Дом и семейство

Напоследък все по-често си задавам въпроса: „Накъде върви България?”. Вярно е, че в петък написах едно бодряшко съобщение: „Току що открих, че има живот и на Земята! От НП-то наблюдавам една покъртителна гледка – четири майки разхождат своите невръстни дечица, които припкат около тях като бройлерчета. За малко не ми потекоха сълзи от очите. Жалко, че нямам под ръка видеокамера, да ви покажа бъдещето на България”.

Но дали е така, кой ще ни каже? Една птичка пролет не прави! Ако трябва да бъда сериозен, в градинката около нашия блок се разхождат повече майки и бащи с кучета на повод, отколкото с нормални човешки същества. Нека видим какво показва статистиката. Това е доста показателно в статията:

Раждаемостта за 2016 г. е ударила кризисното дъно от 1997 г.

Когато фактите говорят, и боговете мълчат.

А сега, да се опитаме да си обясним с прости думи кои са причините за това положение. Безспорно, на първо  място трябва да поставим състоянието на икономиката и произведения БВП на глава от населението. С доходи на по-голямата част от населението, особено на младите семейства, под екзистенц-минимума, трябва да си безумно смел, за да създадеш и отгледаш дете. Други, които вече са успели да се сдобият с една рожба са прехвърлили цялата тежест и отговорност върху бабите и дядовците (ако има такива). Да не говорим за децата на разведени родители, където единият родител изплаща месечна издръжка за детето си, често пъти колкото за Бог да прости. В това отношение могат да се дадат както положителни, така и много отрицателни примери – въпрос на любов и привързаност към детето, а не само за отбиване на номера заради спестяване на някой и друг лев в полза на собствения рахат и кеф.

Някой може да ми възрази, че в миналото в България са се раждали много повече деца при значително по-ниски доходи на семействата, предимно от селски тип. Да така е, но в повечето случаи децата са били източник на евтина работна ръка в ежедневната селскостопанска дейност. Що се касае до населението от градски тип не ми е известно да е имало много многодетни семейства.

Към днешна дата факторите, които обуславят демографския прираст са малко по-различни, но в дъното на всичко отново лежи развитието на икономиката като такава. От една страна наблюдаваме ниска безработица, а от друга – липсват квалифицирани кадри в редица отрасли в които  търсим даже внос на специалисти от други страни. Със сигурност ще ги намерим сред бежанците от Сирия, Иран, Ирак и Афганистан!!!

На следващо място причините се крият в социално-политическата обстановка и нивото на националната сигурност – каквото и да означава това за някои. Тук включвам образование, здравеопазване, жизнен стандарт, възпитание в семейството и извън него и други. Някога,  тези от моето поколение, можеха да играят на воля на улицата или по градинките без страх от страна на родителите, че може нещо да им се случи. Днес доста майки и баби използват мобилни телефони, за да комуникират със своите деца преди всичко, за да са сигурни в определен отрязък от време, че всичко около тях е нормално.

На следващо място, децата ни се отучиха да четат книги и посвещават голяма част от свободното си  време, ако не и цялото – на видеоигри, гледане на блудкави телевизионни сериали и други подобни. Няма да споменавам за разпространението на дрога, която лесно намира път до всяко едно училище в големите градове. Всичко изброено дотук създава основателен страх у доста млади семейства и не им позволява да вземат мъдрото решение да оставят поколение след себе си. Тук искам да припомня една стара мъдрост:  „Един мъж трябва да създаде поне едно дете, да построи поне една къща и да посади поне едно дърво”. Всичко това аз съм го изпълнил двукратно. Което разбира се не е достатъчно. Свалям шапка на волейболната ни легенда Владо Николов, за когото съвсем наскоро научих, че е създал и отглежда четири деца в едно задружно и сплотено семейство. Но колко са като него?  Единствено само така наречените роми продължават да се множат и хич не ги смущават факторите, които влияят негативно върху останалата част от българите.
Има и други семейства, които са си надвили на масрафа и живеят по стандартите на Запада, но пак не щат да раждат. „Desunt inopiae multa, avaritiae omnia” – На бедните хора не им достига много, на алчните – всичко.

За мен демографската политика в лицето на сегашния вицепремиер е далеч от очакванията на тези, които смятат, че вече ножът е опрял до гърлото. Нужни са бързи и ефективни мерки чрез стимулиране на младите семейства и ограничаване на други, които захвърлят своите деца за отглеждане от държавата. Друг път за решаване на проблема няма, преди да е станало твърде късно! Ако някой не е разбрал нещо, препоръчвам му да прочете статията: Защо българката не ражда много деца

Дойде ред на една песен, която често пъти съм я пускал на моите дъщери, когато бяха малки.  Грамофонната плоча беше част от богатството във всяко едно семейство.

