Делимитация на безнравствеността

Хора, не ви ли прави впечатление, че от ден на ден ставаме все по-зле? Кой каза, че сме достигнали до дъното на ямата, в която ни набутаха днешните управници? Ще започна от „хита” на деня: НАТО назначи крадла начело на “мозъчния си тръст”… Още щом я видях вчера по телевизията, моментално превключих на друг канал. То бива гьонсурат жена, ама колкото нея не бива! Само като й видях физиономията и  започна да ми се повдига… Разположила се като някоя принцеса в креслото, опънала баджак като филмова звезда и лее мъдрости, гаче самият Господ говори през нейните устенца. На нейно място бих се скрил вдън земи и нямаше да се показвам публично поне 10 години. За мен лично е необяснимо каква е тази любов на американците към нея – бивша депутатка от БСП! Всъщност, отговорът е много прост – завербували са я и са си затворили очите пред нейното минало. Ако това е  цветът на българската дипломация, то аз бих могъл да се кандидатирам за папа на мястото на сегашния във Ватикана. Прочетете сами коя е Елена Поптодорова.

Накъдето и да се обърнеш, навсякъде се натъкваме на безброй примери на безогледно ограбване на българския народ. Ето какво е написал един анонимен автор:

“Нямаше втора ръка хора. Нямаше дрехи втора употреба. Нямаше коли втора употреба. Нямаше отчаяни хора, стигащи до самоубийства. Нямаше фалирали банки. Нямаше работещи бедни. Нямаше съдия-изпълнители. Нямаше прецакани с купуване на апартаменти. Нямаше тази “хубава” безработица. Нямаше неграмотни хора. Нямаше клошари. Нямаше феодални владения на партии. Нямаше купуване на гласове. Нямаше плащане в болниците. Нямаше такси за студентите. Нямаше мутри. Нямаше много богати и много бедни хора. Нямаше съсипано селско стопанство. Нямаше разпродадена материална база за жълти стотинки. Нямаше потопи. Нямаше, нямаше…

А сега има всичко! Колко сме щастливи само!?”

Отварям пощата си и получавам писмо от ЧЕЗ, с най-мили пожелания по случай настъпващите празници. В случая, по-важното е какво пише на края на фактурата:

УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ,

В изпълнение разпоредбите на Закона за енергетиката и Наредба №3 за лицензиране на дейностите в енергетиката Ви информираме, че относителният дял на всеки енергиен източник в общото количество електрическа енергия, продадено от ”ЧЕЗ Електро България” АД в качеството му на Краен снабдител, през 2016-та година е следният:

ЕНЕРГИЕН ИЗТОЧНИК МВтч
АЕЦ „Козлодуй“ 524 388 – 8,91%
Кондензационни топлоелектрически централи (ТЕЦ), използващи гориво въглища2 – 580 802 – 43,84%
Комбинирани ТЕЦ, използващи гориво въглища 327 960 – 5,57%
Комбинирани ТЕЦ, използващи гориво природен газ 592 762 –  10,07%
Вятърни електроцентрали 483 828 – 8,22%
Фотоволтаични централи 462 968 – 7,86%
Водноелектрически централи (ВЕЦ) 716 761 – 12,18%
ВЕИ на биомаса 104 878 – 1,78%
Закупена електроенергия от балансиращия пазар 92 455 – 1,57%

Сега стана ли ви ясно чии гуши пълним с тези сметки от монополиста? А можехме да имаме още една АЕЦ “Белене”, чиято себестойност на 1 МВтч е най-ниска. И имат наглостта да ни уверяват, че ние  българите консумираме най-евтиния ток в ЕС! Защо не сравняват цените на ел. енергията спрямо нашите доходи?

Да изброявам ли и другите монополисти “Топлофикация”, “Софийска вода”, които ни  дерат не по една, а по две кожи…

Не ми се ще да споменавам за разните търгаши, баш майстори, адвокати, чиновници и прочие… Един най-прост документ да поискаш да си извадиш – 6 лева!

