Пенсионер човек – жив дявол

Някой желае ли да му представя отчет защо ме нямаше в Тепавицата в понделник? Е, нейсе, докато чакам утвърдителен отговор, ще направя кратък отчет.

Вчера, по някаква прищявка на съдбата, реших да проверя защо WI-FI стереослушалките на една от дъщерите, които от доста  време не работят. И нали съм си момче техничарче (радиоелектрониката ми е едно от първите хобита), извадих пълен набор от инстурменти: лупа, отверки, тестер, чук и брадва, поялник и след като ги разглобих на съставните им части започнах проверка. Нейсе, открих причината и след това ги сглобих по обратния ред. Оказа се, че има и друга причина и… répéter encore une fois! И нали съм като куче-хрътка, преследвам целта до дупка.

Някой ще ми каже защо се занимавам с една джаджа, която струва 50 лева. Веднага му отговарям – не ми е за парите, а за тръпката, която получавам при всеки постигнат успех. Плюс това, някои се успокояват с плетене, с шиене или дърводелство, аз пък обичам да решавам електронни ребуси.

Ако някой има дори и капчица съмнение защо го правя, ще му отговоря. Пари повече от това, което имам, не ми трябват. Пропуснах съвсем умишлено няколко възможности да стана твърде богат, но не го направих, защото парите също са ядове и страх. Предпочитам като опра глава на възглавницата, моментално да заспивам, без да сънувам кошмарни сънища. Готов съм да даря и втората си риза на някой наистина нуждаещ се, стига да не е от ромски произход. Веднъж допуснах тази грешка и повече не смятам да я повтарям. Става дума за едни бебешки дрешки, малко носени, които жена ми подари на една току що родила циганка у наше  село.  И какво? Същата ги изхвърли в кофата за боклук, а детето повери на „Социални грижи”. Казват, че на харизан кон зъбите не се гледат, но свестния човек ще познаеш и по благодарността в очите. Тези, които мислят, че другите са им длъжни и не смятат за необходимо да изразят по някакъв начин своята благодарност, ще си останат винаги бедни духом.

С две думи казано – аз съм богат със семейството си, с приятелите си и с това, че никога не ми остава време да скучая. Винаги намирам с какво смислено де го запълня. Но не обичам да ме правят на будала, който се раздава току така за техен рахат.

Това подобие на есе го слагам в раздела автобиографични бележки. Който е съгласен с така написаното, може да ме лайкне, а който не желае, очевидно е сбъркал блога.

Оставям на Фабер да изготви музикалното оформление. 🙂

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Автопортрет and tagged , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Пенсионер човек – жив дявол

 1. Homo faber says:

  Пущи, пущи, Омбър… ама извинявай, да не е за САЩ, СССР, самолетити, корабите и прочее нещица, дето и свето ги знае… Дай по така, бръкни в човешките отношения, що така хората, новия “свободен живот”, парата и други екстри ги промениха и станаха … фукарата и по.така алафранга и обидчиви, станаха.
  Да ти отперя едно музикално поздравче, все пак не се толкова древен, надявам се да отговориш… 😀
  Какво мислеше българското полиглотско подсъзнание, че се пееше в тази песен…

  ПП. от петъка можеш да изтриеш същото…

  • Hombre says:

   Нищо не трия – всичко отива в архива! Да си мислил когато си писал… 🙂

   • Homo faber says:

    Отде да те знам, че си такава есеистична шпага??? 🙂
    И си се подготвил, понеделнишки… Само, че нищо не казваш за това, дето те питам!

    • Hombre says:

     На въпроси с повишщена трудност не отговарям! Ти за какво си тука…?

    • aman11be says:

     Омбре, като човек с изтънчена душевност, няма да се осмели да отговори на въпроса ти, но аз, като не чак такваз душа-камбана, си спомням, че българското полиглотско подсъзнание, особено на индивиди с незавършено средно образУвание, чуваше едно “Курви, сбогом!”.
     Но оттогава мина време, много вода изтече. ТУтУлитаризма бе сменен от демокраДцията и ние получихме свободата за пряк достъп до подобни сръбски мегахитове… 🙂

     • Hombre says:

      Амане, какво да ти кажа… никога не съм харесвал чалгата, хеле пък сръбската… 🙂

     • Homo faber says:

      Със закъснение… верно е, пословична е изтънчеността на Омбре, затова не ще и на други питания да отговори.
      Въобще, стана една изтънчена нова действителност, у нас с изтънчени хора. 😉

     • Hombre says:

      И ти си фин човек, Фабер! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s