Тъй върви светът!

Работите отиват на зле. Неее, не си мислете най-лошото. Не съм предал Богу духу – жив и здрав, и…. Но ме е обзела една леност, която все повече ме преборва. Ще взема и аз като Бат’ Джимо да се появявам в публичното пространство през една седмица, само в сряда. Какво толкова, свят широк, не е само Тепавицата единственото място, в което да отмаряте от ежедневното напрежение. Пък ако зажалите някой ден за мен, от състояние standby, лесно ще премина в активен  режим. Стига да има за какво да ми пишете.

Доста по-известни от мен графомани се отказаха от личното си творчество, та аз ли ще се правя на по-велик от тях? Всичко е  въпрос на време, както  се досещате…

За да няма пълен вакуум в настоящото мое есе, ще ви разкажа една история, която меко  казано, ми изпорти настроението

Като пенсионер, приземил се след бурния светски живот, ползвам от време на време градския транспорт с намаление от нормалната тарифа. Осем лева месечно за цялата градска мрежа! Какво му плащаш! Малко повече от цената на една кутия луксозни цигари. Възползвайки се от това право, реших вчера да се поразходя до едно място, свързано с моето детство – там където съм роден и отрасъл. След дълго чакане на спирката да се появи заветният автобус №82, най-после го дочаках и без да се замислям, седнах на първата свободна седалка. Оказа се, че до мен е някакъв дърт циганин, който направо ухаеше на теменужки. Сигурно не се беше къпал поне 1 месец. Едвам го изтраях до следващата спирка и се преместих на друго свободно място. Сега чак разбирам защо някои хора предпочитат да се возят в „Бентли”-та и да не ползват градския транспорт, какъвто само у нас съществува.

По маршрута на превозното средство минахме през един участък, където някога играехме футбол с парцалена топка. Мястото тотално беше осрано и имаше камари с битови отпадъци, които може би никога не са били  извозвани от циганското гето. Такава гротескна картина не съм виждал дори по филми, описващи живота в някои страни от Третия свят! Ужас и безумие – и това само на 6-7 километра от центъра на София. Ето, това ни донесе прословутата демокрация. Не случайно половината от по-възрастното население предпочита да живее по  времето на тоталитаризма.

Чувствам се леко разколебан дали си заслужава да живея в такава страна, където всичко е с обратен знак от това, което е на Запад. Ако бях по-млад, нямаше да се  замисля. Тъй върви светът, а ние все наопаки. Макар и да няма пряка връзка с моите размисли, заслужава си да прочетете статията:

Истината Лъсна: Ето Защо ГЕРБ толкова мразят проф. Иво Христов?

Ако бяхме борбен народ, нямаше да допуснем да стигнем до това дерердже. Най-лошото е, че цялата ни  държава се циганизира.

Този път ще ви пусна една песен “по-така”:

 

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Bad news, Музика and tagged , . Bookmark the permalink.

56 Responses to Тъй върви светът!

 1. rusalka2013 says:

  И какъв е изводът? Трябва да си купиш “Бентли”, драги Тепавичарю! 😦

  • Hombre says:

   Русалке, ще кандисам и на чисто ново”BMW”, тъмно-синьо, което да е в тон с очите ми… 🙂

   • Homo faber says:

    А дано,” Бентли”, или чисто ново “BMW”, керките ти купят, като коледен подарък, та да избега леността, като младеж ще станеш!!! 🙂
    П.П. Ако пък автомобилите не задоволяват твоя каприз, да ти купят… влак. 🙂

    • Hombre says:

     Фабер, а дано, ама надали… 🙂 Влак не ми требе – ползвам услугите на софийското метро с модерни електрирчески влакчета. 🙂

   • aman11be says:

    На светофар в Перник едно до друго лъскаво “Бентли” и не толкова лъскав “Голф 2”. Шофьорът на “Голф”- а дава знак с ръка на шофьора на “Бентли”-то да свали прозореца и го пита:
    – Как е? Върви ли?
    – Ами върви.
    – Е добре ли върви?
    – А, добре.
    – Щото гледам, че не ги карат много…