Имахме нещастието да дадем под аренда няколкото декара, наследство на жена ми, за които арендаторката месеци наред ни лъжеше, че ще ни плати. Още не й били превели парите от банката. Абе, имат ни за по-прости, отколкото сме в действителност.

За  морала на политиците ни, хептен не ми се говори…

Сега следва забавната част:

Те така с новите европейски ценности! Да живей демокрацията!

И за да ви стане още по-мило и драго, пускам ви и една песен:

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

20 Responses to Делимитация на безнравствеността

 1. aman11be says:

  Ще започна, както си му е редът – ред по ред. И го правя не защото сега ми е много хубаво, а защото за сетен път се доказва, че паметта човешка в повечето случаи запазва хубавото (и много често го идеализира), а лошото постепенно се изтрива. А не бива. Във всяко време има и от едното, и от другото… Та да си дойдем на думата:
  “…Ако това е цветът на българската дипломация, то аз бих могъл да се кандидатирам за папа на мястото на сегашния във Ватикана…”
  На фона на “експертизата” (баси тъпнята!!! Кой ли я е измислил?) на последните няколко министри на вънкашните работи и някои водещи дипломати “готиното Ленче” не стои чак толкова лошо. Обучавали са я преди “избухването на демокра(д)цията” и то в сериозни ВУЗ-ове. Тъй че, давай, кандидатирай се, ама от този сегашния как да се освободим… Че и службите ни вече са в киреча отвсякъде… 🙂 (За дипломат първото задължително условие е да бъде патриот, каквато “готиното Ленче” не е! б.м.)

  “Нямаше втора ръка хора. Нямаше дрехи втора употреба. Нямаше коли втора употреба. Нямаше отчаяни хора, стигащи до самоубийства. Нямаше фалирали банки. Нямаше работещи бедни. Нямаше съдия-изпълнители. Нямаше прецакани с купуване на апартаменти. Нямаше тази “хубава” безработица. Нямаше неграмотни хора. Нямаше клошари. Нямаше феодални владения на партии. Нямаше купуване на гласове. Нямаше плащане в болниците. Нямаше такси за студентите. Нямаше мутри. Нямаше много богати и много бедни хора. Нямаше съсипано селско стопанство. Нямаше разпродадена материална база за жълти стотинки. Нямаше потопи. Нямаше, нямаше…”
  Нямаше втора ръка хора, но имаше първи сред равните, на които се полагаше по-така снабдяване и с храница, и с напитки, и с медицинско обслужване, и почивните станции за тях бяха по-така на още по-така цени, и други благинки, за които, ако седна да пиша, ще стане много дълго антрефилето… (Първите сред равните беха един файтон, айде два файтона и бремето беше поносимо за народа. Не отговаря на истината, че имаше само 2 вида костюми. А имаше и магазини за платове, където се продаваха френски и английски платове. Може би в провинцията е било по-различно… б.м) Имаше и Модни къщи, където се шиеха дрехи по поръчка съвсем легално)
  Нямаше дрехи втора употреба, но до средата на 70-те години, че и по-късно имаше в магазините два вида мъжки костюми -черни и тъмносив/ни и 2-3 модела рокли. Иначе търсиш плат, купуваш, в потайна доба на шивач, който обикновено се крие, че работи частно или в съответната шивашка ТПК. С обувките положението не беше по-розово.
  За колите по-добре да не говорим, щото и първа употреба да си вземеш се чакаше, като от умрял писмо. (Да ти припомня ли, че най-хубавата кола е новата… или служебната? б.м.)
  За самоубийците не съм гледал криминалните статистики, но по онова време най-малко медиите не съобщаваха за тях, дори и да ги е имало. Докато сегашните медии са като лешояди.
  Нямаше фалирали банки. Ами при наличието на една банка и една спестовна каса, изпълняваща някои от функциите на банка….
  ……………………………………………….. и т.н. и т.н. (Некога да си се страхувал, че парите ти в ДСК ще се превърнат в хартийки? б.м.)
  Та какво искам да кажа. Едно от най-лошите неща за мен на последните почти 30 години е, че не усещам да има някакъв напредък в държавата. И че все повече хора стигат до извода, че държава на територията няма.