 

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

22 Responses to Дом и семейство

 1. Homo faber says:

  В началото, бе словото… та да попитам керките ти, дали така свободно си ги оставял да играят, след това на диско, до по-късно, или с приятелки да се щурят из града /по това време все още я немаше страха, за децата, както сега/? Или като си си помислил, че пустиняци, некакви ще ти сервират, некой ден, в 20.00 е свършвал ученическия час? 🙂
  А иначе, причините, които си ги посочил и други, са в основата на сриването ни.
  Другото… колцина са като Владо Николов/ наистина браво, но все пак той има защо да е решил…, говорим за другите обикновени българи, дето ката ден дават по 0,50 лв. на отрочетата си. Говориш за едно време… може и да е било такова или онакова, което за някои неща е било, ама за многодетните семейства имаше подкрепа. Сега подкрепата е за инкубатора-пилчарник, дето са ти насочени мислите… 😉

  • Hombre says:

   Ти се появи, Фабер! Да ти напомня ли, че Тепавицата е отворена 24 часа в денонощието, 365 дни в годината…? 🙂 Само че, напоследък съм само на подслушване, без да предавам… 🙂 Но не пропускам на всеки мой фен да отговоря.
   Да сравняваш миналото с настоящето е все едно да сравняваш шльоковица с марково уиски.
   Очаквам по въпроса строги забележки. 🙂
   П.П. Един въпрос към теб малко офтопик: Хареса ли ти как вицето – отговорника по демографската политика дори и неговите хора го наср@ха по телевизията? 🙂

   • Homo faber says:

    Така е Омбре, неговите ора го наср@ха, щото му броели чашите… да пият шльоковица, вместо марково уиски, с което ги е черпил 🙂
    Би ли ми отговорил, че нещо пак си ги завъртял нещата, както ти си знаеш… така ли да разбирам, миналото е шльоковица, настоящето е марково уиски? 😉

    • Hombre says:

     Наблюдателен си, Фабер! Естествено, че миналото е шльоковица! А сегашното е филия с мед и масло… 🙂

 2. Homo faber says:

  А за подслушването… преслушват те, не чуеш ли шума, дека звъни по кабеля… 🙂

 3. Pasi says:

  Струйника отново църка.
  Българинът се побърка.
  Постни манджи,вехти дъвки,
  Гуджо маа тлъсти мръвки.
  Паси, 15.03.2017г.

 4. Homo faber says:

  Айде, излез от сивотата на апартаменто, Омбре … празник e ! 🙂
  Днес, десети октомври е празник на архивиста!
  Много здраве, сили и дръзновение, да ти се увеличават масивите с информация, и обхвата на същата! 😀

  • Hombre says:

   Не позна, Фабер! Тъкмо се прирбирам от берберка. Чисто нов, подмладен човек съм… :
   Ако аз съм архивар, ти си като Хайнрих Мюлер!!! 🙂

 5. Homo faber says:

  Дружко е да си Мюлер, друже Омбре… а не архиварче, некакво … както казва Големанов… “Най-високото стъпало, на върха, по-нагоре небе”! 😉

  • Hombre says:

   Радвам се за теб, Мюли! Демокрацията ни има нужда от такива като теб!!! 🙂

   • Homo faber says:

    Па така, не е ли подмладени, Архи! Всеки гледа връо да качи, сега при демокрацията-декорацията, наша! Един брои пачките в края на деня, друг се оглежда в огледалото, как изглежда в новата си длъжност и той попъпва джебовете. 🙂
    Нели ти казах друго – друг свят, други хора… а ти си яж филията с мед и масло!!! 😉

    • Hombre says:

     Фаби, знаеш ли значението на думата “архи” (αρχή)? ” В превод означава НАЧАЛО! В начало беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото.
     Светът е само един и ние живеем в него. Бог с нами!!! 🙂

     • Homo faber says:

      Омбър, преди време се оплака, че си изпосталял, значи си в ново НАЧАЛО, на пост и молитва, да сътвориш нови богоугодни СЛОВА – ако времето e с теб 😉 ?
      Да бъде!!! Бог с теб, в новото начинание!
      Алилуя!!! 🙂

     • Hombre says:

      Фабчо, нима не знаеш, че “Времето е в нас и ние сме във времето“?

 6. Homo faber says:

  Времето е с вас, Омбричък… ама твойте тупат джобовете, а ти отупваш, прахта от книгата в която са словата /затова и ти нема, тук/!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s