Съседски неволи

Както е добре известно на редовно четящите ме тепавичари, четвъртък ми е най-тегавия ден. Мислех и този път да го прескоча, но накрая събрах сили, за да не си помислите, че вече съм сдал багажа… Все още мърдам и не смятам да се предавам, ако зависи само от мен.

В знак на добра воля, реших да посетя един 80-годишен съсед, който от няколко месеца е тежко болен и е почти неподвижен. Разказа ми най-подробно за всичките си болести, гаче пред него стоеше професор по вътрешни и всякакви други болести. Научих как са го прехвърляли от една в друга болница и накрая са го зарязали. Бил безкрайно разочарован от отношението на лекарите към пациентите, като единственото нещо, което ги интересувало е дали са платежоспособни. По препоръка на един от лекарите си направил изследване със  скенер за ядрено-магнитен резонанс, срещу скромната сума от 380 лева. И нищо – с тази или без тази снимка, до никакъв извод не стигнали относно точната му диагноза. Единственото нещо, което го впечатлило било отношението към пациентите в една от частните софийски клиники, името й не успях да запомня, където всеки клиент (по-точното наименование, вместо пациент) го вкарвали и изкарвали с инвалидна количка. Достъпът до всяко отделение се осъществявал с електронна карта и нямало нито един от хоспитализираните, които да се шляят из коридорите. С две думи казано – пазарна икономика! Имаш крава, пиеш млеко. Ако немаш крава – духаш супата. Въобще, без да обобщавам, според него докторите са се превърнали в търгаши.

Спомена ми и за един друг съсед, по-възрастен от него, който наскоро се оперирал от херния, но все още не е свалил гарда и продължава да се разхожда с пазарската количка напред-назад. Да му имам само високия борчески дух!

Всичко това леко ме разстрои и си помислих как ще изглеждам аз след още 8 години, ако все още съм жив. И накрая, взех соломоновското решение. Ще постъпя като онзи герой от един филм за войната: „Майн фюрер, имам леко главоболие”, опирайки дулото на пистолета до слепоочието си. Ще трябва да се  разходя до битака и да потърся още от сега някоя самоделка. Той, Мартин Карбовски беше направил цяло предаване за нелегалната продажба на оръжие точно на един от битаците в София.

Отнийде вече взорът надежда не вижда. Боже, колко мъка има на този свят…!

Рекох да споделя пред вас тези свои черни  мисли, защото не се знае кога ще се появи оная с косата, за да прибере при себе си някоя грешна душа.

Успях ли и на вас да разваля настроението? Не очаквам да ми пишете.

Да не забравяме все пак, че днес е Атанасовден! Да са живи и здрави всички именяци, техните баби, лели, стринки, балдъзи и други скъпи за тях същества.

Да отбележим техния празник с песента:

 

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Съседски неволи

 1. rusalka2013 says:

  Срещу черни мисли има само един лек – Светът е оцелял, защото се е смял!
  Може да се използват три пъти на ден писанията на Оскар Уайлд, например. 🙂
  Ето, един негов цитат – “Тайната на живота е никога да не се поддаваш на неподходящи емоции.”

  • Hombre says:

   Русалке, хубаво го е казал Оскар Уайлд, ама то не може само бели мисли да ти минават през главата. От време на време трябва да се оглеждаш около себе си, за да не си мислиш, че животът е само в розово… В противен случай, ще живееш в дълбока заблуда, което в никакъв случай не е по-добро от истината.
   За да не си помислиш, че съм станал закоравял песимист, от днес нататък ще си пускам ето тази песен:

 2. Hombre says:

  Докато съм бил в банята, Буля Хомовица ми е написала следното:
  Тепавичарю, защо е необходимо след като си направил едно добро дело (зарадвал си комшиите си с вниманието си към тях) да потъваш в униние?
  Ако днес не си украсил живота на някого с простичката си доброта, твоят ден е пропаднал!
  Всеки, който е дошъл на Земята знае, че един ден ще си отиде … у дома. Важно е какво е научил в земното училище и изпълнил ли е задачите, които си е поставил или са му били поставени
  Ти сам си видял каква е разликата между отделните хора. Единият се е отпуснал, а другият (по-старият) въпреки че също не е добре, продължава да върви напред. Човек трябва да се радва на всеки миг от живота си.
  Спомням си за една баба от село, която ми казваше „Дъще, сутрин като стана първо благодаря, че съм се събудила, а вечер преди лягане благодаря за изминалия ден”. Тя до последния си миг все нещо работеше и на никого не отказваше помощта си. Отиде си на 93 години и всички от селото я помнят с добро.
  Друг е въпросът за медицинското обслужване в страната ни. Много често си плащаме, за да ни осакатяват. Както и да е – това е тема за друг нелек разговор.
  И накрая,Тепавичарю от мен – пожелавам ти сполука.
  Да сполучиш означава да имаш ясна представа за самия себе си и за хората, както и постоянен стремеж, дълбоко и силно желание да постигнеш целта си (нещо, което май си забравил в жизнения си път).
  Да успееш в живота означава първо да се помириш със себе си, без да загубиш вкуса и страстта да живееш.

  Пази се от отрицателни мисли, защото те отравят тялото и душата. Те са първите симптоми на болестта. Излекувай духа си, ако искаш да излекуваш тялото си. Упражнявай се да мислиш положително, дори сред изпитанията на живота.
  Запомни, че всяка лоша мисъл отслабва решимостта, разяжда волята, отваря пролука и подготвя почвата за болестта.
  Застани лице в лице с болестта, с ясно съзнание въпреки притесненията си и ще научиш от нея доста неща за себе си.
  Дугпа Ринпоче

  • Hombre says:

   Скъпа моя и единствена, забрави ли какъв е моят девиз? Dum spiro spero – Докато дишам, се надявам… Но не мога да гледам безучастно чуждото страдание. Бъди спокойна, все още не съм се предал!

 3. Pasi says:

  Маша
  Имам аз една мечта:
  Да съм Бацева маша!
  В огъня със мен ще бърка,
  в пачките ще се отъркам.

  Контрабандата ще нижа,
  митничари ще острижа!
  На асфалта се курдисвам
  и с торбата се здрависвам!

  На разходки с авиони,
  с журналетки и кокони!
  Микрофони,интервю,
  лента, мента – дежа вю!

  Магистратите треперят!
  Нама как да ме намерят.
  Имам аз една мечта:
  Да съм Бацева маша!
  Паси 26.06.2015г.

 4. Тракиец says:

  Мнооооого обичаш да те утешават, ама мноооого!
  Животът ти в това тяло е един, а как ще го изживееш зависи единствено и само от теб. Спри да пушиш, не употребявай алкохол, намали месото или въобще го спри, повече разходки, евентуално някакъв спорт с движение например плуване рязко ще ти повиши тонуса. Въобще стига с тези приказки за пистолета до челото, щото не ти отиват, а пък и нямаш заглушител 🙂
  Прав си, че здравната ни система не е читава /то коя ли друга е читава/, но какво да се прави, че ни се падна честа да живеем в “интересни времена” А помислил ли си каква е здравната система в Африка, Латинска америка и някои азиатски държави? Само, че там хората живеят по законите на природата и приемат спокойно съдбата си, каквато и да е.
  Така че скъпи ми Омбре всичко е в твои и на Бог ръце!

  • Hombre says:

   Тракиец,
   Не си ме разбрал правилно. Мъка ми е за добрите хора, дето страдат. Сега остана и да ми издърпаш ушите за безрасъдното ми поведение… 🙂
   П.П. За твое сведение, от 3 години не пуша.

   • Тракиец says:

    Казвам го по принцип за всички нас, а не конкретно. Добре е, че не пушиш, но започни да се движиш. 6 км. на ден е минимумът ходене пеш.

    • Hombre says:

     Станал си много принципен, Тракиец! 🙂 Защо си мислиш, че не ходя пеша? Само не искай от мен да плувам, защото това е сигурен начин да се удавя… Алкохола не смятам да го отказвам. Четох някъде вчера една статия, според която 60% от възрастното население по земното кълбо прибягват до чашката за да се избавят от стрес.
     Стрес и труден живот тласкат българина към алкохола

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s