  • Hombre says:

   Амане, с всичко бих могъл да се съглася с теб, само не и за “хубавото Ленче”. Ако чак толкоз ти е легнала на сърдцето, халал да ти е! 🙂
   Що се касае до есето на анонимния автор – има истини, полуистини и лъжи… Но на фона на всичко, което се случва днес в нашата татковина, едно е извън всякакво съмнение – тогава имаше по-голямо спокойствие и сигурност.

   • aman11be says:

    Верно, след 1975, а може би и 1978 г. имаше дори “Студио В2”, което предлагаше симпатични младежки дрешки с добро качество. Но преди това много добре си спомням как за всичко се ходеше при “чичо Пеньо”, “чичо Васко” и т.н. И обикновено след работно време, в жилището му. А за английски и френски платове … може и да е имало, ама инцидентно в ЦУМ или в някои от магазините, за които ти говорих – за по-първите хора.
    За “готиното Ленче” и патриотите. Дори и в това отношение не мисля, че Николай Младенов, Кристиян Вигенин, сегашната “звезда”, Надка Гаражната, Константин Димитров, Леа Коен, … да изброявам ли още? са по-големи патриоти от “Ленчето”. Просто всички са “гювечари”. Разликата е в лустрото. Такива като “Ленчето”, може би именно защото са от “старата школа”, са по-добре лустросани. Докато другите са си натюр “гювечарчета”. Не си ли съгласен?

    • Hombre says:

     Амане, може да съм одъртял, но все още имам спомени… Моя сватбен костум си го ших по поръчка през далечната 1967 година, във всеки случай, не беше български платът… А бялата ми риза също беше вносна, закупена от ЦУМ. Трендафорите беха български, галстукът от чиста коприна – тоже.
     Не виждам никва разлика между ленчето и другите майцепродавци във Форин офиса на РБ! И какво й беше лустрото на тая простакеса? Виждал съм я по шортички откъм гърба на Парламента със самочувствието, че светът е неин…

     • aman11be says:

      Тъй де, за това ми беше думата – майцепродавци, всичките… 🙂
      Моя костюм за абитуриентския бал го шиха в едно като шивашко ателие в центъра на Толбухин, където работеха 5-6 шивачки. Може и “Модна къща ХХХХХ” да е било името му, но си беше общо взето живо ателие. Сватбеният ми костюм го шиха по поръчка също в завод “Орлов” (имаше тогава и такъв завод в Толбухин. Шиеше основно за износ, на ишлеме – ФРГ, Белгия…). Платовете бяха български и бяха доста добри. Обувките – също български – “Петър Ченгелов” – Пловдив, “Сърп и чук” Габрово (май имаше такъв завод) 🙂

     • Hombre says:

      Май лека-полека стигаме до единомислие… Да не ти говоря за по-късните години, по времето на “Зрелия социализъм”, когато всичките ми дрешки беха от Завод “Витоша”, където се шиеше на ишлеме и поне половината отиваше по второ направление за ГФР. С малко повече чар и галантност, успях да спечеля една от шивачките, която ме допускаше в склада да си избирам каквото ми хареса. По-късно се запознах с директорката, мисля че се казваше Бояджиева и съвсем станах “свой” човек. 🙂

 2. Pasi says:

  В дискусията ще се намеся с един по-ланшен шедьовър:
  Власт като тюрлю-гювеч

  Президентът- комсомолец.
  Премиерът – огнеборец.
  В МВР-е – акъл пращи,
  във Финансите -мечти!
  Кражбите от село Мечка,
  огледа – от важна клечка…
  Армия – без авиони,
  а в Коиловци – шпиони!
  Пенсии – клонят към нула,
  в инфлационна молекула.
  А строителства безчет,
  просто молят за начет!
  Екология?… Без думи!
  Виж Несебърските дюни!
  Икономиката ври, кипи,
  в министерските глави.
  Веждьо ни дари култура:-
  чалгагаджийската халтура.
  Здравето – от Дедо Боже,
  Доска просто толкоз може…
  В просветата – позор:
  ученици пишат – зор!
  А науката във БАН,
  е кат нарцис препикан.
  Виж съдебната система,
  вечна на Европа тема,
  с обновено Ве Се Се,
  дето Право, не преде.
  Прокурора – той от наще…
  Хванат е по бели гащи
  със жена си във комбина,
  данъци – имот прикрива
  и изважда ги на сгледа,
  кат се съди със съседа.

