Рекет  даден – рекет приет!

Думата ми е за рекета на полицаите. Не им стигали заплатите и искали актуализация на възнаграждението си за „вярната”  служба на ползу роду. Сетили се овреме, а когато са постъпвали на работа, не са ли чели договора, който са подписвали, срещу колко пари ще изпълняват дълга си като правозащитници, честни и неподкупни в борбата срещу криминалните елементи, за охрана на обществения ред и национална сигурност? Със 340 евро (680 лв.) на месец не можели да изхранват семействата си. Да, може и да е така, защото съгласно официално публикуваните данни на НСИ, издръжката на четиричленно семейство се е повишила спрямо 2016 г. и към средата на 2017 г.  е била 2287 лв., т.е. по 572 лв. на човек. Дотук всичко е вярно, парите не стигат, само че има полицаи и полицаи… Разполагам с достоверни данни, че един полицай с висше образование от средния ешелон, получава заплата от 2000 и повече лева, без да броим бонусите всяко тримесечие. И те ли са недоволни?

Онзи ден се разходих на пъпа на София и поседнах на една пейка в градинката между Булбанк и т.нар. в миналото заведение БИАТ. Наоколо гъмжеше от полицаи, скупчили се на групички, които закусваха и пиеха кафе на крак. Направи ми впечатление, че едни от тях бяха в опрятен външен вид, а на други униформите им бяха овехтели и отеснели, кубинките им не само че не бяха лъснати, а и отдавна вече плачеха за нови. Нали всички получават пари за вещево доволствие, но явно някои  са по-спестовни… Наистина, много рискова професия, особено за тези, които  се трудят в студ и пек по градове и по села. Въобще не искам да засягам темата за корупцията в органите на реда и допълнителната работа “на черно”.

Познавам хора от други професии на държавната ясла не с едно, а с две висши образования, владеещи няколко езика, чиято стартова заплата е 600 лв., които също имат основание да протестират, но не всички го правят. Не случайно, особено по-младите избират Терминал 2, за да си търсят щастието някъде по света.

За да бъда честен и откровен пред вас няма да скрия, че не съм фен на вицето Валери Симеонов, но не мога да скрия, че съм съгласен с неговото определение за протестите на полицаите. От всяка страна погледнато, това си е жив рекет. А нека да посмее Бат Бойко да откаже да им повиши заплатите! И той като някой фокусник извади от джоба си 100 млн. лева, за да потуши тяхното недоволство. Не ми стана ясно само от кое перо в държавния бюджет ще задели тази сума?. За да даде на едни, трябва да вземе от други. Нали се досещате, кои са тези другите? Най-онеправданото съсловие, това са пенсионерите – два милиона, които чакат да получат някакво подаяние за десетките години, които са посветили от своя живот за трудовото си осигуряване и накрая какво получават? Една смешна сума, която е дори под прага на бедността. Какво стана с обещанието за прилагане на прословутото “златно швейцарско правило” за индексация на всички пенсии? Ще стане, ама друг път!

Все повече се убеждавам, че петте века на мирно  съвместно съществуване с Османската империя на голяма част от нас е прекършена волята за борба срещу неправдите и несправедливостта в нашата Родина. Питам се само докога?

За награда на всички, които не се отказаха да прочетат до край това банално четиво е моят поздрав с песента на Веско Маринов „Родната полиция ни пази”:

 

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Материално-финансово състояние, У нас and tagged . Bookmark the permalink.

18 Responses to Рекет  даден – рекет приет!

 1. Тракиец says:

  Няма какво да добавя по темата. За съжаление си прав.

 2. Homo faber says:

  “… Все повече се убеждавам, че петте века на мирно съвместно съществуване с Османската империя на голяма част от нас е прекършена волята за борба срещу неправдите и несправедливостта в нашата Родина. Питам се само докога?…”
  Докога… до тогава, айде да не са два милиона, ами петстотин хиляди пенсионери, ги организираш пред НДК! 🙂

  • Hombre says:

   Фабер, добре че си и ти, един от малцината, които проявиха интерес към т.нар. „ченгеджйска” тема! Оттук правя извода, че трябва да сменя репертоара си и да пиша по други теми, които да докоснат нежните тепавичарски души. Като начало, възнамерявам да пиша главно за любов, секс и наркотици. Дано да доставя удоволствие на всички, които досега не взеха думата…
   П.П. Прави ми впечатление, че ти си роден за наТалник, както казваше синът на един мой колега. С радост ще организирам първата група от пенционери пред НДК. Очаквам по-подробни инструкции от твоя страна… 🙂

 3. Homo faber says:

  Шо, бре Омбре? Инструкцията… Изгори за да светиш! 🙂

 4. Homo faber says:

  П.П…. а за наТалника, не е верно… кой дума “… С радост ще организирам първата група от пенционери пред НДК…”

  • Hombre says:

   Не виждам ник’во противоречие в думите ми. Прати по “Еконт” поне една тротилова шашка и 2 м. биквордов фитил и работата ще бъде свършена…

  • Hombre says:

   Таман бех решил да прочета статията и ти си ме изпреварил… После ще ти кажа мнението си…

 5. aman11be says:

  Валентин Вацев доста дълго време ми беше симпатичен и интересен за слушане и четене с неговия иронично…. и аз не знам как точно да определя стила му на изразяване. От известно време обаче се опитвам да се дистанцирам от симпатиите си и да погледна отдалеч много от нещата, казани от него. За мое учудване установих, че не мога да намеря нито една негова прогноза по важен вътрешно- или външнополитически въпрос, която да се е сбъднала. Поне през последните 5-6 години.

  • Hombre says:

   Браво, Амане! Същото си мислех и аз. Тоя път Вацев е прекалил с катрана. Взел се е много насериозно и може би е представил нещата така, както на него му се иска.
   Бих отправил само една препоръка към президента – да се дистанцира поне малко от генерал Деси и да я прати да се учи на дипломатически протокол и какъв дрескод да използва при официални посещения.
   Като илюстрация, ще дам само още един пример за омаскаряване на прерзидента. Военната прокуратура проверява НСО Какво общо има той със злоупотребите в НСО, та и снимката му са качили в едър план?
   П.П. Виж какво ти е написала Кисса днес в “Да разсеем заблудите”.

   • aman11be says:

    ПП Благодаря, но нЕмам нужда от Джокер! Прочетох написаното от Кисса моменталически след публикуването му. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s