Козунак по гръцки

Политиката е трудно смилаема и е само за хора със здрави стомаси, но затова пък всеки обича козунаци, особено домашно приготвени. За тези от вас, които не се доверяват на купешките, пълни с изкуствени оцветители и разни “Е”-та, предлагам една изпитана гръцка рецепта:

Рецепта за пасхален козунак

Продукти

За да активирате маята

  • 100 гр. прясна мая
  • 40 гр. захар
  • 80 милиграма хладка вода

За тестото

  • 250 гр. прясно масло
  • 300 гр. захар
  • 3 големи яйца
  • 2 жълтъка от големи яйца
  • 350 гр. пълномаслено прясно мляко
  • 1,100 кг. брашно за козунаци
  • 1/2 чаена лъжичка сол
  • 3 капки мастика
  • 2 чаени лъжици махлеп (арабска подправка приготвена от смлени ядки, от костилките на специален вид череши )
  • 50 гр. разтопено прясно масло
  • люспи от бадеми

За яйчен разтвор

  • 1 жълтък
  • 1 супена лъжица захар
  • 2 супени лъжици вода

Изпълнение

За пухкавите козунаци на Великден, първо активираме маята. Разтваряме я в купа, добавете захар и вода. Разбъркайте, покрийте и оставете за 5-10 минути да бухне повърхността, което показва, че маята е активирана.

В тенджера поставете маслото и захарта на слаб огън и я оставете да се разтопят чрез разбъркване с тел. Отдръпваме тенджерата от огъня.

Разбийте яйцата с жълтъците и млякото и ги добавете към горещото масло. Сместа не трябва да превишава 35 градуса по Целзий

В съд слагаме солта, брашното, активираните мая и махлепито с мастиката към кофата. Добавете течните продукти. Омесете с миксер с приставката за тесто за 10 минути, докато тестото бухне и формира конци. Не трябва да лепи по ръцете. Слагаме  ръцете си в разтопено масло и месим тестото. Повтаряме го 3-4 пъти,

Поставете тестото в голяма купа (отчетете, че ще се увеличи 3 пъти обемът му) и го покрийте добре. Оставя се да се утрои в обем за около 3 часа при стайна температура. Когато потопим пръста в тестото и не се възстановява вдлъбнатината, то е готово.

Поставяме  го на тезгяха и го разделяме на 2 части (2 големи козунака) или на повече части в зависимост от броя на козунаците, които искате.

Оформяме козунаците. Поставяме ги върху листове за печене върху тава.

Покрийте ги и ги оставете да се надигнат при изключена фурна за 2 часа. Стават три пъти по-големи.

Сложете всички съставни части за яйчения разтвор в купа, разбийте ги с вилица и намажете козунаците навсякъде. Оставяме ги за още 10 минути. Ако искаме, ги  поръсваме с бадеми или захар.

Печете в добре подгрята фурна при 160 градуса С за около 40 минути. Ако козунаците са малки, се нуждаят от по-малко време за печене. Около 20 минути. След като се охладят, ги обвиваме с прозрачна мембрана, за да ги поддържа меки.

 Бон апети!

И понеже козунакът е гръцки, би следвало и песента да е гръцка:

Йоргос Даларас е мой личен приятел!

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Направи си сам and tagged . Bookmark the permalink.

8 Responses to Козунак по гръцки

  1. Homo faber says:

    “Само родната земя е скъпа на всички”. — «Patriae solum omnibus carum est.» — Цицерон
    И бихме добавили към мисълта… и родния, българския КОЗУНАК!!!
    Традиционен БЪЛГАРСКИ козунак

    По стара уникална рецепта, за традиционен Великденски шарен асеновски козунак съхранявана в читалището в Плевенското село Асеново, която е спечелила много награди от кулинарни състезания, включително и в Италия и Унгария – в с. Козард, на Фестивал на традиционните храни. В селото живеят наследници на българите, които след Чипровското въстание са се преселили в пределите на Австро-унгарската империя в областта Банат през 1688 г., днес на румънско-унгарската граница, а след това отново са се завърнали в България през 1892 г., като през тази година се навършват 120 г. от заселването на селото. Кулинарните умения на тези българи са били обогатени с нови идеи, които те са добавили към своя автентичен български опит и го съхраняват и до днес.

    Продукти за тестото:
    3 кг брашно, 500 мл прясно мляко, 1 кг захар
    10 яйца, 100 г сирене, 100 г стафиди, 100 г счукани орехи, 100 г маково семе
    1 кутия локум, 250 г мас, 1 лимон, 1 ч.ч. лимонада, 1 с.л. суха мая, 8-10 хапчета захарин
    1-2 ч.л. (щипка) сол, 1 ч.л. червена готварска боя

    Продукти за закваската: 500 мл прясно мляко, 3 яйца, 5 с.л. суха мая (2 кубчета), 2-3 ч.ч. брашно
    Продукти за намазване: Жълтъците на 2 яйца

    Начин на приготвяне
    Започва се с приготвяне на закваската, като първо се разбъркват добре маята, млякото и яйцата. Постепенно се добавя брашното до получаване на рядка каша. Покрива се съда и се оставя сместа да втаса. голяма купа се обърква захарта с млякото, по-голямата част от разтопената мас и солта.

