Честит 3 Март, българи!

Честито Освобождение на България от турско робство! Изминаха 140 години от руско-турската война, довели до подписването на Санстефанския мирен договор, чрез който България отново се появява на политическата карта на света. По този повод, нека си припомним стихотворението на Дядо Вазов:

ОПЪЛЧЕНЦИТЕ НА ШИПКА

И като контрапункт на това стихотворение, предлагам да прочетете статията:

Павел Поппандов сравни със земята Александър Йорданов заради безумно изказване за 3 март

Коментарите оставям за вас…

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Празници and tagged , . Bookmark the permalink.

40 Responses to Честит 3 Март, българи!

 1. rusalka2013 says:

  Честит празник!

 2. Homo faber says:

  Честит национален празник 3 март, горди българино!
  Ще се слави празникът от признателните поколенията, защото историята не може да се изтрие!!!
  П.П. Така се опитаха да го омаловажат мизерниците от културния сутрешен блок на БНТ, главен Тепавичарю. Срам ме е, че поне на тази дата не мирнаха. Но е ясно, трябва да си оправдаят надницата от соросоидните или подобни НПО-та!!!

  • Hombre says:

   Отлично, Фабер! Изказвам ти благодарност пред строя и 3 дни домашен отпуск! 🙂

   • Homo faber says:

    Благодаря ти, Омбре! Ти си го издействал от полковник-Генерала? 🙂 Поздрави го! 😉
    Кой отпуск да ползвам, вашия шести ли… като войник поне пет по три имах и само един ми дадоха да ползвам! 🙂

    • Homo faber says:

     П.П. Ти гледа ли… и за Първата световна война и Брест-Литовския договор от 1917 г. с която Русия губи територии говориха… Какво общо имат с 3 март, пък и Ленин не го забравиха и неговия немски благодетел споменаха ….
     Все едно… направиха се на незнаещи, че с пари всичко се постига… и революции и сегашни демокрации… 😀

    • Hombre says:

     Фабер, ти пак си добре, мене за цела година в Плевен ми дадоха само 6 градски отпуска. :
     Генеррала, когото споменаваш, можеш и лично да го поздравиш!

     • Homo faber says:

      Омбре, линка е днешното сутрешно предаване на БНТ за празника…

     • Hombre says:

      ОК, ще го прегледам по-късно, че в момента инсталирам ОС на един новозакупен лаптоп…

     • Homo faber says:

      Генералите, генералите наши…

     • Hombre says:

      Те ти и един съвременен генерал. Можеш да отидеш да му поискаш автограф на новоизлязлата аму книга “Изповед на шпионина”.

 3. Homo faber says:

  Интересни са му и предишните книги, /между другото той е посрещал в България великия разузнавач Ким Филби и колко ли знае/ и тази ще я взема, ама много оперативна работа се отвори, тези дни… 🙂
  П.П. Ако отида, да взема и за теб екземпляр с автограф… и ти познаваш предишни и съвременни генерали…

  • Hombre says:

   Хубаво си се сетил, Фабер, ама малко си закъснял… Вече я поръчах на щерките да ми я купят. 🙂

  • aman11be says:

   Що се отнася до това какъв е бил Филби, се сещам за едно интервю със съветски колега на ген. Тодор Бояджиев (с не по-слабо развито чувство за хумор от генерал Бояджиев), който каза приблизително следното за агентите: “Тъй като думите шпионин и агент носят предимно негативен заряд, ние наричахме агенти/шпиони тези, които работеха за западните служби. За работещите за нас измислихме по-благозвучното “разузнавач-интернационалист””. 🙂

   • Hombre says:

    Амане, както гласи една китайска поговорка, за котката не е важно дали се нарича Писана или Котьо – важното е да лови мишките… 🙂 Същото се отнася и за тези, които се сражават на тихия фронт. 🙂

    • Homo faber says:

     Отлично, специалисте Омбре! 🙂
     От всичките дни неизползвана отпуска, сега ти се полагат 5 дни домашен отпуск! 😀
     Този Филби, ще да е бил голям “Разузнавач-шпионин-ловджия” щом определение… “шпионинът на ХХ век” му дава не друг, а самият Алън Дълес. А Дълеса, не е случаен човек. Казваш “важното е да лови мишките”, но има и друго… четох преди време, как в статия в известен английски вестник, казва за Филби, след смъртта му, английска журналистка… “винаги е знаел какво прави, в името на какво го прави, и затова той умря като щастлив човек”.