  Всичко е тюрлю-гювеч,
  всеки ще загуби реч,
  като гледа отстрани:-…
  Аз на теб, на мене ти!

  А народът ни малее…
  Само Вожда да живее!!!

 3. aman11be says:

  Честит рожден ден на 50% от дамите, които останаха да красят с присъствието си Тепавицата! Кисса, желая ти много здраве, късмет, любов и най-обикновеното човешко щастие, което ни крепи в трудни моменти! Наздраве!

  • Hombre says:

   Амане, ти си пич! Радвам се, че не си забравил за рождения ден на нашата Кисса! 🙂

 4. Кисса says:

  Благодаря ти Аман-е!!!!!!!!!!!!!!
  Благодаря ви приятели!
  Моментът е един от най-трудните за мен . Трябва да взема важни решения, от които зависят човешки животи.
  Стоплихте ми доста премръзналата душа.
  Благодаря отново!

 5. Тракиец says:

  Честит рожден ден и от мен, Кисса! Радвам се, че се появи. Липсваше ми. Не знам какъв точно е проблемът, но съм готов за помощ със стандартни и нестандартни медицински методи и точно във Варна. Ако имаш нужда от помощ, обади се, не ме щади.
  А сега по темата, макар и със закъснение. Очаквам вашите отзиви. Не ме щадете. Поздрави и успешен ден.

  • Hombre says:

   Тракиец, да не би да си станал по заместителство Дядо Коледа? Както винаги, много ларж и щедър… 🙂

   • Тракиец says:

    Съсредоточи се в предаването, защото ме интересува мнението ти1 🙂

    • Hombre says:

     Първо ще си взема аперитива и след това ще се задълбоча в гледането на твоето предаване… 🙂

 6. Кисса says:

  Благодаря от сърце, Тракиец. По-скоро ме интересуват нестандартните методи. Стандартните ги пробвахме почти всичките. Става дума за здравето на майка ми. Тук не е удобно да се дискутира. Ако ползваш скайп, моят е ‘ kangulova ‘ , а мобилният ми телефон е +39 348 85 00 150. Достатъчно е само да ми звъннеш, без да ти отговарям и ще те набера аз. Имам специален план за говорене с България, защото се обаждам на майка по два пъти на ден и не струва никак много. В удобно за теб време, разбира се. Така ще ти обясня за какво става въпрос. Благодаря предварително!

  • Hombre says:

   Кисса, оставям те да се разберете с Тракиеца.
   П.П. Ако си мислиш, че Тракиеца плаща нещо за мобилния си телефон, не си познала… 🙂

 7. Homo faber says:

  Айде, пак сряда е, пак среден, Честит Рожден ден, майсторче! 😀
  Забелезах, при сравняване на мангизите, едно време и сега да се говори за разголени момичета, да пеят и извиват тела, или както е популярно, чалга! И което е против, добрите нрави. Това за добрите нрави е е дна голема тема и за друг път, щото треве от главата да се почне, т.е. от преди 28 лета.
  Така, обаче за момичките, ще ти се отговори… пазар, пазарна икономика, ако не се иска, сами ще си отидат, важното е да няма пречки, нали за това се промени живота… свобода 😉
  Остани си със здраве! 🙂

  • Hombre says:

   Фабер, къде се загуби толкова време без никакво предупреждение?
   Само не разбрах – разликата в паричните знаци само при девойките ли се наблюдава?
   Благодаря за поздрава ти по случай моя малък РД!
   Остани си и ти със здраве!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s