Пладнешкият обир

Ако някой може да предложи по-точно определение за криминалната приватизация по време на т.нар. „Преход”, готов съм да променя заглавието.

Сетили се управляващите от кабинета “Борисов 3” да внесат промени в Конституцията за премахване срока на давност върху престъпленията във всички приватизационни сделки. След дъжд качулка! Куче влачи – диря няма! Всичко, което беше извадено на тезгяха, в това число и печеливши предприятия, чрез подставени лица и чрез различни незаконни похвати, бяха разпродадени за жълти стотинки. По най-груби изчисления държавата ни е загубила над 30 милиарда лева, без  да отчитаме и лихвите към тях. Който ял – ял, останалите около един милион българи да духат супата или да пият по една студена вода. Вече всички следи са заметени, всичко е препрано, парите отдавна са изнесени зад гранинца и нищо не може да се промени.

Разполагам с шест бонови книжки, които към днешна дата, както правилно прочетох в един сайт, могат да послужат единствено като свидетелство пред идните поколения за това как държавата е съдействала на една шепа пладнешки разбойници да съсипят икономиката ни за свое лично облагодетелствувана. Едва ли някой си въобразява, че дори и Господ да слезе на земята, ще бъде възстановена справедливостта и хората вложили част от спестяванията си в тези книжки ще си получат обратно парите или ще бъдат по някакъв начин обезщетени. Ако ние имахме държава, не ние, а държавата щеше да се грижи за нашите интереси, но уви – такава няма.

Достатъчно е да напишете в Гугъл ключовата дума „приватизация” и ще видите колко много информация има по този въпрос. Аз ще ви поканя да прочетете само една статия: Прокопиев и Костов в паника от темата “приватизация”!

Въпреки че съм с икономическо образование, специалност „Външна търговия”, признавам си, че си нямам хал хабер от „Финанси и кредит”, а дори и да бях завършил тази тясна специалност по времето на социализма, трудно бих могъл да се оправя в дебрите на класическите измами свързани с този криминален бизнес. Друг би бил въпросът ако бях син на някой швейцарски банкер или наследник на фамилията Рокфелер или Ротшилд, Форд…  Ама никой не ми е крив, че хан Аспарух е повел народа си на юг от Дунава, вместо на Запад към днешна Франция или Англия.

Ако направим едно бегло сравнение със страните от Източния блок след падането на Берлинската стена, ще видим, че в страни като Полша, Чехия, Унгария и др. собствеността от държавна премина в частни ръце по един съвсем различен начин, при което липсваха такива ексцесии, както у нас. Спомням си много добре какви бунтове избухнаха в Албания през март 1997 г. по повод рухването на една от най-големите тамошни финансови пирамиди, в резултат на което остана като спомен само една дълбока яма в центъра на Тирана. Народът се вдигна масово на бунт, бяха превзети казармите и складовете за оръжие, чуваха се денонощно стрелби и пукоктевици с едно основно искане – мошениците да си получат своето и да възстановят откраднатите пари. Ами да споменавам ли Гърция? Страна, в която  няколко правителства подред залъгваха европейските институции, че икономиката в страната им се развива добре, срещу което получаваха финансови инжекции, за да поддържат висок жизнен стандарт на населението. Е да, ама за всеки кредит идва момент в който ще трябва да се връща. И тогава гърците изпищяха на умряло: започнаха масови протести, обсадиха банковите клонове, панически изтеглиха от банкоматите своите спестявания и прехвърлиха капиталите си в чужбина. Подобна бе картината и в Кипър.

Само у нас НИЩО не се случи. Хората преглътнаха горчивия хап с боновите книжки и продължават безмълвно и безропотно да наблюдават непрекъснатото повишаване цените на стоките, на сметките за ток, парно и вода, както и за очакваните нови данъци. Тук-таме някои спорадични протести, предимно от пенсионери, които ще му накривят шапката на Боко. Не съм фен на г-жа Корнелия Нинова, но не разбирам защо острието на пропагандата на сегашната власт се насочи срещу нея, само защото е взела участие в масовата приватизация. Ами тя е действала съгласно съществуващите закони по онова време, приети от мнозинството в Парламента и нейните действия са били напълно легални. Все едно сега някой да обвини мен или членовете на моето семейство, че сме си закупили бонови книжки, които сега вече не стават дори и за тоалетна хартия.

Е, питам аз, и с това ще завърша, може ли някой да ми обясни чудесата на българската неолиберална политика и докога ще берем плодовете на плана „Ран-Ът“ още от Лукановото време…?

