Я не сакам на мене да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле


Мислех да започна поредното си съчинение, с опит да споделя някои свои лични проблеми, ама като си спомних крилатата фраза на Нане, отказах се… Все ще се намери някой, комуто ще доставя удоволствие, а не ми се ще…
Подобен тип разсъждения се срещат у все повече българи и това започва да ме тревожи… Разпространяват се като епидемия, или по-точно казано – превръщат се в хронично заболяване. Ще дам само няколко примера: Радваме се на финансовия колапс на гърците, присмиваме се на македонците (да не забравяме, че и те са от български корен), потриваме доволно ръце, че и румънците зазляват, кефим се на непослушковците унгарци и т.н. Но не си даваме сметка, че когато всички съседи около нас са зле, няма начин ние единствено да сме добре. Както в природата, така и в обществото не съществува вакуум! Ние сме нещо като скачени съдове. Тоест, или всички ще сме добре, но нека бъдем реалисти, поне преобладаващата част, или никой!
Нека не ви звуча като някой заклет интернационалист, защото каквото и да кажа оттук нататък, лайтмотивът ще е само един: Искам да съчувствам на всички бедни и онеправдани по света, искам всички да живеят в мир и разбирателство, искам да няма експлоатация на човек от човека, но преди всичко искам България и ние българите да сме добре!!!
Казват по-старите хора от мен, че с натрупването на годинките ставаш по- мъдър, по-смирен и по-благороден… Не забелязвам подобно нещо у себе си. Може да съм по-бавно развиващ се или прекалено тъп, защото единственото, което констатирам е, че натрупвам все повече гняв.
Какво направихме през последните 22 години? Разрушихме старото, а на негово място нищо читаво не изградихме. Пак ще се позова на мъдростта на хората с белите коси: „Не заривай стария кладенец преди да си изкопал новия!”
Нека никой не ми се сърди когато говоря в множествено число. Естествено, знаят се кои са виновниците и те трябва да си понесат заслуженото. Вярно е, че няма колективна вина, но ще се окаже накрая, че и ние с нашето безразличие и бездействие сме допринесли допълнително за това. Нека видим как реагират другите народи при подобни ситуации!
Разпродадохме, извинете – разпродадоха и направо подариха на чуждестранни компании водоснабдяването, електропреносната мрежа, комуникациите, въздушния ни транспорт, позволиха безпрепятствено нахлуването на съмнителни банки у нас и… Твърде дълъг е списъкът за да ги изреждам докрай!
И какво получихме в замяна? Още по-големи задължения и износ на капитали и БВП. Тия, които се облажиха от пъкленото си дело ще ни докарат вода от девет кладенеца, за да ни убедят, че така се прави по света… Мога ли да попитам, обаче – кое национално отговорно правителство изважда на сергията за продан ресурсите, от които зависи съдбата не само на това, а и на следващите поколения? Поставени сме на колене и трябва да изпълняваме каквото ни кажат!
Свидетели сме ежедневно на поскъпването на храните от първа необходимост, на цените на електричеството, водата, отоплението и т.н. Какво по-добро оправдание за монополистите да ни наложат своите цени!
Защо трябва да пълним чужди гуши или да сме солидарни с чешкия пенсионер, когато ние самите едвам свързваме двата края? Казват, че държавната собственост не се управлява ефективно. Добре, нека поканим тогава някои доказали себе си мениджъри с международен опит и да им отпуснем по 1 млн. годишна заплата да ни научат на икономика. Пак ще сме на печалба!
Уверяват ни, че няма как – в криза сме… Братя българи, да затегнем коланите! Но не своите, тези които ни го казват, а нашите както винаги. Светлото бъдеще се отлага с още няколко десетилетия…
И до кога ще продължава всичко това…?
Ще ми се накрая да завърша с нещо оптимистично и да пожелая на всички българи и българки, когато дойдат следващите парламентарни избори добре да помислят, преди да гласуват за своите избраници.
Залогът за настоящето и бъдещето ни е в тотална промяна на народопсихологията ни! Да оставим Нане и Вуте единствено в съкровищницата на българската литература!
Поздравявам всички с една моя любима песен:

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
This entry was posted in Политика и социология. Bookmark the permalink.

17 Responses to Я не сакам на мене да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле

  1. аман бе says:

    Интересна работа – под същия материал в блога на Генек има 5 мнения, тук, под оригинала – никс! (няма го онова човече с въпросителните над главата)
    Що се отнася до Турция, която си допълнил при генек. При всяко от ходенията ми там през последните двадесетина години ми правят впечатление две неща:
    – там всички работят и работят здраво;
    – държавата е навсякъде и това се чувства.
    Може би това е причина за икономическия ръст при тях.

