Честит празник, братя и сестри българи!

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Макар и символично с този акт държавата ни отново се появява на политическата карта на света, след петвековно турско робство.

На всички мои активни и пасивни (по)читатели пожелавам здраве, добро настроение и успех във всички начинания. Нека вярата не ни напуска в този ден и да си пожелаем от сърце щастливи бъднини на Родината ни!

Неотдавна, един мой приятел ме постави в категорията на оптимистите. Да, така е и аз не се срамувам от тази констатация. Dum spiro spero – това е моят девиз и ще го следвам докато съм жив. Надявам се някой ден България наистина да се превърне в суверенна и свободна страна, в която всички хора да имат равни права и задължения и законът да е валиден за всички без изключение. Имаме всички дадености да се превърнем в Швейцария на Балканите, стига да проявим малко повече смелост и воля за промяна.

Още един път Честит празник на всички българи по света и у нас!

Макар и леко овехтял, пускам ви един клип, който не е загубил своята актуалност

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Празници, Светлото бъдеще and tagged . Bookmark the permalink.

28 Responses to Честит празник, братя и сестри българи!

 1. rusalka2013 says:

  Честит празник!

  • Hombre says:

   Честит празник и на теб, Русалке! Мъдрите хора казват, че да си независим, означавало нищо да не зависи от теб… 🙂

 2. Homo faber says:

  Честит да ти е и на теб празника, другарю, господине, братко, Омбре!
  Хубаво нещо е човек, да е свободен, независим… ама дали винаги е било така от пръкването на човека и държавата в световната история.
  Вярно, може би има изключения, знаят се. Както човек, така и като държава, може да положим усилия и воля, да се по-независими.
  И това е свързано с оптимизма… нима човек не си ляга с мисълта, че утре ще е слънчев, хубав ден? 🙂

  • Hombre says:

   Фабер, честит да бъде този ден и за теб! Радвам се, че с теб ставаме двама оптимисти. Сигурно ще се появи и трети…
   България е една прекрасна страна, но за съжаление има много лош мат’риал. Дано в бъдеще всичко се промени към по-добро!

 3. aman11be says:

  Макар и с известно закъснение, искам да вметна, че с този акт държавата ни съвсем не символично, а де юре и де факто се появява на политическата карта на света. На 22.09.2017 по една от телевизиите имаше документален филм за обявяването на независимостта. Та там съвсем ясно беше казано, че до тогава нашите представители на международни форуми са стояли на 3-4 ред зад официалните представители на Османската империя, а след това вече сме участвали в тези форуми като отделна, равнопоставена с другите, държава.
  По отношение на оптимизма се сетих за едни стихове, които трябваше да уча преди много години за един училищен рецитал. Нещо като вечер на руската поезия.
  “…Жди меня и я вернусь,
  только очень жди.
  Жди когда наводят грусть желтые дожды.
  Жди когда снега метут,
  жди когда жара.
  Жди когда других не ждут, позабыв вчера.
  Жди меня и я вернусь…”

  Та оптимизма е, разбира се, хубаво нещо, но в какво превърнахме за 110 години България?

  • Hombre says:

   Амане, очаквах някой да ми направи забележка за “символичното” обявяване на независимост на България… Имах предвид съвсем друго нещо – на практика, до ден днешен България никога не е била независима във външната си политика, хеле пък днес. Все сме се съобразявали с някой по-голям брат. За това съм казал, че мечтая да се превърнем в държава, подобна на Швейцария.
   Цитирам те: “Та оптимизма е, разбира се, хубаво нещо, но в какво превърнахме за 110 години България?
   Виж какво е написала блестящата журналистка Велислава Дърева, ако си пропуснал да я прочетеш: Кой обяви Русия за враг?

   • aman11be says:

    Ако трябва да сме точни, България не е независима във външната си политика през последните 600 години. От тях почти 500 години не е съществувала и като държава. Преди това доста независими сме били, даже прекалено независими според някои византийски хронисти… 🙂
    А преди да говорим за написаното от Велислава Дърева, мисля ще е по-добре най-после да помислим кой е националният ни идеал и какъв е националният ни интерес. Защото и постановката “Който не обича Русия е предател на България” също не е особено коректна най-меко казано.