    В отделен съд се разбиват яйцата, след това се разтваря маята с няколко лъжици от подсладеното мляко. Прибавя се всичко към вече втасалата закваска заедно с настъргана лимонова кора. След това се добавя захарина, който предварително е разтворен в малко лимонада. Като се бърка непрекъснато се прибавя и част от брашното и се полива гъстата каша с лимонадата. дълбока купа се отделят около 2-3 големи черпака от брашнената смес, като към нея се добавя червена боя и се разбърква. Прибавя се още брашно до получаване на меко тесто.

    Блата смес също се замесва с още от брашното. Оставят се и двете отделни теста – бялото и червеното да втасат около час и половина. лед като са престояли – се преместват върху намазнена повърхност, разстилат се и се поставят едно върху друго. ърху червеното тесто се подреждат на редове натрошено сирене, стафиди с орехи, маково семе и нарязан на дребно локум, като след това се завива на руло откъм по-дългата страна. Завитото на кравайче тесто се поставя в съда за печене. Разбиват се жълтъците на двете яйца и с тях се намазва повърхността на козунака. Оставя се да втаса на топло за още 1 час.

    Приготвят се трохи от мас и брашно, с които се поръсват вече втасалия козунак. Предварително се загрява поне 15-20 минути фурната до 250 градуса, поставя се козунака (ако са в дълбоки съдчета с диаметър около 25 см, могат до 4 съда да се сложат във фурната) и да се намаляват градусите на 200. След най-много 5 мин. трябва да се намалят градусите до 175, за да не стане козунакът с много дебела коричка, дори ако печката е много силна – може и до 160 градуса да се намали и да се пече още 45 минути. Ако печката има вентилатор, той задължително се включва.

    Ако няма вентилатор и искаме да проверим процеса на печенето – може да се отвори фурната на 20-тата, 30-тата минута и да се обърнат козуначетата – вътрешните да се преместят отвън, а външните – да се поставят от вътрешната страна. Ако тестото е вповече, отколкото може да побере печката, останалото тесто са слага на малко по-хладно, отколкото е в стаята, където печем и после се изпича и втората серия козунаци.
    Козунакът е БЪЛГАРСКИ и българска песен да се чува…

    • Hombre says:

      Тц-тц-тц… Фабер, ставаш все по-мъдър и по-мъдър…! 🙂
      Непременно ще изпробвам и твоята рецепта.
      П.П. Бай дъ… днеска минах през “Кауфланд” и видях, че продават от твоето любимо питие “Арманяк”. Решил съм да ти подаря една бутилка за Великден. 🙂

  2. Homo faber says:

    Тц-тц-тц—Омбре, оценката ми по написаното от теб е, Много добър /5/!
    Само един ли крак имам, та една бутилка си приготвил за подарък! 😉
    По останалата част от твоето изложение немам никакви забележки! 😀
    П.П. Нема да те оставя Бай Омбре и аз без подарък… видох в кварталното “Фантастико, че продават от любимото ти уиски. Та взех два размера и ще ти го изпратя, като подарък за светлия празник, Великден! Само да уточниш, как го искаш…имперски (обикновен английски) галон (imperial gallon), равен точно на 4,546 09 литра (прибл. 4,5 литра) или
    американски галон (liquid U.S. gallon), равен на 3,785 411 784 литра (прибл. 3,8 литра). 🙂

    • Hombre says:

      Не ставай лаком, Фабер! Една бутилка, ама от сърце… Аз на харизан кон зъбите не броя. Не ме интересува от кой галон ще ме почерпиш, ако намеренията ти са сериозни.
      П.П. Вискито може да го изпратиш в “Сан суси” до поискване. А аз – къде да изпратя “Арманяка”…?

      • Homo faber says:

        Не е до лакомство, Омбре… ти ако си фокусник и можеш да стоиш на един крак, стой си! Аз не мога, като теб!
        П.П. “Арманяка” може да го оставиш в една от клетките за багаж на “Фантастико”, до поискване ключа от управителя!

        • Hombre says:

          Фабер, кой те кара да стоиш на един крак? Има патерици, които ще ти свършат идеална работа.
          По отношение на “Арманяка”, при толкова сложна процедура, предпочитам сам да си изпия подаръка…

          • Homo faber says:

            Омбре, харизвам го, изпий го сам подаръка… още повече, че не предпочитам коняка, като питие! Велики вторник е ден за смирение, у дома се носи “мълчана вода”
            Така, чи ти вместо “мълчана вода” , си занеси от магазин “Кауфланд” мълчан “Арманяк” у дома, като по пътя не говори /какъвто си разговорен :D/.
            Така коняка запазва чистотата и светостта си, придобива пречистваща сила и лековита способност. И консумирал с удоволствие и мярка… 😉

          • Hombre says:

            А, искаш ли да ти измия и крачетата с “мълчана вода” ? 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s