Корупцията като двигател на прогреса

 

Преди да пристъпим към научен анализ на явлението, така да го разнищим, че да го обърнем с хастара навън, да видим какво пише в Уикито: „Корупция (на латински:corrumpo – покварявам, развращавам, развалям) в най-общ смисъл е злоупотребата с обществена служба за лично облагодетелстване или, по-конкретно – поведение на длъжностни лица, чрез което те или техни близки се облагодетелстват неправомерно и незаконно, като злоупотребяват с поверената им власт”.

Не по-маловажно е какво е казал един в своята магистърска дисертация: „Що е то корупция и има ли тя почва у нас?”

Остана да разберем, освен като теоретическа постановка, има ли някакво практическо приложение това социално явление. Вие какво мислите – има или няма корупция в България? Преди няколко дни нашумя един случай силно експониран от правилните проправителствени медии около кметицата на ж.к. „Младост”. В един сценарий, продължил ни повече ни по-малко от пет часа, показаха на живо пред българската общественост какви рушвети е получавала кметицата и срещу какви “услуги”. Според шефа на Комисията КПКОНПИ Пламен Георгиев, има достатъчно доказателства за извършеното от нея престъпление. Дали е така или не, тепърва съдът трябва да доказва. До този момент  защитата в лицето на нейния адвокат М. Марковски води с едни гърди пред Прокуратурата. Не ми стана  ясно от кога гражданите, които протестират срещу ареста на кметицата са по-компетентни от съда? Не че няма корумпирани съдии – намират се… Друг е въпросът, кой каквото ще де ми разправя, доколко е законно и морално издържано да държат заподозряната цели пет часа на улицата на пъпа на София, за да събират доказателства за нейната съпричастност в едно престъпление за немалка парична сума и то в евро преди още България да е станала член на Еврозоната. Като нищо мога да очаквам, че само заради това деяние кметицата Иванчева ще ни осъди в Страсбург за нарушаване на нейните изконни граждански права. И познайте кой ще плаща за присъдата срещу българската държава? Пак българският данъкоплатец, а не тези, които са си превишили правата, а не са събрали достатъчно за пред съда годни доказателства.

След като вече дадохме дефиниция на понятието „корупция” и има ли то почва у нас, стигаме до най-съществената част. Във всяко едно корупционно дело трябва да има две страни  – този, който дава рушвет от една страна, и този който взема рушвет от друга страна. Ако не съществува такава релация няма да има корумпиращи се и ще  бъдем чисти като  девственици. От цялото ни общество два милиона българи, че и повече, които са в редовете на пенсионерите са правно защитени от корупционни механизми, защото нито имат пари за рушвет, нито нещо зависи от тях, за да ги корумпират (с изключение на една  малка част реститутки). Лично аз бих могъл единствено да корумпирам срещу 20 лева някой катаджия, но не мисля, че си заслужава подобно деяние, по-добре да си платя глобата и друг път да внимавам да не нарушавам Правилника за движение на пътищата, който понякога и при най-добро мое желание да го спазвам е трудно изпълним, притиснат от обстоятелствата.

За да не остане у никого капчица съмнение има или няма корупция в България, нека да видим какво казва Държавният департамент на САЩ:

Държавният департамент на САЩ вижда у нас корупция и насилие срещу малцинствата

Не случайно давам за пример САЩ – най-демократичната и свободна страна в света! Няма начин да не се съглася с направените констатации и изводи в доклада. Но най-затрогващо е това, което пише в него: „Постоянно се нарушават правата и свободите на гражданите от малцинствата”. Е те тука вече съвсем не съм съгласен. Точно обратното – България е рай за малцинствата, където техните права и свободи са гарантирани от Конституцията за сметка на остатъчния български народ.

П.П. За сведение на тези, които са все още с непромити  мозъци: “Подкрепилите кмета на “Младост” Десислава Иванчева се отказаха от нея

Засега толкова. Ще продължа по темата, ако срещна някакъв обществен отзвук и евентуално и вие ми посочите примери от вашия живот за накърняване правата на гражданите, които все още не са напуснали територията на България.