    • Hombre says:

     Нищо, Амане! Мога да карам и уникат, стига Тракиецът да не се откаже от обещанието си да ми направи подарък… 🙂

 2. Homo faber says:

  А за политиката… не си прав! И светът върви, май на зле, като изключим, че работещият човек е по-добре финансово /говорим за Европата, нашата сестричка, любима/!
  То войни, то конфликти, то мерене на ракетите…!

  • Hombre says:

   В кое не съм прав, бре Фабер? Прочете ли надписа върху снимчицата горе у лево? Там пише: “Le monde est fou”, което в превод ще рече: “Светът е луд”…
   П.П. Къде ми е поздравчето за малкия РД? 🙂

   • Homo faber says:

    А ти прочете ли, за обратния знак тук, за който говориш, Омбре! 🙂
    Хайде, пак честитка от мен за средния ти седмичен рожден ден!

    • Hombre says:

     От кога си станал такъв буквоед, Фабер? Извадил си от контекста думите ми, които влагам. Простено да ти е! 🙂
     Мерси за песньовката, която специално за мен си подбрал. Ето го и оригиналът:

 3. Тракиец says:

  Омбре, доколкото те познавам на теб ти е нужен Ролс-Ройс със шофьор! Ами време беше да се поразходиш малко и да видиш докъде ни докараха лилавите /сини и червени заедно/. За циганина не бери грижа. Парфюмерийната промишленост има нужда от консумативи!:)

  • Hombre says:

   Тракиец, знам, че много добре ме познаваш. Не съм от хората, които си оставят магарето в калта.
   Не си падам по английските афтонобили, пък били те и с шофьор. Предпочитам немска кола. Ако ме уважаваш, нищо не ти пречи да ми подариш едно BMW. Мога и сам да си го карам…
   Не ми е известно парфюмерийната промишленост у нас да използва като суровина за производство на сапун от цигански донори. 🙂

   • Тракиец says:

    Че, кой говори за у нас!? 🙂 А щом не искаш Ролс-Ройс, то тогава Майбах. За по-ниско качество не можем да говорим.

    • Hombre says:

     Тракиец, ако си истински приятел, ще извадиш златната си кредитна карта и ще ми направиш този подарък! Не бъди стиснат и покажи колко щедър можеш да бъдеш.
     Специално за “Майбах”, ще ми требе екипаж от един картечар и пълнач на оръдието… 🙂

     • aman11be says:

      Май (басите) спряха да ги произвеждат. Тъй че ще имаш проблем с резервните части. 🙂

     • Hombre says:

      И това не е проблем! Аз съм от кръжока “Направи си сам”.

 4. Homo faber says:

  Не се измъквай, Омбре с разсъжденията си от ситуацията си по твоя си начин! 🙂
  А за вадене… требеше да извадиш доларите под дюшека, през 1990 г. за екскурзия в Куба и на Анкоридж /Канада/, да отидеш в тоалетната и да… забравиш да се качиш на аероплана! 🙂
  И света по друг начин, щеше да го видиш, щеше да ти върви… това всички требеше май да направим…

  • Hombre says:

   Не се измъквам, Фабер. Ако знаеш по-добър начин да се справя със сложната ситуация, подскажи ми.
   Пътувал съм легално в някои капиталистически страни и преди 10 ноември и ако имах такива намерения, отдавна да съм офейкал. Мене си ми харесва и тук в България, стига да немаше толкоз много цигани на глава от населението…

   • Homo faber says:

    Те са вторичното, Омбре, причините са други, знаеш ги!