    • Homoerect says:

      Ашколсун, ефенди! 🙂

      • Homoerect says:

        Такъв е животът, братко! Докато не добия световна слава, налага се да ползвам чужди ракети-носители! 🙂

      • аман бе says:

        Нашето отношение (като народ) към Турция и турците още дълго време ще си остане обременено с исторически насложилата се омраза от петте века робство. И това е разбираемо, донякъде. Но не мисля, че е полезно за нас самите, вследствие на тази омраза да си затваряме очите за някои обективни процеси, които протичат там след 1980 г. и направиха Турция наистина регионална сила, освен военна и икономическа, с която сме принудени да се съобразяваме. И не само ние.
        И докато при нас беше “овършано”, разрушено и разграбено почти всичко, което можеше да бъде разрушено и разграбено. Бяха прекъснати и след това умишлено да”дадени н

        • Homoerect says:

          Ще има още дълго време да си ближем раните…

        • Илиян says:

          Като си дадем гъза под наем, кой мине ще го оножда!

          • Hombre says:

            Илияне, сигурно имаш сериозно основание да го твърдиш. Каня те утре на гости в Тепавицата, за да прочетеш последното ми съчинение, озаглавено “Made in EU”

  2. аман бе says:

    на късо” много връзки в държавата като система от институции. То в държавата Турция през този период (последните 30 години) беше направено много за модернизиране на икономиката/промишлеността, създадени бяха нови мощности, повишен беше интелектуалния потенциал, създадени бяха грамотни специалисти за работа с новите технологии, и т.н, и т.н. И това не може да се “оправдае” само с наливаните от САЩ пари. И при нас бяха налети или имаше готовност да бъдат налети много средства, но ние/нашите управляващи се оказаха неграмотни даже да си подготвят документацията за тяхното усвояване, а голяма част от тези, които бяха усвоени, се преляха към частни джобове. С малко работа и много крадене само това може да се постигне. За съжаление. На всичкото отгоре нас ни управляват все по-неграмотни хора.

    • Homoerect says:

      Благодаря, професоре! ПоДпълних си познанията. 🙂

      • аман бе says:

        Написаното от мен беше по повод “Ашколсун, ефенди!”. Ако не съм те разбрал правилно, моля за извинение! 🙂

      • аман бе says:

        Има само един, който никога не бърка и знае всичко, но не съм аз. 🙂

  3. Кисса says:

    Уважавам самокритичния дух на написаното, но се осмелявам да отбележа, че в стравнение с типични характерни черти на някои, смятани за велики нации, ние сме цвете за мирисане. Погледнете следната статия:
    http://www.ilgiornale.it/interni/lettera_ai_tedeschi/27-01-2012/articolo-id=568980-page=0-comments=1
    Ще направя кратко резюме:
    “Само една протестна нота на нашия (италиански бел.пр.)посланик в Берлин, и нищо повече. Така че в действителност преминава в мълчание атаката срещу Италия направена в Der Spiegel, водещ немски седмичник: Заглавната страница е за случая с Concordia, която не оставя място за недоразумение: “Италианците са ухапИ и бягай” буквално преведено, но смисъла е “страхливите италианци”.
    Според Der Spiegel италианците са хора като капитана на Конкордия Schettino и не било никак за чудене случилото се край бреговете на Giglio. По лошо: всички те трябва да бъдат отбягвани, те са една тежест за Европа, една пречка за развитието на единната валута.
    Те, германците са перфектни…и още как, «при тях подобни неща не се случват, защото за разлика от италианците са една РАСА».
    Че са една раса го разбрахме още от речите на Хитлер и т.н. бла бла бла…
    Накрая статията завършва с:
    Тези германци са и днес все още арогантни и опасни за Европа. Ако, слава Богу не гърмят повече топОве, оръжието на еврото е не по малко опасно. За това не бива да се срамуваме(италианците бел.пр.) Ние може да имаме един Schettino, но на тях Auschwitz няма да им го отнеме никой.
    Как се гризнаха…не е истина.

    • Homoerect says:

      Браво, Киссе! Ти си моята гордост! Не съм казал, че съм националнихилист, но имаме сериозни трески за дялане…

  4. Кисса says:

    Авторе, всички имат трески, ама нашите, наопаки на притчата, ни се струват греди. Ходила съм в България нееднократно с над десетина колеги, все интелигентни и патриотично настроени италианци. На летището на връщане им се ревеше и не връщаше… А годеника на дъщеря ми иска да отидат да живеят в БГ, въпреки, че тук е бир клечка директор, със служебна кола и т.н. привилегии… Търсят да купят малко хотелче на северното черноморие…Тук е само работа и спане плюс две ваканции, купон няма.

Leave a comment