Вместо да изпадам в аматьорски обяснения какво точно се е случило преди 15 години, вижте на запис интервюто тази сутрин по bTv на Антон Хекимян с Румен Гечев. Цялото интервю ТУК!

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Bad news, Материално-финансово състояние. Bookmark the permalink.

22 Responses to Пладнешкият обир

 1. Homo faber says:

  Както и да променяш заглавието, то е ясно… e@@@@те са е@@ни!!!
  Може към обира да добавиш и алчност… Кога по празник попа бил затрупан от дарове викал:
  – Видите ли ме, селяни?
  – Видим те, видим, дядо попе!
  – Догодина хич да ме не видите!
  Та за случилото се преди години, нищо нема да се види… това, което напоследък се прави е нескопосано театро!!!

  • Hombre says:

   Олекна ми, Фабер. С тебе ставаме двама, дето мислим по един и същи начин. Само не знам дали още да мърдаме или да следваме китайската поговорка: „По-добре да не мърдаме, за да не доставяме удоволствие на тоя, дето ни оножда…” 🙂

 2. Тракиец says:

  Споко, братле! Не сме сами! Обаче от години сме във филма “Мълчанието на агнетата” като статисти. Е, какво очакваш тогава!? Битият бит, @-ния @-н! Сите българе заедно, сме у кюпо! Не може само да лаем в социалните мрежи и да очакваме нещо да се случи. А сега да ви питам: А ти какво направи за да се променят нещата??????!!!!!! 🙂

  • Hombre says:

   Тракиец, аз не участвам във филма “Мълчанието на агнетата”. Нито като главен герой, нито като статист… Щом дотам я докарахме – ние пенсионерите да викаме “На оружие, братя!”, нема в скоро време да се оправим. Бай дъ уей, ти какво направи?!

 3. Кисса says:

  Привет на тепавичарското общество и най-вече на Баш Тепавичаря, Омбре. По времето на големите опашки за получаване на боновите книжки, аз и татко (мир на праха му) решихме, че това е една от поредните… мижи да те лажем и не си взехме боновите книжки. Мама, обаче отиде и си взе своята, внасяйки боновете си в КК “Албена”, сега АЛБЕНА АД. Това е бил винаги печеливш комплекс. Миналото лято, отивайки да си получа УП3 за стажа ми като администраторка там (докато студентствах, работех всяко лято в комплекса), та я взех с мен, да се поразходи. По пътя се сещам и я питам дали е вземала дивиденти от внесените бонове, изгледа ме като извънземна…никакви дивиденти.
  Хм, добре, казвам и, сега ще станеш внезапно и неимоверно богата 🙂
  Отиваме в съответния кабинет и…познайте колко дивиденти получи за целия този период. Всъщност изплатиха и за нещо като 5 години, назад е трябвало да ходи да си ги получава там, на място, имали давност и… една студена вода. Та за 5 години получи цели 17 лева и някакви стотинки.
  Да се смееш ли, да плачеш ли???
  Бъдете здрави!

  • Hombre says:

   Привет и на теб, Кисса!
   Тъкмо реших в началото на коментара ти, че има и такива, които са спечелили от приватизацията, докато не стигнах до последния ти ред. Все пак, 17 лева са си 17 лева! 🙂

 4. Тракиец says:

  Активно участвам в политическия живот и доколкото мога се опитвам да събудя “агнетата” и техните бащи и майки.
  Междувременно и няколко пъти съм излизал на улицата, включая и февруарските събития на Орлов мост, когато Боко си подаде оставката.
  Мога и други работи, но когато му дойде времето.
  Не отговори на въпроса ми. Той между другото не беше адресиран само към теб, но и към другите тепавичари. А да ви видя сега!? 🙂

  • Hombre says:

   Ееее, Тракиец, не знаех че си такъв голем народен будител! Продължавай да будиш стадото, щото вълците шетат наоколо… 🙂
   Не разбирам защо смяташ, че всички требе да сме на барикадата. Словото е също мощно оръжие в борбата срещу народните изедници.

 5. Кисса says:

  Не мой да се бъ*икаш така с бедния бе-ге пенционер. 17 лева за 5 години си е жива подигравка.