    • Hombre says:

     Нищо, де! Кажи ми ги и ти за всеки случай…

     • Homo faber says:

      Забравил съм да ги сложа в чантата си от крокодилска кожа, така че… 🙂

     • Hombre says:

      Абе, може и в обикновена торбичка от найлон да ги сложиш парите… Не държа толкова много на външния вид, а на съддържанието…

 5. Homo faber says:

  А за ситуацията, дето думаш, за съжаление, или без съжаление, ето какво казва една японска поговорка… “Любовта може много, но парите могат всичко”.

 6. Pasi says:

  КАКЪВ НЕ Е БЪЛГАРИНЪТ
  от Иво Сиромахов » Сря Ное 20, 2013 6:08 pm
  Какъв не е българинът?

  ИВО СИРОМАХОВ

  Напоследък станаха много модерни упражненията по народопсихология. Всеки ден в медиите някакви хора се изказват по адрес на българина. Българинът бил такъв, българинът бил онакъв.
  Това е банално и безполезно. Какъв е смисълът да си повтаряме едни и същи неща? След като всички сме наясно какъв е българинът, време е да си кажем и какъв не е.
  Аз направих едно бързо социологическо проучване във фейсбук и на базата на коментарите на потребителите установих следните закономерности:

  1. Българинът не е селянин
  100 процента от запитаните са със синя кръв, наследници на стари аристократични фамилии от “Враждебна”, “Сторгозия” и “Модерното предградие”. Овце и крави са виждали само на картинка. Не знаят какво е външна тоалетна. Дедите им са пушели лули от слонова кост, пиели са джин на традиционния си файф-о-клок във виенския салон и никога не са натискали лопатата. Бабите им са носели копринено бельо и ленени чадъри. Изобщо българското село е някакъв мит. Последните селяни са измрели още преди турското робство.

  2. Българинът не е мързелив
  100 процента от запитаните са страшно работливи и притежават изключително ценни умения във всички области, но кой знае защо никой не иска да ги наеме на работа и затова сега временно “работят над себе си” или пък са в завидното положение “сам съм си шев”. Ми така де, нема да им бачкат за некви смешни пари, ебаси. Пък и кой е луд да работи при живи родители?

  3. Българинът не е неграмотен
  100 процента от запитаните владеят до съвършенство родната си реч “о, майна сладка”. Те знаят, че се пише “немога”, “незнам” и некфи такива не6та. Си4ки знае ме как се пи6ът тиа думи, несме малумни.

  4. Българинът не е сексуално незадоволен
  Ако си мислите, че огромната полова потентност на българина е мит, пуснете във фейсбук снимка на някоя разголена женица с големи гърди. 100 процента от запитаните коментират с възклицания “ох, котьоооо”, “тая ако ми падне, ше я скъсам”, “такива пички изобщо не ги бавим, батенце” и т.н. Това показва, че българският мъж не само е звяр в леглото, който се съвъкуплява минимум по 5-6 часа на нощ, но му остават сили и за още подвизи във виртуалното пространство.

  5. Българинът не е невъзпитан
  100 процента от запитаните са истински джентълмени и лейдита. Вежливи и внимателни са към непознатите. Никога не псуват, толерантни са към чуждото мнение. Обноските им са безупречни, особено когато се хранят. Изхвърлят боклука си само на предназначените за целта места – най-често през прозореца. България е страна, в която не може да видиш изхвърлен фас на улицата, или празна пластмасова бутилка от бира, или опаковка от вафла.

  6. Българките не са лесни
  100 процента от запитаните жени са изключително недостъпни. Те никога не са правили секс с цел материална облага. За тях половото общуване е свещен акт, изграден върху духовното привличане. Говори се, че имало отделни единици, които правели свирки срещу подаръци от мола, но това е непотвърдена злонамерена информация. Никой не е виждал такива жени.
  Българките са свенливи и държат на строгите патриархални ценности. Повечето от тях пазят девствеността си до сватбата.
  Аналният секс е табу и нито една от запитаните не го е практикувала.

