Зарево над Люлинград

Както ще стане ясно по-долу, темата не беше планирана, а провокирана от някои извънредни обстоятелства.

Но да карам подред и да не ви държа повече в напрежение, изгарящи от любопитство.

Събота, един обикновен ден, като всички останали на нормалните български пенсионери. По препоръка на Тракиеца, извърших 6-километров преход из квартала и бая се бях изморил. Някъде около 9 часа вечерта, като никога досега се отправих към брачното ложе, за да възстановя силите си. По едно време, внучката влетя като хала в стаята ми и извика: „Дядо, пожар!”  В първия момент си помислих, че е станало късо съединение на готварската печка след като акуратно бях сменил долния нагревател на фурната с нов. Оказа се, че гори общото мазе на съседния вход, което от няколко години се е превърнало в махленска кръчма за обитателите от входа (за по-благозвучно наречена стая за социални контакти). За отбелязване е, че не след дълго или може би преди това още, бяха пристигнали две противопожарни коли, съпроводени от полицейска патрулка. Точният час е 21:12 h. Свършиха си работата в 22:00 h. Чест и слава на такива огнеборци! Наложи се също така да умиротворяват някои от  възмутените комшии, които бяха започнали люта свада помежду си.

Няма да ви описвам какво се случи минути, след като бях на крак. От банята се носеше гъст задушлив дим, който бързо се разпростря из целия апартамент. Всички в къщи започнахме да кашляме с позиви за повръщане. Някъде преди полунощ ми се обади и комшията над мен, за който ви писах преди няколко дни, за да попита дали от нас идва този дим. Нейсе, успокоих го, че не съм аз виновен, но не разбирам как от съседния вход през панелите е проникнал този пушек. Трети ден след събитието апартаментът ни не може да се отмирише, въпреки постоянното проветряване и използване на различни средства за дезодориране. Прекарахме няколко будни нощи без да можем нормално да дишаме. Имахме сериозни респираторни проблеми, съпроводени от известните на медицината симптоми. На всичко отгоре, член от семейството ни беше болен от грип, с което допълнително се влоши състоянието му.

По единодушното мнение на семейния съвет, би следвало да съдим „неизвестния” извършител на пожара, който по всяка вероятност не е загасил някой фас. Можем да заведем дело не само за материални щети, но и за увреждане на нашето здраве! Но къде ти справедливост в България? Поразрових се из Гугъл, за да проверя дали журналистическата гилдия не е отразила по някакъв начин това събитие, но уви – нито ред, нито дума, сякаш това е нещо обичайно и маловажно. Доколкото ми е известно, гилдията си има свои източници на информация в полицията и би следвало да напише нещо по въпроса, вместо да ни занимават с джендъризЪма. По най-груби изчисления, потърпевшите сме не по-малко от 100 души в двата входа. Голяма работа – нито ще е за първи, нито ще е за последен път! Надявахме се поне да получим извинение от виновниците от съседния вход, но май няма да дочакаме такова.

Горното ви го сведох до знанието, за да бъдете подготвени за всякакви евентуалности и задължително да се снабдите с противогаз от поредната разпродажба на имущество от Министерството на отбраната.

П.П. Публикуваната снимка горе в ляво е автентична, заснета от охранителната камера пред блока ни.

И накрая, нещо за стопляне на душите на всички нас:

 

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in У нас, It is not a Humor! and tagged , . Bookmark the permalink.

28 Responses to Зарево над Люлинград

 1. Svetla Pavlova says:

  Трай, коньо, за зелена трева!

  Здрасти на тепавицата!
  Кого ще осъдиш, бе, скъпи главен тепавичарю? В този разграден коптор ( който все още някои българи наричат “родина” ) куче влачи – диря няма. Нищо не помръдва в това застояло вмирисано блато. По-цветисто исках да се изразя, ама, хайде, от мен да мине, да не ви вкиселявам деня още от сабахлем.

  • Hombre says:

   Ох, не мога, ще припадна…! Бързо валериан ми дайте!
   За много години, Светле! Желая ти здраве, щастие и благополучие в личния и семеен живот! Все повече се убеждавам, че стара либоф ръжда не хваща. 🙂 Добре завърнала се в лоното на Тепавицата!
   И какво сега – да се предаваме ли в „родината” и със смъкнати гаши да ходим, а?

 2. Homo faber says:

  Хе-хе-хе… здравичка, страдалецо Омбре! 🙂
  Както и да погледнеш, лоша случка в почивния ден с дима. Добре, че нема физически и материални жертви. Много неприятно и от здравословна и от парична гледна точка.
  Но какво ли нема на този свят, за съжаление, твоя апартамент и обитателите му сте били на неправилното място, на пъпа на случката.
  Какво ли има още да се случи на жилавия и търпелив български народ, важното е да удвояваме, да бетонираме по-здраво търпението си!!! 😉
  И от мен нещо познато, неувяхващо да си стоплиш душата..