  • Hombre says:

   Ми то направо не е подигравка, а гавра! И какво друго да кажа…? 🙂

 6. Кисса says:

  Кажи поне едно “БАУ БАУУУУУУУУУ”, амчи тъй де, все ще посплашиш някоя гадина.
  Колкото до питането ТИ КАКВО НАПРАВИ, отговарям на Тракиеца:
  Докато бях в България не минаваше митинг без мен и приятелите ми на площада във Варна. Станах председател на синдиката Подкрепа в Изчислителен център Девня (Системинженеринг ООД по-късно), докато все още Тренчев навяваше някаква надежда. Ама си бях много хитър профпредседател. Бяха времена на поголовни съкращения, и таман да се разбере, че някоя от младите колежки, операторки в машинна зала забременее (100% сигурно съкращение) свиквах незабавно профсъюзно събрание и въпросната колежка биваше избрана за профпредседател на мое място. След това и с перце не можеха да я докоснат по закон. И така няколко пъти, докато не ме привика Директора да ме пита майтап ли си правя с него, или какво… добре, че бяхме големи приятели.
  Сега тук работя от 18 години и каквото спечеля, инвестирам в България. Помагам и на близките си.
  Гледах последното линкнато в този блог твое интервю в …онази телевизия, гледана от всите агнета, овци и кочОве 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
  Да беше споменал поне едно име, вместо да се усмихваш на водещия. Така стадо не се буди. Не се и съмнявам, че разполагаш с имена на виновници. А със смелост? А, сега да те видим пък теб. 🙂
  Бъдете здрави!

  • Hombre says:

   Бау-бау, Кисса! Ние с тебе по политически рейтинг на можем да се мерим с Тракиеца! 🙂 Много е важно всеки да верва в своята кауза…

 7. aman11be says:

  Ще ми позволите и аз да се намеся в разговора и да изкажа “некои съображения”, базирани на лични преживявания и спомени от “доброто старо време”. Моля предварително за извинение за някои нецензурни изрази, които може да изпусна, но наглостта на някои хора наистина няма граници.
  Г-н “другарят професор” Р. Гечев защо не вземе да се скрие до края на живота си в едно тайно място под опашката на кучето, а е тръгнал да раздава акъл и оценки за ролята на другите по време на приватизацията? Нима си мисли, че всички вече сме забравили на каква длъжност беше в правителството на Жан Виденов, за какво отговаряше, когато се извърши една от най-мръсните части от приватизацията – приватизацията на парите на хората чрез фалитите на банките и затварянето на т.нар. “финансови пирамиди”. Вместо да е на държавна издръжка до края на живота си при “бай Ставри”, той е чест гост в студията да дава акъл. Овчи народ излязохме за съжаление и никой не ни е виновен. Сами се подлагаме на Боковци, Гечевци, Прокопиевци и вся остальная сволоч и после търсим кой е виновен за съдбата ни. Понякога вече си мисля, че може и да сме преминали оная линия, от която връщане назад няма. Дано не съм прав!
  Не ми се пише повече, че наистина ме хващат дяволите.

  • Hombre says:

   Амане, за пореден път ти казвам, че ти нямаш нужда от позволение, за да посетиш или да се разпишеш в Тепавицата! Винаги си добре дошъл в Клуба на мислещите със собствените си глави!
   Не разбирам защо се гневиш толкова на Румен Гечев. В сравнение с Иван Костов, той е ангел! Според мен, не си слушал внимателно интервюто…

   • aman11be says:

    Гневя се, защото той, според мен, е един от главните виновници за сегашното ни дередже. Заедно с Иван Костов и другите “гурута на прехода”. Защото те, въпросните “гурута”, дори и да не участваха открито, разбирай забогатяха открито, в т.нар. приватизация, я подготвиха и обосноваха теоретически и приведоха в действие плана за осъществяването й, докато заемаха различни висши държавни длъжности. Затова изобщо не слушах и интервюто на “проф.” Гечев, стигнаха ми и обяснителните бележки към него. Още повече не съм забравил “Не гледай попа какво говори, а какво върши.”. Тези всичките са обучени да ги “нижат” сладко, сладко и наукообразно, но отвътре всички са кални и черни.

    • aman11be says:

     ПП Гледах днес въпросният Гечев се изказал, че Корнелия Нинова била вредна за БСП. Сякаш той е много полезен.

    • Hombre says:

     Амане, никой не ти пречи да се гневиш колкото си искаш. Само едно те моля – не слагай под един знаменател Костов и Гечев! Нали знаеш, че всеки е невиновен до доказване на противното. Някакви доказателства да имаш в тази насока, които да хванат дикиш пред Народния съд…? 🙂

     • aman11be says:

      Да не би случайно да имаш такива за Иван Йорданович? 🙂

     • Hombre says:

      Циганите по презумпция са виновни до доказване на противното. За Иван Йорданович не е необходимо да ровиш надълбобко, за да вивдиш мръсните му дела. Мястото му е в Максуда, ако откажат да го приютят в Софийския централен затвор… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s