    • Hombre says:

     Амане, съгласен съм с всичко написано от теб, с изключение на постановката:“Който не обича Русия е предател на България”. Оттук следва ли изводът, че който мрази Русия е родолюбец и голям българин??? В думите на Дърева има много по-дълбок смисъл. Най-малкото – дължим признателност за освобождаването ни от петвековното присъствие… Не е ли истина, че всички русофоби са предатели на България? Може да не обичаш някого, но защо непременно трябва да го мразиш?
     П.П. Ако трябва да бъдем още по-точни, от подписването на прословутия манифест са изиминали 109, а не 110 години… 🙂

     • aman11be says:

      Не се опитвай да слагаш в устата ми думи, които не само не съм казал, но не съм и помислял. Следва само и единствено извода, че, за да си родолюбец, на първо място трябва да обичаш България и народа й. Много пъти съм го казвал/писал, но пак ще го повторя – всяка държава има своите национални интереси. И това е напълно нормално. Те могат с времето да се изменят или да не се изменят. Те могат в определени случаи да съвпадат с националните интереси на друга държава или да не съвпадат. Когато съвпадат е добре и за двете държави, когато не съвпадат също няма трагедия. Но заради това, че в определен период от време интересите на две държави са съвпадали, да искаш едната да е безусловно предана и съгласна с всички действия на другата во веки веков и до амин – с това не мога да се съглася.
      Относно признателността безусловно съм съгласен, но тази признателност ние дължим на руския НАРОД, а не толкова на руската държава. Защото от Петър I до Александър III Русия е водила 11 (единадесет!!!), ако не ме лъже паметта, войни с Османската империя. Повечето от тях на територията на Балканите и по-точно на територията на днешна България. Което не й е пречело, след подписването на поредния мирен договор да изтегля войските си и да оставя народа ни на милостта на турците. 10 пъти за има няма 200 години! За отношението на Руската империя към Съединението и действията й в навечерието на Сръбско-българската война 1885 г. също не мисля, че има смисъл да говоря. За теорията за панславянството, която още е на въоръжение в руската дипломация….Та, както би казал Фабер “Интересът клати феса!”. Общо взето, ако се опитаме да погледнем историята без много емоции, руснаците (имам предвид държавата) са ни освобождавали, когато това е диктувал интересът им. И в това няма абсолютно нищо лошо и порочно. Това е нормалното. Другото са емоции, които някои успяват да използват в свой интерес, други – не успяват.

     • Hombre says:

      Амане, по принцип съм съгласен с всичко, което си написал, защото историята е такава, каквато е! Мир да има! И все пак, какво печелим като обявяваме Русия за враг на България? Политика – дело тонкое… Който демонстрира враждебност спрямо Русия, налива вода в мелницата на ФАЩ и еврогейците. Единственото ни спасение е пълен неутралитет и вглеждане само в интересите на България. Няма де си мерим родолюбието – и двамата стоим от една и съща страна на барикадата. Сега, като си подлагаме гъза на Германия, по-добре ли ни става?
      П.П. Би ли пояснил кои думи ти слагам в устата, които не си казал? Само те цитирах. А останалото са мои разсъждения…

 4. Homo faber says:

  В контекста на казаното по-горе и скорошни изявления на нашето правителство, излиза че в този период в който живеем, интересите на България, съвпадат с тези на САЩ и ЕС . Тоест, Цар Борис III не е пратил войски в Русия, ама български войски може да стигнат до сибирския петрол и цената на бензина бензина у нас тотално, ще падне. 🙂 Ами тогава, какво става с шистовия петрол и газ на сегашните ни братя – САЩ?
  Верна е приказката за феса, преди време се появи информация, как американците подслушват Меркел и компания, после пък май имаше такава за подслушване на щатски институции. И най-интересното е, голямото удивление и учудване в едната и другата страна, както се казва смех, смех, смех… 🙂

  • Hombre says:

   Фабер, така както гледам, старите новини са по-интересни от новите. Има ли смисъл тогава да пиша ново съчинение? 🙂

   • Homo faber says:

    Така е, Омбре, за N-ти път потвърждаваш приказката, че старите новини, работи, т.н…. са най-интересни, като ги гледаш. 🙂
    А за писането, има смисъл,я виж какво казва Данко: “… Не може да се отмести камък от пътя с мислене. Който нищо не върши, с него нищо не става. Защо хабим сили в мисли и тъга? Ставайте да отидем в гората и преминем през нея, все ще има тя край – всичко на света има край! Хайде! Хей!…”

    • Hombre says:

     Склонен съм да се съглася с теб, Фабер. Но така съм каталясал, че две не виждам. Затова се прибрах в Люлинград, за да си почина малко… За беля, утре цел ден нема да има вода в Люлин.

