Малкият “петък” XLII

Некои хора съвсем забравиха, че срЕдата е ден за притчи и разни митове и легенди. Та по тоя повод, реших да ви пусна една индийска притча.

КАК ДА СЕ СКЪСИ ЛИНИЯТА?

Веднъж великият индийски император Акбар дошъл в съда, нарисувал на стената линия и след това попитал членовете на съда:

– Как може тази линия да се направи по-къса, без човек да се докосне до нея?
Всички мълчали. Но един се засмял. Той бил известният шегаджия Бирбал.
Бирбал станал, приближил се до стената и нарисувал над линията, която начертал Акбар, своя линия, по-голяма от първата, и казал:
– Ето, аз направих твоята линия по-къса, без да я докосвам. Та нали големината и дължината са относителни.

Голяма част от нещата в живота ни са относителни. И колкото по-рано приемем този факт, толкова по-бързо ще отворим очите си. Ще започнем да гледаме и мислим по-глобално, ще откриваме нови решения и светове. Няма да губим време и енергия в безполезни размишления как да променим някого или нещо, което вече съществува. Или още по-лошо – да се примиряваме с обстоятелствата. Напротив! Ще създаваме, ще превърнем въпросните “относителност” и “обстоятелства” в наш плюс и ще продължаваме напред!

Може някой да ме попита защо точно индийска притча избрах? Щото така требе – спонсорирал съм една експедиция до родината на всички роми и скоро очаквам да се завърне и да представи подробен отчет за всичко онова, което участниците в нея са видели и чули. До тогава, потърпете още малко. Нема само Тракиеца да се хвали, че е бил в тая тъмна Индия…

Ще имате ли нещо (на)против да ви пусна най-яката индийска песен за 2018 година, според една класация:

Възползвам се от случая да поздравя всички, които носят името Борис и неговите производни от двата пола, по случай техния имен ден. Да са живи и здрави и обичани от всички, които ги познават.

Песента оставям по ваш избор.

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
This entry was posted in Музика, По света, Travel and tagged , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Малкият “петък” XLII

  1. Homo faber says:

    Да не скъсаме линията… нека да се запишем на днешна дата, лето ?018-то!
    Разбра се, Омбре, че си хазартен тип… и се отбеляза във важните бележки. 🙂
    Имам съмнения, че половин ден, попълваш фишове -” 6 от 49″, а другата половина от деня се скъсваш да търкаш талони. 😀

    Ето ти и една хазартна притча, до къде ще те доведе хазарта… “Парите трудно се събират, но лесно се губят — а най-лесният начин да се изгубят е хазартът. Всички комарджии рано или късно губят. Въпреки това, хората обичат да научат бъдещето, за да разберат дали ще спечелят много пари от хазарт. В тази история се разказва за опасността от предсказването на бъдещето, дори когато получаваме “знаци”.
    “Една сутрин мой приятел сънувал един от онези сънища, които са толкова ярки, сякаш са напълно реални. В съня му се появили 5 ангела и му дали 5 големи гърнета със злато — цяло състояние. Когато отворил очи, в спалнята му нямало ангели, нито гърнета със злато. Но сънят бил много странен.
    Когато влязъл в кухнята, видял, че за закуска го чакат 5 сварени яйца с 5 филии препечен хляб. Посегнал към сутрешния вестник и забелязал датата — 5 май (5-и месец). Нещо странно се случвало. Той разгърнал последните страници, където били надбягванията с коне. С изумление видял, че в Аскот (5 букви), надбягване номер 5, кон номер 5 се наричал Пет ангела! Сънят бил предзнаменование.
    Той си освободил следобеда от задължения. Изтеглил 5 хиляди долара от сметката си. Отишъл на надбягванията, при 5-ия букмейкър, и заложил петте хиляди долара в надбягване номер 5, на кон номер 5, Пет ангела. Нямало начин сънят да не е верен! Сънят не грешал. Конят завършил пети.”

    • Hombre says:

      Фабер, притчата, която си подбрал е наистина много хубава и поучителна. За твое сведение, никога не съм бил хазартен играч. През живота си съм пускал тото фиш не повече от 5 пъти и 5 пъти не спечелих… 🙂

  2. Тракиец says:

    Понеже Омбре и Тома Неверни, изпращам му още една гледна точка по въпроса за произхода на българите.
    Балканската прародина на трако-илирийското племе българи

    • Hombre says:

      Некои историци твърдят, че най-старото племе в Европа са баските, а след тях идват илирите. Не знам вече на кого да вервам…

  3. Тракиец says:

    Нямаш опция редактиране. Постави за да мога сам да си оправям грешките.

    • Hombre says:

      Кви са тия капризи, Тракиец? Пишеш си съчинението в уорд документ и след това си го редактираш колкото искаш, преди да го пуснеш в Тепавицата.
      Ако секи седне сам да се редактира, знаеш ли къф тюрлюгювеч ще се получи? 🙂

Leave a comment