За политкоректността и още нещо

Темата, която искам да развия днес е стара като света. Става дума за простащината, байганювщината и всичките им съпътстващи елементи. Не случайно казват, че рибата се вмирисва откъм главата.

Да започна по веригата отгоре-надолу. Както винаги и през изминалата седмица не липсваха изказвания в Народната скупщина и от някои министри, на които преди да вземат думата, би следвало да им поставят червена точка. Да вземем за пример вицепремиера Валери Симеонов, който за пореден път допусна изцепки в парламентарната зала по адрес на лидера на БСП Корнелия Нинова. „Вместо да е българската Тереза Мей, Нинова се превръща в една политическа Анита Мейзер”! Държа да отбележа, че К.Н. не ми е от най- симпатичните, но не мога да си представя как един истински мъж може да си позволява подобни сравнения. Това не е приказка, дори изречена на “четири очи”, камо ли в публичното пространство. Говори за неговата „висока” култура и възпитание, а самата Тереза Мей не е пример за подражание, на която дори самите англичани не се възхищават. Друг един голям „ритор”, въобразил си, че е велик, е Веселин Марешки: „Искаме разпускане на парламента и президентството”! Може и да е  прав в известна степен, но първо той самият трябва да си подаде оставката. Да не изброявам и други лица от „елита”, които се държат толкова фриволно, че дори и на бабите от село им става противно да ги слушат. На всичко отгоре, когато с конкретни факти и доказателства им се казва истината, като например за корупцията, за шуробаджанащината и за всички престъпления свързани с ограбване на народното богатство, те се обиждат. Но това не им пречи те да обиждат като каруцари. Бидейки безсилни да отговорят аргументирано на отправените към тях критики, прибягват до познатия метод основан на лични нападки, известни с латинското наименование ad hominem, за да оправдаят собственото си безсилие и вина. Вместо да се засрамят за думите си и да се извинят, наблюдаваме пълна простащина и безхаберие!

Според мен, такива хора не бива да бъдат лицето на България дори като ваксаджии пред х-л „Шератон”, защото и оттам ще ги изгонят, ако си позволяват грубо отношение, особено към дамите.

Отиваме на по-ниско ниво – как обикновеният човек се проявява в ежедневието си в обществото и в семейната среда. Станахме свидетели, почти ежедневно, на блъскане с лакти по опашките в магазините, там където ги има, на хора все още платежоспособни или пък в градския транспорт. Размяната на обидни реплики се счита като нещо нормално, в защита на личното достойнство. Натъквал съм се неведнъж на случаи, в които ръководен от най-добронамерени чувства се опитвам да говоря с някой познат човек . Той ми обръща гръб и си чопли носа, проявявайки пълно неуважение и липса на култура, в дадения случай към мен. При създадени по-близки отношения всяко дадено обещание от подобен човек е нещо твърде имагинерно, което едва ли предстои да се случи. Дори няма да си направи труда да ти се извини, защото е забравил и да каже, че ще се постарае да изпълни дадената дума.

В общи линии, през последните 28 години се забелязва трайна тенденция на опростачване на населението ни, никой с никого и с нищо не иска да се съобразява. Както би казал един постоянен мой фен, само „Интересът клати феса”. Едва ли си даваме сметка, че така до никъде няма да я докараме и рано или късно бидейки качени всички на един клон ще се сгромолясаме от него.

Това е, което исках да споделя с вас и разбира се темата остава открита за всякакви ваши допълнения и уточнения.

Накрая, ще завърша с една епиграма, от известен наш автор, която в синтезиран вид е обрисувала общата картина на съвременното българско общество.

Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Простакът не чака, не знае предел
и стига простакът до своята цел,
Защото простаци край него вървят
и дават му знаци и правят му път
Надкласов, безкласов, без род и съюз,
но винаги касов, но винаги в плюс
Без ден да протакаш, дори да кърви
война на простака до смърт обяви
За срам на Европа, на всичките нас,
когато докопа в ръцете си власт
По страшен от спина, по-жилав от рака,
сега за сега се оказа простака.

/Радой Ралин/

Който желае, може да се разпише под така развитата тема в Книгата за похвали и оплаквания. 🙂

Поздравявам всички политици и техните гласоподаватели с една народна песен:

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология, It is not a Humor! and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to За политкоректността и още нещо

 1. Pasi says:

  Иде Баце номер три,
  с далавераджии три.
  Обещанията – у лево!
  Пак щавят яко, смело!
  ОПГ се размножи,
  всичко се дели на три.
  Тук-там кокал и комат
  за аптекарския сват.
  Вси подсмърчат отстрани,
  за трапезните трохи…
  Боже що ме тук тури,
  дето се дели на три?…

 2. Hombre says:

  Амане, хубаво си ме лайкнал, ама гукни ми нещо… Ако не беше Пасито, утре щях да хлопна кепенците на Тепавицата, в изпълнение на поетото обещание при липса на коментари. 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s