  • Homo faber says:

   П.П. каза, че не си спрял алкохола, даже j, требе да удвоиш катадневната доза, както казват най-новите резултата от проучвания на докторите от съвместното изследване на дофтори от Плевенския институт по лозарство и винарство и Масачузетския технологичен институт. 🙂

   • Hombre says:

    Фабер, очаквам не само голо съчувствие, а също така да пратиш и некоя дамаджанка с подходяща огнена вода…

  • Hombre says:

   Фабер, благодаря за съчувствието, което както винаги ми оказваш!
   Не е вярно твърдението ти, че не съм понесъл материални щети. Тепърва трябва да нося дрехи на химическо чистене, а разходите за допълнителната консумация на електричество за отопление след продължителното проветряване на жилището – кой ще ги плаща, а…? За лекарствата срещу респираторните проблеми нищо няма да споменавам…

 3. Svetla Pavlova says:

  Благодаря, за много години и на тебе!
  Че вие си ходите със смъкнати гащи. Иначе “родината” нямаше да е на това дередже. Ама нищо, де, така ще е още няколко поколения. Все ще се оправи държавицата… някой ден 😀 .

  • Hombre says:

   Светле, нищо не разбираш ти! Ние се движим в крак с новото време и по почина на дженддъристите ходим вече и без гащи, та да им е по-лесно на некои да ни онождат.
   Разкажи как е в Америчко, какво прави Тръмпи (2 деня е по-млад от мен)? Комай си си взела зимната ваканция и пребиваваш в момента в “родината”…

  • Hombre says:

   Паси, а чете ли тази статия:
   Д-р Николай Михайлов: Истанбулската конвенция – не сме объркани в превода. В клопка сме
   Да видим днес какво ще измъдруват нашите “народни” представители…

   • Homo faber says:

    Нищо нема да се измъдрува в СУ за Инстанбулската конвенция, само ще повтарят, че джендъризЪма не е опасен за смъкнатите гащи, тук и сега…! 🙂
    Тази сбирка не случайно е организирана в днешния ден, като контра на дебатите между “народните” представители.

    • Hombre says:

     За съжаление си прав, Фаби! Колко му е от страни да критикуваме и някой друг да очакваме да извърши Революцията?!

     • Homo faber says:

      Въздухът трепери, Омбричък! Може, като вълкът от приказката да издуха сламената къща!

     • Hombre says:

      Харесва ми милото обръщение, което използваш към мен! 🙂
      Понеже те знам, че си много любознателен, препоръчвам ти една статия от един агент на ДС:
      КОЙ МОЖЕ ДА ПИШЕ ЗА КОМУНИЗМА?
      Само да отбележа, че в България никога не е имало “комунизъм”. Щото жените никога не са били общи…

 4. Svetla Pavlova says:

  Какво му е на Тръмпи? Весели цял свят 😀 .
  И не мога да разбера какво точно ви смущава вас, българските мъже, в истанбулската конвенция. Посочи ми поне едно място в текста, където да става дума за трети пол. И какво значи “джендъризъм”?
  Мен ако питате, на българския мъж му трябват не една, а поне десет истанбулски конвенции – не само за домашното насилие над жените, ами и за всяка област от социалното общуване, за която се сетиш.

  • Hombre says:

   Светле, на Тръмпи всичко му е наред, само крачетата малко му се клатят…
   Запазвам си правото да не споделям твоето мнение за джендъризЪма. Има и други мнения, които коренно се различават от твоето…

   • Svetla Pavlova says:

    Ти май вече се виждаш облечен в рокля и кухненска престилка 😀 ? А аз мнение за джендъризЪма не съм дала. Питах какво значи думата. И не ми посочваш къде точно в конвенцията се говори за трети пол. Да не би да си оформил мнение без да си чел конвенцията 😉 ?!

    • Hombre says:

     Светле, кухненската престилка въобще не я свалям от тялото си! Тя ми е за празник и за делник. Знам че трудно променяш своето мнение, но все пак прочети внимаателно какво пишат и други умни хора като тебе…
     Пълна смехория е да считаш, че в България има най-големо насилие над жени по света!!!

     • Svetla Pavlova says:

      Ти кажи чете ли конвенцията или не я чете. Хайде стига ти толкоз. Отивам да цепя дърва. Ха, познай от кой пол съм!

     • Hombre says:

      Да, четох я тая Конвенция…! Няма аз да те просвещавам какво пише в нея. Достатъчно е да прочетеш какво са казали другите умни преди мен… И изобщо, за какво е тоя шум около тоя документ – ще стане ли с нещо по-добър светът, ако го ратифицират???
      На другия ти конкретен въпрос не мога да отговоря, тъй като не съм гинеколог.

 5. Homo faber says:

  Да ти кажа, че този път, преди теб, рано сабахлем я прочетох, Омбре!
  Все пак, да ти благодаря, за вниманието. 🙂

  • Hombre says:

   Тебе ти думам, дъще, сещай се снахо… 🙂

   • Homo faber says:

    Преди да продумаш, и като вееше с палмовото листо пушека у вас и преди да кажеш…. тъкмо мислех да прочета статията! 😀

    • Hombre says:

     А ти през това време прочети вица за женското подсъзнание 😦
     Професор пита студентка по медицина:
     – Колежке, волеви или не волеви е контролът над женските полови органи?
     – Волеви! – отговаря студентката.
     Професорът се ядосал и казал:
     – Защо не свирнете тогава с тях, колежке?

 6. Тракиец says:

  Поздрави за Люлинци!

  • Hombre says:

   Къде ги намери тия космонавти, Тракиец? 🙂

  • Svetla Pavlova says:

   Ааааа, Тракиец, къде са им… маркучите на тези огнеборци?

   • Hombre says:

    Тия са безполови – немат шлангове…
    П.П. Сетих се за Америчко, където насилието над жени почти не съществува. Случаят с окованите във вериги 12 деца, чиито родители бяха изправени наскоро на съд.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s