Задушевните граници

Веднага държа да отбележа, че нема правописна грешка в заглавието. Според Уикито, синоним на думата „задушевен” е: интимен, сърдечен, радушен, другарски, приятелски, искрен, близък, фамилиарен, топъл, приветлив. Слушах по БТВ най-новото послание на Ердо към българския народ, приятелят на Баце, и ще разберете какво имам предвид, като прочетете статията по-долу:

Ердоган: Кърджали е част от нашите душевни граници

Ни повече, ни по-малко, султанът си иска вилаета Кърджали, за да спаси от българския гнет неговите сънародници. Така задушевно ни е притиснал в своите обятия, че в скоро време ще се задушим от неговата топла прегръдка.

Май е забравил, че преди османските пълчища да дойдат от Азия, земите, които те са завоювали с огън и меч, същите са принадлежали на балканските народи.

През последните 28 години провеждаме толкова успешна външна политика, че нищо не може да ни уплаши. Турция е наш приятел и съюзник в НАТО – имаме сигурен гръб и опора в лицето на южната ни съседка. А дали така мисли и сегашният абсолютен господар на тази страна? Да не забравяме какво се случи през 1974 г. когато турски войски окупираха северната част на остров Кипър – една независима и суверенна държава, призната и от ООН. Тогава гърците бяха на ръба на война, но не посмяха да отговорят на предизвикателството, защото прецениха, че няма да им стигнат силите. А ако Турция реши да ни нападне с нова миротворческа мисия по познат табиет, ние с какво ще възпрем фанатизирания башибозук?

И понеже съвсем наскоро чествахме 140 години от освобождението ни от турско робство, ще му цитирам на Ердо, както и на Баце – стихотворението на  Дядо Вазов:

Опълченците на Шипка

Нека носим йоще срама по челото,
синила от бича, следи от теглото;
нека спомен люти от дни на позор
да висне кат облак в наший кръгозор;
нека ни отрича исторйята, века,
нека е трагично името ни; нека
Беласица стара и новий Батак
в миналото наше фърлят своя мрак…

За да не остане у никого капчица съмнение каква опасност ни грози, препоръчвам ви да прочетете що е то “Пантюркизъм” и има ли той почва у нас.

Имате думата за всякакви критики и забележки по мой адрес.

 

 

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in По света, У нас, POLITICS & SOCIETY and tagged . Bookmark the permalink.

20 Responses to Задушевните граници

 1. Pasi says:

  Докато има Валери Симеонов и подобните нему соросоиди, облъчващи територията с простотиите си по отношение на най- влиятелния духовник в света, ще има и подобни изказвания на султаните. “Майната му на Православието…” е вътрешната причина за “духовните граници…” Причинно -следствените връзки, уви са такива.

  • Hombre says:

   Паси, предлагам да не обсъждаме вицето Варели, защото само като си помисля за него и ми се вдига кръвното…
   Първо клекнахме на ДПС, за малко и на ДОСТ, а вече правим достлук с Ердоган…
   П.П. Заслужава си да бъде прочетено:
   Управляващите в България мълчат като риби след скандалните думи на Ердоган! Единствен Кеворкян изригна с убийствени думи

  • Тракиец says:

   Що за некомпетентност?!
   Не харесвам изказванията на Симеонов по адрес на Русия и президента Радев, както и изцепките му на границата, но да се заклеймява цялата патриотична идея заради една персона, която дори не я олицетворява, не съм съгласен!!!.
   Не искам да съм краен в изказа си, но подобно мнение е доста едностранчиво и некомпетентно. Ами хайде като Боко да правим метани на Ердоган, докато ни вземат югоизточната част на България, щото виждате ли, Валери Симеонов не ни харесвал, а ние се задоволяваме да протестираме само в интернет.
   Валери Симеонов може да бъде обвинен в хиляди грехове, но и не за това, че е соросоид. Паси да си провери малко информацията, ако иска да бъде компетентен. Явно анализът не е най-силната му страна. Да си продължава стихчетата и да не пише глупости.

   • Hombre says:

    Тракиец, предполагам, че Паси нема да ти остане длъжен. Разчитам и от двете страни на политкоректност…
    По отношение на Патриотичния фронт, сещам се за едно стихотворение на Ботев:
    ПАТРРИОТ
    Патриот е – душа дава
    за наука, за свобода;
    но не свойта душа, братя,
    а душата на народа!
    И секиму добро струва,
    само, знайте, за парата,
    като човек – що да прави?
    продава си и душата…

    • Homo faber says:

     Времето е такова, нема леви, нема десни има Солунска митница… добре си го показал и ти, Омбре със стихотворението на великия Ботев!!!

