Гергьовден

Гергьовден в България се нарича денят, в който се чества Свети Георги Победоносец. Обявен е за официален празник, както и за Ден на храбростта и Българската армия. Чества се и като Празник на овчаря.
На днешния ден не се ради, а само се празни. Има ли  некой, който да не е съгласен с тая стара българска традиция? Както и се очакваше – не, нали?

Едно от най разпространените български имена е Георги. Има-нема – около 200 иляди и кусур български юнаци и юнакини, които празнуват имен ден. По-известните имена сред тях са: Георги, Галя, Ганчо, Ганка, Гергана, Георгина, Генчо, Гиньо, Гоце, Гинка, Гео, Гюро, Гюрга, Гюргелена, Йорго. Не мога да не отбележа, че в това пъстро мнозинство, както във всяко стадо има мърша, така и сред тези именяци има хора, които са недостойни да носят това име. Но за тях не възнамерявам да пиша, нито да ги споменавам…

На всички, които не са опетнили това име, да им е  честит празникът и да не  забравят да почерпят със светена водица! Да са живи и здрави и само  добри дела да вършат на  белия свет.

А знаете ли откъде произлиза името Георги? Произлиза от гръцката дума „георгос” (γεωργός), която  в превод означава земеделец, фермер.

В същото време, Агиос Георгиос е  един от най-тачените светци в Православната християнска църква. Не случайно Георги Победоносец е патрон на българската армия, която също отбелязва тържествено този ден с авиошоу, парад на военна техника и духова музика. Да честитим на всички честни военнослужещи от остатъчната българска армия днешния празник и да им пожелаем крепко здраве в защита на териториалната цялост и суверенитет на Родината ни.*

Специален поздрав за храбрия воин о.р. полк. Денчо Балев /Тракиеца/ и  на всички, които с чест и достойнство са изпълнили своя дълг пред Отечеството в родната казарма е песента:

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Празници, Good news and tagged , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Гергьовден

 1. rusalka2013 says:

  Честит празник на всички именяци, земеделци и военни! 🙂

  • Hombre says:

   Русалке, ще добавя към пожеланието ти и бъдещи генерали! 🙂 Имам предчувствие, че Тракиеца е в следващия списък на президента.

 2. aman11be says:

  Честит празник на всички български мъже! Честит празник и на всички именници!
  И малко офтопик, но една притча за прекалената майчина любов:

  Веднъж при Бога дошла една жена. Тя била прегърбена под тежестта на един голям чувал. Главата и била наведена напред, а погледът и бил тревожен и бдителен.

  – Много си се уморила – обезпокоил се Господ – свали тежестта от раменете си и седни да си починеш.
  – Благодаря, нямам много време, аз само за малко – отговорила жената – само искам да помоля и после ще си вървя! През това време всичко може да се случи, а после няма да мога да си простя.
  – За какво искаш да помолиш?
  – Ако с детето ми се случи нещо лошо… Дойдох да те помоля да го спасиш и запазиш!
  – Но аз това и правя – сериозно казал Господ – нима съм ти дал повод да се съмняваш в моята грижа?
  – Не, но… В живота има толкова много опасности, лоши влияния, остри завои… А той е в такава възраст, че иска всичко да опита, навсякъде да влезе… Да се покаже. Много се страхувам, че ще го отнесе потока… Ще сбърка и ще го боли.
  – Е, следващия път ще бъде по-внимателен, защото ще научи нещата по трудния начин и ще разбере какво е болка – казал Господ – Това е добър опит! Защо не му даваш да се научи?
  – Защото искам да го избавя от болката – самоотвержено възкликнала майката – ето, ти виждаш, аз нося винаги със себе си този чувал със слама, за да го подлагам там, където той може да падне.
  – Но той може да падне навсякъде – замислено отговорил Господ – даже от собственото си легло може да падне.
  – Да, но има такава пословица „Ако знаеш къде ще паднеш, там би си послал”, така аз се опитвам да го обезопася.
  – И ти искаш, аз да го обградя отвсякъде със слама? Добре! А сега погледни.
  И Господ направил цяла купчина слама и я хвърлил в света. Сламата попаднала точно в целта, тя обиколила отвсякъде синът на жената, отделяйки го от всякакви опасности и несгоди, от всички съблазни и изкушения, а с това и от живота. Жената видяла как нейния син се опитвал да се движи насам и натам, разтварял сламките и искал да се промъкне през тях, но сламата стриктно се придвижвала около него, готова да смекчи всеки удар отправен към него. Синът се мятал, опитвал да пробие сламената ограда, но накрая се отчаял и се ядосал. Извадил от джоба си кибрит и подпалил сламата. Избухнал огън и картината се изпълнила с дим.

