Толерантност, а?

Отдавна не съм се появявал в  Тепавицата и тайно се надявам, че не сте ме забравили. Както вече обясних, имам проблеми със зрението и поради тази причина съм решил да си дам безсрочен отпуск, за да отпочинат малко очите ми. Колкото и да ми е съвестно, понякога се налага да ползвам услугите на моята жена (за някои „кака”), за да ви информирам къде точно ме стяга чепикът, което едва ли е само мой проблем.

И тъй, събитията от последните няколко дни ме накараха да наруша радиомълчанието и да изкажа своето лично мнение по някои от въпросните, които според мен са важни за цялата ни страна.

Ще започна с изказването на турския посланик у нас  по повод откриването на нов завод в Кърджалийско, където същият призовава ние българите да започнем да учим активно турски език, за да можем да привличаме повече турски инвеститори. Последва бърза реакция от страна на Външно министерство като бе привикан за разяснение акредитираният у нас турски посланик. Както и се очакваше, посланик Улусой  обясни, че думите му са били погрешно нтерпретирани. По същия начин, по който министърът на външните работи на южната ни съседка обясни, че твърдението му за намеса на неговата страна за опрощаване дълга на Мюфтийството у нас е било извадено от контекста. Въобще някой да е чул от официалните турски власти да се извини за провежданата от тях политика спрямо нас? Гледах интервюто на Цветанка Ризова с гост Волен Сидеров вчера и колкото и да не ми е симпатичен като политик и като човек, не мога да не се съглася с неговите думи по тази тема. С една дума, Турция ни смята за свой вилает и си въобразяват, че могат да говорят каквото си поискат по наш адрес.

Съвсем случайно, попаднах  на предизборната реч на лидера на ДПС Мустафа Карадайь по време на митинг в някакво село или по-вероятно град. Изкара се едва ли не единственият истински европеец, с най-правилните идеи за бъдещето на нашия общ европейски дом. Акцент в цялата му реч беше заклеймяването на всички „националисти”, които се стремели да разединят държавите и да противопоставят интересите на един народ спрямо друг. Лайтмотив на цялото му изказване беше призив за толерантност, като подчерта че ДПС била единствената партия, която се борела за тази кауз. След него взе думата и безродника Йордан Цонев, който по същия начин дебело натърти, че на България й е необходима толерантност от страна на всички политически партии и гражданите, които ги подкрепят. Не мога да разбера откъде-накъде тази антиконституционна партия, бореща  се уж за права и свободи, иска да се съобразяваме ние с тях , а не обратното. За какви повече права и свободи мечтаят от тези, които по Конституция се полагат на редовите български граждани?

Въобще, като се замисля, ние българите не само сме толерантни, а сме загубили всякакво чувство за национална чест и достойнство. Инстинктът ни за самосъхранение почти е изчезнал и се люшкаме като кораб без ясна посока накъде ни водят ветровете Едва ли има друг народ като нашия.

Вместо да поставим ребром искане Турция официално да признае петвековното „присъствие” по българските земи, респективно да получим компенсации за понесените човешки жертви и огромни материални щети, Иван Костов публично се извини за Възродителния процес на своя колега при посещението си в Турция. А нещо да е станал въпрос за тракийските бежанци? Любимият на целия български народ ББ твърди, че имаме отлични отношения със съседната нам страна. Но интересно защо на масата за преговори не се поставят такива жизнено важни въпроси като посочените по-горе? И поради что Парламенът на РБ не желае да приеме резолюция осъждаща Арменския геноцид?

И накрая, от нас се иска да бъдем толерантни, но с цената на какво?

Да не отварям и една друга болна тема, свързана с т.нар. ромско население у нас. Ако аз съм на мястото на съдията, бих оправдал напълно кипъръца, който е прегазил с джипа си онзи нещастник, който заедно с още двама свои авери е отишъл да краде добитък от кравефермата на собственика.

Докога, докога ще търпим подобни безобразия в милата ни Родина…?

Не съм фен на Богдана Карадочева, нито пък на СДС, но съдържанието на песента ми харесва:

 

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in У нас, It is not a Humor! and tagged , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Толерантност, а?

 1. rusalka2013 says:

  За подобни слова, като тези на турския посланик, нашият в Турция сигурно отдавна щеше да се е простил с поста си!

  • Hombre says:

   Русалке, така е! За съжаление цялата ни външна политика и в частност назначаването на българските посланици зад граница няма нищо общо с националните ни интереси. Едно време, Бай Тодор за „наказание” изпращаше провинилите се за посланици, със специална мисия за да обслужват хората от номенклатурата. И сега не е по-различно.

   • aman11be says:

    Можеш ли да ми дефинираш националния интерес на България? Има ли го някъде написан черно на бяло почти 150 години след Освобождението ни? А националната доктрина? За гърците няма да те питам…

    • Hombre says:

     Паси, ти ми поставьяш въпрос, на който ти предварително знаеш, че няма отговор. Новото авреме изисква да вървим рамо до рамо с новите хамерикански братя.

 2. Тракиец says:

 3. Homo faber says:

  Айде, още малко толерантност… да не търсиш, а наготово един страхотен матрял. 🙂
  Психо профил на десния либерал: Гонят ме, мамо, руснаци

  • Hombre says:

   Яааа… нема- нема, току се появиш в ефир, Фабер!
   Матриялът е страхотен!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s