Мораториумът върху АЕЦ “Белене”

Доживяхме и това чудо – Баце взе решение да предложи на българския парламент отмяна на мораториума върху строежа на АЕЦ „Белене”!

Борисов настоява за отмяна на мораториума върху строежа на АЕЦ “Белене”

Та по тоя повод, не е ли актуално и днес стихотворението на Вапцаров, вперил поглед в  бъдещето, сякаш точно това е имал предвид:

ЩЕ СТРОИМ ЗАВОД

Ще строим завод,
огромен завод,
със яки
бетонни стени!
Мъже и жени,
народ,
ще строим завод
за живота!

Спомням си преди десетина години как същият този премиер се оправдаваше, защо се е наложил отказът от мегапроектите за АЕЦ”Белене” и „Южен поток”. Според него, причината била в оказан му натиск от партньорите в ЕС – България да не сключва подобни сделки с Русия. И сега хоп – изведнъж нов вятър е задухал и вече можем да строим АЕЦ, ако се рестартира този проект.

Признавам си, че аз нищо не разбирам от енергетика, но доколкото имам някакви скромни икономически познания, в случай, че Парламентът одобри настоятелното искане на премиера за отмяна на мораториума, (има си хас да не го одобри!), това ще бъде нещо, което допълнително, почти двойно ще оскъпи проекта от първоначалната сума. И за какво ги ручахме  жабетата?

Дори сега да отида на мегдана насред село и да попитам първия срещнат човек иска или не иска строеж на нова АЕЦ, със сигурност ще отговори, че е „ЗА”. Колкото повече – толкова повече (Мечо Пух).

Та в коя нормална държава управляващите ще се откажат без нищо от създаването на допълнителни източници на енергия, които представляват кръвоносната система на всяка една икономика. Някой беше казал: «Коммунизм — это есть советская власть плюс электрификация всей страны» Според някои “експерти”, България нямала нужда от повече мощности на ел.енергия, тъй като досегашните щели да задоволяват нашите нужди чак до 2035 година. Божа работа – никой не може да предскаже какви ще бъдат нуждите на страната ни след една година, камо ли след 20 години. Което е свързано с появата на все нови отрасли в световен мащаб, които гълтат неимоверно голямо количество енергия.

Някои ще кажат, че атомните електроцентрали не са безопасни и застрашават не само околната среда, а и човешкото здраве. Ще  ни припомнят аварията в Чернобил, Фукушима и редица други с различна степен на изтичане на радиация в атмосферата. Ами то на този свят няма нищо безопасно, дали ще е ТЕЦ, ВЕЦ или нещо друго,  също има потенциални и реални рискове от замърсяване на околната среда, за които обаче нищо не се споменава. Според различни източници, запознати с производството на ел.енергия от АЕЦ, при съвременните атомни централи рисковете са значително по-малки поради факта, че мерките за защита са тройно по-големи от преди. Като руските АЕЦ са доказано едни от най-безопасните.

И така, да си представим светлото бъдеще, в което България вече се е сдобила с нова електроцентрала в Белене и започне да произвежда електричество в излишък, за което при добро планиране и мениджмънт ще се намерят потребители не само у нас, но и в чужбина. И тук възниква въпросът – какво пречи на мястото на ЧЕЗ (Чешки електрически заводи), да си построим наши БЕЗ (Български електрически заводи)? Не съм много наясно как ще стане, но ако това стане ще можем успешно да конкурираме чешкото разпределително дружество и да предлагаме на българския потребител на много по-ниски цени ел.енергия. Въпросът ми е чисто риторичен и ако някой може да ми обясни ще му бъда безкрайно благодарен. И ако направим байпас на чуждестранното дружество, вместо да храним чешките пенсионери, ще храним българските. И нека тогава Гинка Върбакова да си купи ЧЕЗ и да прави с компанията каквото си иска.

Като допълнителен аргумент в полза на АЕЦ е следната информация:

КЕВР: От юли се очакват по-високи цени на газа, парното, топлата вода и тока

Ще завърша с един кратък въпрос: Съгласни ли сте да бъде завършен строежа на АЕЦ „Белене” или предпочитате да се отоплявате на дърва и въглища?

Благодаря ви за отделеното време посветено на този материал.

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Светлото бъдеще, У нас and tagged . Bookmark the permalink.

12 Responses to Мораториумът върху АЕЦ “Белене”

 1. Homo faber says:

  Аааа, много са допълнителните аргументи, друже президенте в полза на АЕЦ пък и всичко което дава ток. Щото той е като леба, ката ден го “кльопаме” /с извинение за по-извисените културни твои по(чи)татели/! 🙂
  И тука на преден план излиза най-големият, основният аргумент, че не требе да се изпуска токовата кьорсофра. И да се пуснат пипалата в БЕХ, НЕК, АЕЦ и на други токови софрички, като седнат и управляват точните хора, които да раздават и порциите и т.н… Впрочем и министърката, на тоците с тази цел беше назначена, да премахне хората, които стига са папкали от тоя” леб”. И както се вижда, добре работити нейната дружина… 🙂
  П.П. Да знаеш, китайците, като нищо от раз, може да спечелят строежа, щото си мисля, че не случайно толкова стотици хора участват в търсенето на алпиниста, не без ангажирането на нашата държава… А има и среща на Китай с Европа – та, в София…
  И ти може да кяриш, що не се отъркаш в некой от управяващите /имаш такъв човек/, “Тепавица онлай” да стане, “Омбре ВЕЦ онлайн”… 😉

  • Hombre says:

   Фабер, слушах тая сутрин по талавизията бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков как от девет дерета вода носи, за да докаже колко е вредно влизането в строя на още една АЕЦ. Те затова, по причина на такива хора България много трудно ще се оправи.
   Мене не ме мисли откъде ще ручам леб. Имам си соларна система на покрива на къщата, а в скоро ще вържа и един генератор към Тепавицата за пълна диверсификация на източниците на енергия.
   След като изпуснахме питомното, с договора с Русия, сега ще гоним дивото с Китай…
   П.П. Кой е тоя „мой човек” о когото може да се отъркам?

 2. Homo faber says:

  Омбре, понеже си любознателен и постоянно се ограмотяваш, спазвайки приказката “Учене цял живот”, те ти статия за питомното, дивото, интереса, феса, Белене, Охрид и езерото му и прочее какво ли не, съпътстващо жизнь наша, за които и вчера ти казах! 🙂
  Проф. Иво Христов за ситуацията на Балканите: Душа да ни е яка!

 3. Homo faber says:

  С поздрава да не се разсърдиш, ама черно на бело, тук си искал да си нетрадиционен… 🙂

  • Hombre says:

   Каня те на гей-парада на 9 юни! Ще дойдеш ли? 🙂

   • Homo faber says:

    Откъс от “Ляв марш” на Владимир Маяковски.
    Кой там с десния крачи?
    Леви!
    Леви!
    Леви!
    Казваш, че си ляв… ще ти гледам крака, да не се объркаш… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s