     • Hombre says:

      Нагледахме се и се наслушахме на доста патриотари, а на практика играем по гайдата на други тъмни сили…
      И не е никак случайно, че ние българите сме на първо място по недоверие към това, което се пише в медиите…

 2. Homo faber says:

  Немой, човеколюбче Омбре да вдигаш кръвното, че да се питаме после… кво става?
  Клекат хората, клекат и с обърнати задни части… щото, айде да не ги казвам пак двете фундаментални поговорки за нашето време. 🙂
  Така е, както казваш, тези измислени “политици”, нема какво да се обсъждат, само с насмешка требе да се приемат. Друго е за обсъждане, дали ще се намерят хора, които да кажат на глас, че мислите ни са с братята ни прогонени и малкото останали в Западна/Беломорска Тракия и другите землища с българско население? Че смисълът на България не се побира в 111 хиляди квадратни километра и границите на българската душа са съвсем различни?

  • Hombre says:

   Фабер, личи си отдалече твоята добра политическа и патриотична школовка! 🙂

   • Homo faber says:

    Омбре, всеки от онова време е минал школите… 😉

    • Hombre says:

     Фабер, абе верно е това, което казваш, но я само си помисли колко от онова време станаха върли антикомунисти и русофоби! Некои хора много обичат да мразят. И за всичко е виновен Путин…

     • aman11be says:

      Немой така да обиждаш хората, Омбре! Те са си последователни от началото до края – винаги край софрата, винаги със силните на деня. 🙂 Келепир е това, ей, не е шега работа! Я депутатско местенце, я директорски борд, я туйцък, онуйцък… Пък баламите нека се хващат за гушите за някакви си идеи. Алеко още е писал за това. Че и Ст. Л. Костов…. Какво се е променило оттогава? Нищо!!! Сал салтанатите им станаха по-модерни (и по-скъпи) – смениха файтоните с мерцедеси и БМВ-та, гавазите – с НСО…. Ама в кратуните – все тая мътеница. Та и затова като чуя как Народният съд бил унищожил “цвета на нацията” и ме избива на горчив смях. Та нали и сега в парламента ни има х броя юристи, у броя учени, z броя Ентелегенти…. Да стават за нещо? Тц! Да крадат по-малко? Също тц! Е как да съм сигурен, че онези преди 70 и кусур години са били по-свестни, само защото са били и те х броя юристи, у броя учени… При положение, че със собствените си очи виждам, че от времето на Алеко в тази област почти нищо не се е променило.

     • Hombre says:

      Амане, немой и ти така, че ще вземе да се фръцне Тракиеца и на тебе нема да ти говори! Явно все още не е разбрал, че той наруши добрия тон и съответно получи джентълментски отговор. Какво повече да обяснявам?
      Начи, ние с тебе и другите тепавичари протестираме саде в интернет, а той през това време извършва революция… 🙂

     • aman11be says:

      В дадения случай изобщо не визирам Тракиеца, а тези, за които си написал на Фабер “колко от онова време станаха върли антикомунисти и русофоби!” 🙂 Това за протокола, ръйш ли.

     • Hombre says:

      Се тая… Доста хора могат да се разпознаят.

     • aman11be says:

      ПП Що се отнася до В. Симеонов, аз съм казал мнението си още, когато се появи на политическия ни небосклон, което, разбира се, не означава, че не признавам правото на Тракиеца на лично мнение и да има своите илюзии. 🙂

     • Hombre says:

      И аз уважавам личното мнение, без да е необходимо непременно да го споделям. Всеки може да си служи с контрааргументи, но не и да прибягва до квалификации “ad hominem”.

 3. Pasi says:

  Тракиецо, продължавай да ни занимаваш с историята на траките. Интересно е. Но те съветвам да не се самопровъзгласяваш за жури на мненията – кое е компетентно, а кое не. Обективно погледнато е доста глупаво да сипеш оценки, които: 1. Не отговарят на смисъла на написаното, който е доста по-дълбок, отколкото видимо е разбран от теб и 2. Личните нападки са противоуставни в тепавицата и водят до скандали.
  Според мен, “патриотичната” идея понастоящем политически е намерила израз в един порочен съюз между три одиозни и противоречиви фигури, от една страна. От друга страна, тези фигури са в скандална коалиция с една шайка и тази коалиция смело води страната ни към “душевните граници” на Ердоган, колкото и парадоксално да е това!!!
  Загърбването на една простичка признателност от този “патриот”, към фактите от историята на възраждането на Третата Българска държава, намира широк и уви силно негативен отзвук в една държава, която ЕДИНСТВЕНА е поемала в миналото, риска срещу мераците на султана и е възможно в бъдеще отново да помогне при нужда.
  Тези мераци са резултат от нашата вътрешна слабост. Тази слабост е породена и от поведението на множеството трубадури на русофобията. Към тях се причислява и един от водачите на “патриотите”, който за зла участ е и на висок официален пост.
  А за стихчетата, не му мисли. Щом ме споходи Музата ще си пиша.

  • Hombre says:

   Паси, горе-долу и аз мислех същото, но не исках да те лиша от правото на личен отговор. Не биваше Тракиеца да използва каквито и да било квалификации по отношение на друг събеседник в Тепавицата. Още повече, че не е сигурно дали и Варели не е закърмен със соросоидно млеко…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s