     • Hombre says:

      Четеш ми мислите, Фабер. Възнамерявам и утре да си дам почивка, че много се уморих напоследък…
      Ще те замоля, некой ден, когато се видим, да ми разкажеш по-подробно за Ким Филби. 🙂

 4. Homo faber says:

  Може Омбре, нека да е поравно… ти ще ми разкажеш по-подробно за генерал Тодор Бояджиев! 😀

  • Hombre says:

   Тракиец, не ми стана ясно какво точно рекламираш…?

   • Тракиец says:

    Грешка, брато! Не се получава да го постна от ФБ, а излиза друго. Може да го изтриеш.

 5. Тракиец says:

  Честит празник българи и българки ! Нека днес сведем глави пред хилядите знайни и незнайни опълченци и войници, участвали и голяма част от тях дали живота си за освобождението на България от турско иго. А на разните минджевци и родоотстъпници, втълпяващи на подрастващото поколение, че всичко е било само плод на руски имперски интереси, ще им кажа само едно – майната ви предатели ! Преди да хулите Русия ми отговорете, какви бяха тогава имперските интереси на великите европейски сили, докато османската империя колеше и бесеше българския народ? Какви? Така че, нещастници долни, набийте си едно в продажните кратуни – дори и Русия да е била ръководена само от имперските си интереси /а това и за идиотите е ясно, че не е така/ , ако не беше тя – още да сме васали и част от Турция.
  Пламен Даракчийск

  • Hombre says:

   Не може участието на 1000 руснаци и 1 от друг етнос да имат еднаква засслуга за освобождението ни.

 6. Тракиец says:

  Една от нашите национални телевизии на 3 март получи “жълтата фанелка” в конкурса по малоумие. Нейна репортерка зададе на английски език въпрос към руския Патриарх Кирил…Такава простотия все пак не се среща всеки ден!

 7. Тракиец says:

  Кирил Стаменов
  ТА ЗА ЦИГАНИТЕ, ДЕ!
  Я да видим за какво става дума, а!
  “Циган”, по-точно “ци хан” е понятие на повече от 2 200 г. Най-древният известен извор, където то е използвано като етнически синоним на скитничество, чергарство, номадство, е старинна китайска хроника “Бей Ши”. Още от тогава циган, циганин освен като етнос се схваща и като специфичен начин на живот, който очевидно много харесва на някои протоиндуски демоси, настанили се в Европа и на Балканите. И сега циганството е по-скоро мироглед, начин на живот и устройство на битието, отколкото етническа идентификация. Този начин на живот включва:
  1. Леност, мързел, нагласа за неработене. През комунизма, когато имаше хиляди свободни работни места, циганите не ги заемаха. Протестиращите цигани никога не скандират “Искаме работа!”. Няма цигани, които да искат земя за обработване, тъй като този начин на живот отрича труда.
  2. Егоизъм
  3. Безотговорност към семейство, деца, родители, държава
  4. Незачитане на институцията “собственост”
  5. Живот по схемата “Ден за ден”, без оглед и грижи за бъдещето
  6. Крадливост (най-характерна черта)
  7. Лъжливост, измами, коварство
  8. Свадливост, конфликтност, отмъстителност
  9. Простотия и цинизъм
  10. Специфична примитивна романтика
  11. Традиционна престъпност (около 80% от осъдените по българските затвори са от циганския етнос; и това е така не само в България)
  12. Страст към пари и особено към злато (прочутите златни накити и златни зъби на циганите и циганките)
  13. Липса на хигиенни привички и навици
  14. Силни афекти, емоционална инконтинентност
  15. Нахалство, бруталност и др.
  Има и няколко мита, които битуват твърде отдавна и обикновено се поставят извън всякакво съмнение. Но те съвсем не са безспорни и според мен въобще не са верни.
  – Първият мит е, че циганите са бедни. Не е вярно. Всеки циганин има злато. Циганските булки се купуват за десетки хиляди левове. Почти всяка циганска къща има телевизор, видео, сателитна антена. Не са малко и циганските леки автомобили. Богатите цигани като процент не са по-малко от богатите българи. Само този, който не е виждал циганска сватба, цигански празници (Васильовден, Гергьовден и др.) и цигански погребения, може да счита циганите за бедни.
  – Вторият мит е, че циганите се нуждаят от помощ и грижи. Не е вярно. Поради манталитета си те не ги искат. За тях помощта няма нравствени стойности. Те се интересуват само от безвъзмездното получаване на пари или други материални неща (продукти, дрехи и др.) Схващат помощта, която получават, като успешно състояла се кражба от самото общество и се гордеят с нея. За сравнение при един българин получаването на социална помощ е и нравствен въпрос и обикновено повечето бедни българи се срамуват.
  – Третият мит гласи, че циганите имат същите личностни качества като българите.
  Не е вярно. Генетично и психологически циганският етнос е твърде различен от българите.
  – Според четвъртия мит циганите крадат, защото са принудени да крадат. “Крадем и ще крадем, защото сме гладни” казват самите цигани. Този мит също не е верен. Кражбата при циганите произхожда от самата им природа и е заложена в тях като традиционна форма на битие. Поради циганството си и най-ситият и най-богатият циганин не би се посвенил да открадне.
  – Петият мит твърди, че циганите са непоправими.
  Не е вярно!
  Съвременното общество по принцип притежава средства да промени начина на живот на даден етнос и да го социализира, а от там да измени в положителна посока и неговите нравственост, психични особености и поведение. За това има достатъчно красноречиви примери, например в САЩ по отношение на негрите и индианците.
  В България циганите са над 60 автохтонни групи с характерни особености на битието си, със своя култура, обичаи и нрави. Не е прието да се женят извън своята група. Изповядват различни религии от исляма до различните протестански секти. Говорят на различни езици: български, турски, влашки и, разбира се, цигански в няколко диалекта. Най-известните цигански групи са: йерлии )отседнали), кърдараши (чергари), лингурари (копанари), бургуджии (правят бургии), урсари (мечкари), келдерари (калайджии), грастари (ловари) и др. Тази еклектична система от най-разнообразни капсуловани групи фактически започва да доминира, като успешно завзема и духовно-културното пространство на България.
  Как става това?
  Първопричината е известната българска толерантност, граничеща с примирение и мазохизъм. Факт е, че циганите се чувстват много добре в България. Това прави силно впечатление на Запад; вестник “Дейли Телеграф”писа, че циганите са много по-добре в България, отколкото в съседните източноевропейски страни. Истината е, че циганите виреят там, където ги търпят. Такава търпимост към тях и тяхното асоциално поведение, каквато има у нас, не е възможна никъде по света. Можете ли да си представите какво би се случило с нашите крадливи и нахални цигани в Германия например, или даже в съседна Турция?
  Символно значение има непонятен за мен факт, че в България сме заставени да наричаме циганите си “роми”, както те сами се наричат на циганския си език. Всички народи по света без изключение от хилядолетия назовават този етнос по обичайния древен начин с име, чийто корен е въпросното старокитайско “циган”, или с дума от собствения си език. За англичаните те са “цингаро” или “джипси”, за германците – “цигойнер”, за французите – “житан” или “боемиян”, за италианците – “дзингаро” или “житано”, за гърците – “циганос”, за руснаците – цъйган и т.н. Само в България сме длъжни не само да слушаме новини на чужд език, но и да идентифицираме един етнос с дума не от официалния български език. По същата логика би следвало например германците да нисе сърсят, че не ги наричаме “дойче”, а англичаните – че не ги наричаме “инглишмен” и т.н. Само много невежи хора не са в състояние да видят в този парадоксален реверанс към циганите истинския смисъл и далечната цел на подмяната. Новото за българина понятие “ром” му звучи необичайно и сякаш има друга семантична стойност. То му внушава: “Лоши сме, но сме си ние. И ти, българино, вече си длъжен да се съобразяваш с нас. А не ние – с теб”.
  Може, ама друг път, вашта мама циганска!
  Разбрахте ли ме?
  Оз.полк.инж. Кирил Стаменов, ако не сте ме разбрали, хайде да се разберем,а?
  6 март 2018, лето Господне, пардон – Бойково …

  • Hombre says:

   Друго си е когато човек на два пъти е бил в прародината на циганите…! 🙂
   П.П. Има и други определения за етимологията на думата циганин. αθϊγγανος
   Понеже ме мързи да го превеждам, виж кво казва чичко Гугъл преводач.

   • Тракиец says:

    Я това го знам! Мене жокер ми не требе, ама не съм го писал язе. На гръцки и на английски е недокосваеми. Така наричат петата каста в Индия “untouched”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s