Вятър ни вее на бял кон

Или както казваше баба ми Цона, лека й пръст, „Пикаем си на шумка”.

Ще върна лентата няколко дни по-рано. Във Варна, градът на Аман, се проведе „многоброен” митинг от цели 30 протестиращи срещу намесата на САЩ в събитията в Сирия. И то забележете – по-голямата част от протестиращите са били сирийски граждани, по време, когато светът се тресе от реална заплаха от превръщането на студената война в гореща такава. По мнението на редица политически наблюдатели това, което се случва днес е много по-мащабно в сравнение с Карибската криза от 1962 г., даже някои смятат, че вече сме на етапа в началото на ТСВ.

В редица страни по света, в това число в страните участвали в ракетния удар срещу Дамаск, изразиха остър протест и проведоха мирни демонстрации  с призив за урегулиране на отношенията Изток-Запад. Погледнете една Гърция. Преди един ден атиняни излязоха на протест на централния площад „Синтагма” срещу американците и техните сателити – Франция и Великобритания, в зашита на законния президент на Сирия Башар Асад (снимката горе вляво). Често от западната пропаганда се използва термина „режимът на Асад”, наричат го диктатор и какво ли още не. В българските масмедии това е любимото сравнение, използвано от нашите мастити журналисти. Възниква резонният въпрос – САЩ и държавите съюзници от НАТО не са ли и те режими в най-лошия смисъл на тази дума? Кой от сегашните лидери: Тереза Мей, Борис Джонсън, Ангела Меркел, Еманюел Макрон и др., които формират външната политика на тези страни са заинтересовани от истинско разведряване в отношенията с Русия и премахване на всяка една потенциална опасност от възникването на военен конфликт в оформящия се вече многополюсен модел, главно САЩ–Русия–Китай. Какво да им пука на изброените дотук лидери, след като нито един от тях не е създал семейство и няма деца. Те се ръководят от девиза „След нас ако  ще и потоп”.

Ще завърша с риторичния въпрос: А на нас пука ли ни или ще продължаваме вятър да ни вее на бял кон? От всички нас зависи най-лошото да не се случи.

Ще използвам една песен от Втората световна война, която мобилизира руския народ в борбата срещу хитлерофашизма. Песента са казва „Вставай страна огромная”:

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in По света, У нас and tagged . Bookmark the permalink.

12 Responses to Вятър ни вее на бял кон

 1. Homo faber says:

  Тц-тц-тц, Омбре… продължаваш да публикуваш “ленти” от “демократичния” международен живот или летоброене, които се виждат и неодобряват, от всеки трезво разсъждаващ човек?
  А вятъра, че вее ли… вее ни и у нашенско, кой на бял кон, кой на расов арабски жребец.
  Някой/и, ги вее на “Майбах” , „Ролс Ройс“ , “Бентли”… на други пък перчема се ветрее, яхнали 15-20 годишни “Фолксваген голф”, “Опел” или “Фиат” ! 😀
  А за пукането и от него случка/и да се случат и у нашенско, пък и в чужбинско си требе мая, ама е такава с която леба да месиш. Сещаш се каква…, не става, като по времето на Спартак, Ивайло или с други думи с камъни и дръве!

 2. aman11be says:

  Нещо нетипично за теб – допуснал си известна неточност в изложението си. Всички “изброени дотук лидери” са минавали под венчило поне веднъж. Някои от тях имат и деца и то не по едно. Оня рошльо ги е наредил дор 4 парчета.
  От друга страна какво точно стана в Сирия. Ако се абстрахираме от емоциите и вестникарските заглавия, срещу обекти в Сирия са изстреляни 105 крилати ракети. От тях 73 са свалени от сирийската ПВО, а останалите са “поразили целите си”. В резултат, според официалните данни, между 6 и 10 цивилни са ранени (за жертви не се споменава) и са разрушени няколко сгради от лабораторен комплекс, в който според американците се разработвало и произвеждало химическо оръжие. По данни на спътниковото, въздушно, радио и радиотехническо разузнаване на руското МО са изстреляни 103 (а не както официално се съобщава 105) ракети. Всяка от ракетите е с цена около 1,5 млн. долара. Т.е. повече от 150 млн. долара бяха “хвърлени” за няколко ранени и няколко съборени сгради. Сирийската ПВО унищожи повече от 70% от изстреляните модерни крилати ракети, използвайки ЗРК съветско производство от 80-те години на миналия век. ПВО на руския контингент в Сирия не е взел участие в цялата тази дунанма.
  Относно “опасността от ТСВ” и “криза, по-голяма от кубинската през 1962 г.”. Много анализатори, в т.ч. и руски, открито вече говорят, че “ножът е дървен”. Карибската криза е била опасна, според мен, не толкова с разполагането на съветски ракети под носа на американците, колкото с това, че тогава начело на СССР е бил емоционално лабилния Никита Кукурузни, а зад гърба на Кенеди е надничал не по-нормалният Линдън Джонсън. Вероятно сегашната ситуация щеше да бъде наистина опасна, ако вместо Тръмп от едната страна на уравнението стоеше лудата Килъри, но …
  Тръмп е подложен на огромен натиск вътре в самите САЩ и дори в Републиканската партия и трябва по някакъв начин да успокои нещата. На мен ми се струва, че подобен удар е по-скоро за вътрешнополитическа употреба, отколкото някакъв външнополитически акт. Реално погледнато Тръмп формално “клекна” на британската провокация, защото според мен в дъното на всичко са англичаните, “показа мускули”, колкото да не го обвиняват, че играе за руснаците, а всъщност цялата “операция” не причини никакви значими човешки и материални щети на руснаците и техния съюзник Асад. Или както беше писал един форУмник “И вълкът сит, и агнето цяло. Изяден беше овчаря.” А стотината нови ракети, които трябва да бъдат произведени в замяна на изстреляните са само collateral файда за американския ВПК.

  • Hombre says:

   Благодарен съм, че имам такива приятели, които ме поправят, когато греша. Никога не съм твърдял, че съм Господ и се случва понякога да се предоверя на непроверени източници…
   Що се касае до това дали ще има ТСВ – ще има ли нема да има, теории разни. Изглежда ти черпиш информация от бившия директор на НРС Димо гяуров, по-известен с прякора “Памперса”. Може да поспорим по въпроса. Дано да не се окажа аз прав…

 3. aman11be says:

  Дали ще има ТСВ е едно, а кога ще има е нещо мааалко по-друго. Ефрейторът-генерал не може да ми е източник на информация по ред причини. Информацията по темата съм я почерпил от интервюта на председатели на разни комисии в Руската Дума и други източници.

  • Hombre says:

   Амане, предполагам, че си служил в БНА и знаеш колко беше натопорчено положението. А сега е още по. Целият елит в Западна Европа, плюс Дончо спокойно може да бъдат освидетелствани като луди. И какво ме грее това, което са казали в Руската Дума??? Една погрешна стъпка и всички ще бъдем остъклени.

   • aman11be says:

    По времето на маккартизма в САЩ много доходоносен бизнес бил продажбата на индивидуални и семейни противоатомни скривалища. Та в този смисъл по-щастлив ли ще си, когато те остъклят, ако преди това си си ял нервите в продължение на определено, да се надяваме дълго време? 🙂
    Личното ми мнение е, че колкото и да са луди, не са чак толкова луди, за да започнат каквато и да било война с използване на ядрено оръжие. Другият вариант е, че наистина някъде най-отгоре стоят извънземни, на които им е през …. използването на ядрено оръжие.

    • Hombre says:

     Абе, не само в САЩ са строили противоатомни скривалища. Иди в Албания да видиш колко бункери са построили с арматурно железо от Кремиковци.
     Аз на луд вера немам. Ако на Путин нервите беха по-слаби, достатъчно беше да думнат единия от американските кораби и глей кво става… Истината е, че светът продължава да се движи по ръба на бръснача, пък ти се успокоявай колкото искаш… но не забравяй да си носиш новите дрешки. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s