  • aman11be says:

   В контекста на казаното по-горе е крайно наложително първо да бъде формулиран какъв е националният ни интерес и националният ни идеал и след това може да коментираме с интересите на кои страни съвпада или не съвпада. Иначе ще продължаваме да сме в ролята на фурнаджийската лопата, която се върти и така, ама и иначе, в зависимост от това кой й държи дръжката. И ще продължаваме да припознаваме нечии лични, групови или партийни интереси за национални.
   ПП Никога и никъде не съм твърдял, че “който мрази Русия е родолюбец и голям българин”.

   • Hombre says:

    Братко Амане, мисля, че ясно съм заявил какъв е националният интерес на България. Да бъдем НЕУТРАЛНА държава като Швейцария и да развиваме търговско-икономически отношения с цял свят. И да не си завираме гагата там, където атовете се ритат. Има ли нещо неясно в думите ми?
    П.П. И аз никога и никъде не съм твърдял, че това са твои думи: “Който мрази Русия е родолюбец и голям българин”.

   • Homo faber says:

    Моля, Омбре поправи… да ти е спорен денят, друже, с по-малко пот! 🙂

    • Hombre says:

     Кое по-точно искаш да коригирам, Фабер? Благодаря за пожеланието. Стриктно ще спазвам съвета ти. 🙂

 5. Homo faber says:

  Относно националния ни интерес и доктрина, има написано и предложено от мастити хора българи… друг е въпросът, че никой от сега така наречени “политици”, доктрината им е: личните, груповите или партийните интереси за национални!

 6. Тракиец says:

  Пращат военните полицаи на групови психотерапии
  Прекарват през цедка всички кандидати за работа в службата
  В „психологически интервенции“ на познатото ни от холивудските филми групово ниво ще бъдат включвани служителите от „Военна полиция“ към МО, за които специалистите са преценили, че имат нужда от това. Освен групови ще бъдат провеждани и индивидуални терапии, предвижда проект на инструкция за психологическото осигуряване на кандидатите за работа и вече назначените в звеното кадри. Според нея, че са със здрава психика, ще трябва да доказват оттук насетне не само военнослужещите, но и цивилните служители и мераклиите да заемат такъв пост.
  С новата инструкция се въвежда изискването те да преминават през писмен психотест и допълнително през интервю, което ще се провежда от експерт. Освен при кандидатстване за работа задължителни „прегледи“ ще се провеждат и при присвояване на първо офицерско звание лейтенант“, преназначаване или заемане на шефска длъжност във „Военна полиция“. Освен това заради напрежението и стреса на прегледи и терапии ще бъдат задължително подлагани служителите под пагон, които са участвали или предстои да се включат в мисии зад граница. Нещо повече – специалистите ще оказват съдействие на имащите психологически проблеми служители по молба на техните семейства.
  Самото положително заключение от тестовете за пригодните за служба на съответната длъжност военни полицаи обаче ще има едногодишна давност. Това на практика означава, че служителите във „Военна полиция“ трябва да преминават през проверка всяка година.
  За прегледите ще отговарят психолози на щат в службата. Те ще трябва да следят включително за цялостния климат в отделните звена на службата. Освен на родна земя психолозите ще трябва да се трудят и зад граница, тъй като ще трябва да придружават включените в контингентите ни униформени служители, предвижда още проектът на инструкцията на МО.

  • Hombre says:

   Тракиец, ако се съди по твоята информация, предстоят дълбоки промени в органите на МВР и МО. Дано само не се окажат блъф и поредния опит за хвърляне прах в очите на населението. Време ти е да се завръщаш в редовете на „Военна полиция” със звание генерал. Родина мать зовет!

 7. Pasi says:

  Сватбата на Волен

  Цял народ сватбари…
  Ний сме жалки твари!
  Волен коментираме,
  и стотинки сбираме.

  Волен не му пука,
  както на суджука.
  Някой кипри сватба,
  другиму пък брадва.
  24.09.2017.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s