  7. Българинът не е с лоша хигиена
  20 процента от запитаните се къпят по два пъти дневно, а останалите 80 процента по 3-4 пъти дневно.
  Да се чуди човек откъде идва тая тежка смрад на кисело в градския транспорт.

  8. Българинът не е завистлив
  100 процента от запитаните са широкоскроени хора, които се радват на чуждия успех. Ако съседът им си купи нова кола, те се радват от сърце. Ако си купи нова къща – не могат да заспят от щастие и искрено му пожелават богатството му да се множи. За разлика от други народи, българите се отнасят с респект към успелите хора и никога не ги наричат с обидни имена.

  9. Българинът не е прост
  100 процента от запитаните ценят изкуствата и познават в дълбочина цялостното творчество на Тони Стораро и Галена. Четат много, най-вече авторитетни медии като “Уикенд” и “Шок”. В домашните им библиотеки единствените книги са готварските, ма и тва си е литература, кво.

  • Hombre says:

   Отлично попадение, Паси!

  • aman11be says:

   Между другото преди време част от шеВовете на държавата се опитаха да прокарат някаква реформа в правописа, с която да направят допустими такива “бисери”, като “незнам”, “немога” и т.н. Нямам спомен само дали успяха.

   • Hombre says:

    Амане, такива като тебе и мене ще трябва да учат наново българска граматика.
    Навремето имах един колега, който твърдеше, че не е важен правописът, а съдържанието. Не успях по никакъв начин да му въздействам…

 7. Тракиец says:

  КОГАТО ИЗГЛЕЖДА, ЧЕ НЯМА НАДЕЖДА
  Когато изглежда,
  че няма надежда,
  че всичко е свършено вече –
  недей се смущава,
  недей се прощава,
  недей се предава, човече.
  Кажи – не ми пука
  от таз несполука –
  аз мога, аз вярвам, аз зная,
  че въпреки факта,
  това е антракта,
  това е антракта – не края.
  От огън опърлен,
  от всички захвърлен,
  затворен в най-тъмната стая –
  недей се спотайва,
  недей се отчайва –
  кажи си: това не е края!
  Кажи: не ми пука
  от таз несполука –
  аз мога, аз вярвам, аз зная,
  че въпреки факта
  това е антракта,
  това е антракта – не края!”

  • Hombre says:

   Тракиец, и ти ли стана поет, конкуренция на Паси? 🙂

   • Тракиец says:

    Аааааа, много ме надценяваш! Язе съм просто момче. Само преписвам.

    • Hombre says:

     Просто, просто… колко просто момче си? 🙂 Доколкото ми е известно, простите момчета не четат не само Недялко Йорданов, а и всякакви други литературни произведения.

 8. Homo faber says:

  Омбре, не се предавай, дръж гордо знамето и напред на есеистичния фронт, и на нашето и международно положение! 🙂
  Удри я чашата е бре, животе… 🙂

 9. Тракиец says:

  Специално за администратора:

  • Hombre says:

   Специални благодарности, Тракиец! 🙂
   По-скоро – това е песничка за теб… 🙂

 10. Homo faber says:

  Приятно по пладне, шеф-диригенте, на тепавицата! 🙂
  Настройваш ли се за Черния петък/Black Friday… гледам техника, едене, пиене, гащи и какво ли не с намаление. Да продължим темата…като човек живеещ с проблемите на деня, дали може да се купи с намаление утре друг живот /японската поговорка/ щото тоя сегашния, нещо според теб и други хора не върви? 😉

 11. Тракиец says:

  Внимание!

  • Hombre says:

   Тракиец, там където има тарапана, кракът ми не стъпва… Нали четеш кво става по света на големите предпразнични базари?

 12. Тракиец says:

 13. aman11be says:

  Иван Ангелов като започне да говори за “най-престъпната приватизация” ми иде да го запитам, а той къде беше по това време, на каква длъжност и защо си мълчеше тогава като бито д…е. Аман от закъснели пророци!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s