  – Сине – закрещяла жената – идвам ти на помощ!
  – Искаш да прибавиш в огъня още слама? – попитал Господ – имай предвид, че колкото повече слама поставят родителите, толкова е по-силно желанието на децата да се измъкнат от нея на всяка цена. Ако това не стане, човек може да подпали и живота си. Нали той не знае какво е болка и какво означава да направиш избор….
  – Но аз не мога да допусна това! – заплакала жената – моят чувал със слама ще го спаси!
  – Ти си мисли, че това е чувал със слама, но жестоко се лъжеш – казал Господ – в действителност това е чувал с проблеми. Всички ужаси, които си представяш, всички опасения, които живеят в теб, всичките ти страхове, с които си изпълнена, се намират в този чувал. Всичко, за което мислиш и се тревожиш, набира сила и се разраства, защото ти му даваш енергия за това. Поради това твоя товар е толкова обременен и твоя гръб е уморен…
  – Нима, аз не трябва да се грижа за сина си? – в недоумение сбърчила чело жената – и това ми го казваш ти, Господи?
  – Грижи се, колкото искаш. Това е работа на майката. Но не трябва да се безпокоиш. Аз ще се погрижа за него. Позволи ми да си върша работата. Просто не ми пречи. Но това както разбирам е въпрос на вяра…
  – Знаеш ли какво, Господи? – след като помислила жената заговорила – ще ми дадеш ли кибритена клечка?
  – Разбира се, а какво ще правиш с нея?
  – Ще запаля чувала с проблемите си – усмихнала се жената – и ще се науча да ти се доверявам истински. Падайки и ставайки, грешейки и поправяйки грешките си, с благодарност приемам и радост и болка. И помогни на сина ми да направи същото.
  – Това е правилно решение – усмихнал се Господ – ах, тези тревоги! Огън да ги гори!
  – Доверявам ти се и ти поверявам сина си – шепнела жената, като гледала как чувала с проблеми се превръщал в пепел.

  Гърбът ѝ се изправил, вдигнала нагоре глава, а погледа ѝ станал ясен и чист.

  • Hombre says:

   Амане, специален поздрав и от мен – за всички мъже, които са отбили своя дълг към родината в казармата!
   Притчата наистина много ми хареса и ще дам и на моята буля да я прочете…

  • Тракиец says:

   Чудесна притча Амане! Да си жив и здрав.

 3. Тракиец says:

  Специален поздрав и благодарности и от мен, на всички които по една или друга причина са били свързани с БА. Да сте живи и здрави и Св. Георги да ви закриля! Да не забравяме обаче, че първообразът на Св.Георги е тракийският Херос /тракийският конник/, тачен по нашите земи хилядолетия назад. Погърчената християнската църква, си е присвоила и този наш героичен образ. Целта е да се скрие старото, истинско гностично познание за света, чийто носители по нашите земи и разпространители в целият цивилизован свят са били траките. Редно е да го знаете.

  • Hombre says:

   Тракиец, благодаря от свое име и на всички, които са служили в редовете на БНА за сърдечните и искрени поздрави по случай Гергьовден!
   П.П. Що не земеш да защитиш една дисертация по трвкология? 🙂

 4. Тракиец says:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s