да се поучим и от техния опит. Гърция категорично отказа да признае Македония под това име, което е само една географска област и нищо повече, не се съгласи да използват символа от Вергина за знаме на новата държава, нито пък се отказаха от историческото си наследство и настояват, че Александър Македонски е грък. Така че, докато не се урегулират гръцко-македонските отношения, Македония ще гледа през крив макарон ЕС и НАТО. Мен ако ме питат, на баир лозе не им требе. Достатъчно е да видят ние какъв келепир извадихме през целия период на нашето съвместно сътрудничество. Не мисля, че трябва да сме много проницателни, за да видим, че това сътрудничество е на база господар-васал.

И последно – нужно ли е да правим едностранно само ние компромиси? Да се отказваме от нашите национални герои, сред които  има и такива като братя Миладинови, които открито са заявявали, че са българи и се борят за българската кауза. Щом като и Никола Вапцаров го изкараха македонец, за какво говорим? Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници? –

Аз като съм шоп не съм ли българин?

Дошло е време разделно. Или ще строим нови пътища, жп линии, тръбопроводи, ще развиваме взаимноизгодна търговия и икономическо сътрудничество, или, или… кучета ни яли!

За  награда на тези, които прочетоха и последния ред от това съчинение е песента:

 

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

18 Responses to Македонија – близка и непозната страна

 1. Homo faber says:

  Здрасте, политичарю Омбре!
  Ме радува, дека имаш интереса, колелото на ист… пардон на тепавицата, да се върти. Нищо че людете, дека беха тук, се изнесоха на общи перални! 🙂
  Та за договорот… хубаво е брат с брата да се видат и прегърнат, след тежки времена… но като че ли, времето е интереса и феса :D. Това го потвръждава и верашното/днешно решение на бае Дончо за Русия и хамериканската му компания, а и събитията на Балканите.
  Ето по темата, за мислено /както думаше твой бивш приятел с мислител/.
  Защо се бърза с Декларацията по Договора с Македония?

  • Hombre says:

   Здрасте, друже Фабер! Радвам се, че ти се радваш дека колелото на Тепавицата продължава да се върти, макар и на пресекулки… 🙂
   Да видим какво са решили бракята хамериканнци за Балканския регион. Требе да е нещо многу убаво…

 2. Pasi says:

  Тук е казано всичко, за единствения оспорван владетел на територията на днешната БЮРМ.
  Държавници
  За друг цар т.н. историчари не съм чул да говорят, защото от Аспарух, през цялото средновековие до падането на Балканите под турско робство, такава държава “Македония” не е имало. Държавата е била България!
  Папа Инокентий Втори, нарича Самуил цар на българи и власи, в кореспонденцията си с Калоян. Кореспонденцията е по повод, признаването от църквата на родствената връзка на Асеневци с царете от Първото българско царство, по-точно с рода на Самуил, както и самият Калоян за Цар на българите!
  Обща история ли?
  Ядец!

  • Hombre says:

   Пааси, хубаво е това, което знаеш да го научат и други българи и македонци от български корен.

 3. Homo faber says:

  Омбре, никой нищо не ти възразява, друже… логиката е такава, чи ти като любознателен човек си минавал покрай опашката с. двамата африканци. И си проявил интерес към ставащото на опашката, към опитване на новото. 🙂
  И още за логиката… светът, бавно, бавно, не отива към по-хубаво, като че ли Кубинската криза, Студената война са били игра на топчета, а сега…?
  Те ти още логика, прозореца се е отворил, но колко дълго …
  Прозорецът се отвори
  Георги Даскалов
  Веднага след като изпрати Бойко Борисов по живо-по здраво, македонският премиер Зоран Заев отиде в Подгорица, столицата на Черна гора. Там има среща на Адриатическата лига, на която дойде и американският вицепрезидент Майк Пенс.
  “Вашата смелост, особено в лицето на руския натиск, вдъхновява света и аз ви поздравявам за това”, каза Пенс на черногорците. Черна гора влезе в НАТО въпреки специалните операции на Кремъл.
  Което каза вицепрезидентът, обяснява до голяма степен и смяната на властта в Скопие, и договора с България, и разни други работи. Америка прибира изтърсаците, та да не ги прибере Путин.
  Остават само Сърбия, Босна и Косово. Сърбия не иска да влиза в НАТО засега, Косово и Босна искат, ама нема да стане скоро. За Сърбия още не е решено. Във всеки случай премиерката Ана Бърнабич, първата сръбска лесбийка на този пост, каза в интервю преди месец – сърцето на сърбите е с Русия, но ако трябва да избираме между Русия и Европа, ще изберем Европа.
  Все едно. Сърбите да се оправят, имат да плащат доста за Титовата аванта.
  Да си гледаме България.
  Каквото и да се казва, Бойко Борисов хвана момента и направи пробив. Самият договор е пълно бла-бла, но промяната в отношенията е факт и Борисов има заслуга.
  Само дето македонците са изврътливи. Заев по нищо не отличава от Груевски, само му липсва малко каяфет, ама ако се задържи, ще го добие. Тогава какви ще ги дроби, бедна ни е фантазията.
  Ама сега американците са го хванали здраво и ще слуша. Няма къде да ходи, иначе ще изгние като кмет на Струмица. Ако си спечели изборите наесен, де.
  Вторият рунд на битката за Македония ще е през ноември, когато са общинските избори. Ако Заев яде бой, не че ще падне, както прогнозира Красимир Узунов, но Груевски ще трябва да бъде включен в играта по някакъв начин.
  Направихме пробив в Македония, но се е случвало и друг път България да вярва, че е хванала птичето, а то после отлита.
  Отворил се е прозорец във времето. Повече от 100 години въжделения са на една ръка разстояние, нема и толкова.
  Дано сме се поучили от историята.
  Дето ни е обща с македонците, де. Колкото и да се търкат.
  (Във Фейсбук)

  • Hombre says:

   Най мразим некой да ми каже къде съм бил и кво съм правил.
   А копи/пействаното за Ну, Заяц, погоди се покрива напълно с моите очаквания…

   • Homo faber says:

    Мразиш, не мразиш, но понякога казваш къде си бил и кво си правил.
    Цел свет копи/пейства за илюстрация, не се праи на по-католик от папата!

    • Hombre says:

     Фабер, усещаш ли къде се къса логическата връзка? Странно е да научавам от други лица къде съм бил, а аз да немам спомен…
     Не съм казал нищо против копи/пействнето.

 4. Pasi says:

  Най-хубавото в договора е уговорката, че може да се прекрати едностранно с едногодишно предизвестие. Другото, особено за “общата” история и езиците, на които се подписва е боклук или ала-бала-ница…

  • Hombre says:

   Паси, според мене тази клауза за едностранно прекратяване на договора е включена по инициатива на македонската страна. Ние повече сме заинтересовани от добросъседски отношения. По-добре лош мир, отколкото война от благородни подбуди.

   • aman11be says:

    Тъй, тъй, вече и война с Македония може да ни притесни… И правилно. Току виж тяхната армия е вече по-голяма от нашата…

    • Hombre says:

     Амане, доколкото ми е известно, макетата са много войнствено настроени, докато нашата остатъчна армия не става дори за карнавал…
     Утре гледай да си на линия! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s