Стори ми се, че има твърде голямо сходство и благозвучие между  corruption и eruption, поради което ви пускам една известна песен от близкото минало:

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Икономика, POLITICS & SOCIETY and tagged , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Корупцията като двигател на прогреса

 1. Pasi says:

  “Мечтата на прокурора” с изобилие от доказателства и множество свидетелства е много съмнителна!
  Случаят „Цонев”

  Петьо Еврото – накичен,
  цял съдия в райе облича!
  Магигистратската контрола,
  точно е от прокурора.

  Подкуп дружно провокират,
  Се Ре Се-тата монтират.
  За награда пост висок
  за двамината – отскок.

  В ченгиджийска мърсотия
  е потънала до шия,
  герберската долна клика.
  Туй е нейна политика!

  • Hombre says:

   Да, бе! Иванчева е НЕВИННА!!!

   • aman11be says:

    Иванчева може и да не е невинна, но почти винаги доказателствата така се събират, че после не издържат пред съда. Дали е случайно?
    Законите така са направени от ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НИ в НС, че позволяват на всеки малко от малко опитен и не мързелив адвокат да измъкне клиента си от всякаква ситуация. Дали е случайно?
    Последните години особено зрелищна стана дейността на т.нар. Специализирана прокуратура. Всеки път качулки, автомати, “легни-стани”. След това напоителни пресконференции с бомбастични “данни”. Лицата, участващи в тях да ги изброявам ли? Няма смисъл, защото те са всеки път едни и същи. Всеки път декларации, че “доказателствата са мечта за всеки прокурор”… И накрая какво? Да сте чули за някой осъден ефективно по тези “операции”? Защото аз не съм. То не бяха арести на цели смени митничари ( на ГКПП Варна-запад арестуваха целия пункт начело с началника и старшите на смени. Говореше се за едни десетки, стотици хиляди, милиони евро, прибирани от различни фирми. В това време още на следващия ден тихомълком освободиха всички с изключение на началника на пункта и старшите на смени. Може вече и тях да са ги освободили…), то не бяха арести на “престъпници в бели престилки” – и там маскирани шашкаха персонала и болните в съответните клиники, то не бяха арести на разни бизнесмени, то не бяха показни изнасяния на папки с документи, компютри и какво ли не от офиси… Някой да е чул след това нещо да е последвало – съд, присъда, бай Ставри? Освен че част от гръмко обявените за престъпници след това осъдиха МВР и прокуратурата в български съд и бяха обезщетени с пари от бюджета за причинените им вреди, бяха възстановени на работните си места, а тези, които не успяха или не са пожелали да направят това в България, осъдиха страната в Страсбург и пак получиха съответните обезщетения от бюджета, т.е. от нашите пари. Някой да е чул някога такива “специалисти” като Иван Гешев, Румяна Арнаудова и сие да е платил за гафовете си от собствения си джоб? Няма и да чуете. А докато това е така, и проблемите с корупцията и останалата престъпност ще се “решават” по този начин.

    • Hombre says:

     “…доказателствата така се събират, че после не издържат пред съда. Дали е случайно?”
     Амане, нема случайности – всичко е закономерно и недей да търсиш конспирация със скрити ходове в действията на родната полиция и прокуратура. Те толкова си могат.

     • aman11be says:

      Е, тогава не е ли крайно време да бъдат сменени от някои, които повече могат?

     • Hombre says:

      От къде, братко? От банката с кадри на младежката организация на ГЕРП ли…?

     • aman11be says:

      Ако няма откъде, значи наистина сме за мустака…

     • Hombre says:

      Добрутру! Остава ние ветераните да се включим отново в редовете на борбата…

 2. Pasi says:

  Невинна или виновна, съдът ще каже. Важното е ,че едни гении и 120 души антураж действат 3 месеца, а накрая научаваме за съществени противоречия в поднесената ни историята от медиите…

 3. aman11be says:

  Погледнете за момент снимката в началото на материала. На врата на маскираната полицайка виси бадж със … снимката й и вероятно името или служебен номер.
  Професионалисти, сър…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s