Всичко е казано и нищо не се е променило…

Чудя се каква тема да подхвана днес: дали за победата над хитлерофашистка Германия – 9 май, за по-благозвучно прекръстен на „Ден на Европа”, дали за новоизбрания президент на Франция Макарон, дали за “миротвореца” Доналд Тръмп, за новото-старо правителство на Бойко–3, или за стабилното поскъпване на живота в България, или за все по-силното поевтиняване на човешкия живот, пряко свързано и с медицинското обслужване на населението, което става все по-недостъпно за широките слоеве – дори и за тези, които редовно са си плащали осигурителните вноски… И понеже стана много дълго изречението, ще спра до тук, без да пропускам темата за ширещата се битова престъпност, от политкоректност няма  да спомена от коя етническа група са най-често извършителите на подобен род престъпления. И още нещо с чисто сантиментална стойност: от известно време  в Тепавицата се разписва едно девойче Маги, което е на възраст малко по-голяма от тази на внучката ми. Вече няколко пъти ми е сложила знак, че ме харесва, което леко ме изненадва. Между моето е нейното поколение има огромна разлика не само в годините, но и по отношение на светоусещането и ценностната система. Радвам се, че е намерила някои общи черти и общи възгледи по темите, които споделям и които мен лично много ме притесняват и затова изразявам своята гражданска позиция. Смея да се надявам, че младото поколение все още има какво да научи от по-старото. Горещо ви препоръчвам да посетите нейния блог Вино и рози.

В този ред на разбъркани мисли, ще ми се да акцентирам вниманието ви върху темата за все по-нарастващата циганска престъпност и как държавата нехае, и не полага никакви грижи за да озапти върлуващите банди от ромските гета. Едва ли има  вече българин, който да не е пострадал от физическо насилие или някакъв вид кражба от тези галеници на държавата, на която заслужено би следвало да й се присвои името Джипсиленд. Да вземем за пример само последните репортажи по няколко условно наречени български телевизии, по които текат различни информации за поредния зулум на това „кротко и мирно население, борещо се със зъби и нокти да бъде интегрирано в българското общество”. Учудващо е, че разследващите журналисти обръщат внимание изцяло на версията на „потърпевшите” кротко празнуващи Гергьовден, чиято веселба брутално е била прекъсната от полицейските служители. А пък, за да оправдаят своето „незаконно” присъствие в гетото, полицаите сами са си нанесли физически травми и са изпочупили патрулните коли!  Безобразие – къде дреме БХК, за да защити добрите и честните пълноправни граждани на нашата мила и скъпа Родина. Примери от този род има достатъчно, но не бих искал да ви отнемам възможността и вие да споделите своя горчив опит.

От всичките криминални случаи  – някои от тях включени в полицейските сводки, а други, които въобще не фигурират в тях, може да се направи един извод: държавата е абдикирала от задължението си да опазва живота, здравето и имуществото на своите граждани. Съществуват безброй случаи в които полиция, прокуратура и съдилища вършат формално своята работа, не издирват и не наказват виновниците  за престъпленията. Една от често използваните от тези органи формулировка е, че липсват доказателства и свидетели за извършено престъпление.

За да не бъда голословен ще споделя само един случай. Преди години се жалвах от една бригада строителни работници, които на външен вид не ми изглеждаха цигани, но работата им се оказа циганска. Та по този повод повиках на спешния телефон 112 полиция, която на десетата минута пристигна, за да провери случая. Изготвих жалба, която бе препратена към Районна прокуратура. И след няколко месеца получих  от същата уведомление, че не съм представил никакви доказателства. За тях тези честни и почтени служители на Темида посочването на двама полицаи поименно и на съсед свидетел на случая, както и снимков материал не съдържали правно основание за образуване на досъдебно производство. Е – питам аз – кой нормален човек ще гласува доверие на подобни правоохранителни и правораздавателни органи при положение, че жалбите му отиват директно в кошчето за боклук. Нормално  ли е  хора с по 10-15 висящи съдебни дела да се разхождат на свобода? Да видим как ще потръгнат работите при новата министърка на правосъдието Мама Цецка, за която не се доказа наистина ли е взела диплом по “Право” или дипломата й е фалшива. Само за обща култура, ако доСЕГА не сте се информирали, желателно е да прочетете статията:

Недосегаемите в съдебната система да са спокойни

Накъдето и да се обърнеш е пълно с негативни случаи, които засягат цялото ни общество, с изключение на тези, които са издигнали високи дувари около дворците си, имат монтирани видеокамери и охранителни системи, в това число и бодигардове. Единствената ми надежда е в новоназначения вицепремиер Валери Симеонов, комуто е поверена високата и патриотична задача да отговаря за демографията и възпроизводството на населението ни. Щото така ако я  караме, в близките няколко години няма да останат на територията ни  български жени и мъже, които да работят за един висок положителен прираст. Щото се оказа, че имало и отрицателен прираст…

Това ми беше една от болките и я споделих пред вас, не само за да получа някаква утеха, но и за да изразите и вие вашето мнение как бихме могли да излезем от омагьосвания кръг, в който се намираме през последните почти 30 години…

Предварително благодаря за всяко едно конструктивно предложение, което с общи усилия – чрез протестни митинги, петиции до Парламента и други хепънинг прояви, да накараме това правителство да помисли не само за  себе си, но и за народа.

Проявих известно колебание – дали да ви пусна “Ода на радостта” или “Вставай, страна огромная…”. Накрая надделя чувството ми за историческа справедливост, щото без решаващото участие на Червената армия в разгрома на фашистка Германия, картата на Европа щеше да изглежда по съвсем  различен начин.

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
This entry was posted in По света, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

24 Responses to Всичко е казано и нищо не се е променило…

  1. Pasi says:

    Нищо друго не мога да измисля. Всичко е казано в тази песен!

    • Hombre says:

      На некои господа на Запад и на такива като наш Плевню много им се щенка армията на РФ да е слаба и да заграбят нейните ресурси…

  2. Homo faber says:

    М да ааа, вижда се, че твоята душа камбана, пак звъни неспокойно и ритмично отмерва силното туптене на неспокойното ти сърце! Сърце на творец – есеист, живееш с тегобите и несправедливостите на сегашния живот.
    Правилно… всичко е казано, всичко се чувства и вижда, и както е казал мъдрият наш народ… “Погледнал се Илия, пак в тия”. Трябват хора водители, Илиевци, както казва академик Благовест Сендов /в интервю по Канал 3/ с глобална мъдрост! Или както народът е казал… надвили на масрафа си… И пак от народа… Коне без капаци трябват!
    А днешният ден 9 май – Денят на Победата, винаги трябва да се помни и отбелязва защото… Никой не е забравен, нищо не е забравено!!!

    • Hombre says:

      По-полека, Фабер! От толкова много хвалби, ще вземат да ми пораснат ушите още повече… :
      За другото съм съгласен и не го коментирам.

      • Homo faber says:

        Е, па ти, Омбре си близначе! Тоест, за едното име живееш и за по-големи уши! 🙂
        И понеже думаш за историческа справедливост – Денят на Европа, нямаше как да е, без Денят на Победата… така и с песните, песните за Великата Отечествена Война, песните на Победата!

        • Hombre says:

          За името си прав, но не и за ушетата! Цвъки е любител на големите ушета – с него не мога да се меря.
          На нашия генерал-президент все още не са му обяснили, че се прави умишлен опит да се подмени “Денят на победата” с некъф друг измислен празДник…

  3. Тракиец says:

    Поздравявам всички вас с Денят на победата. Дори и като “Ден на Европа” празникът си е празник. Знаем и помним!
    7 ноември 1941: Под тази песен от Червения площад, директно са отивали на фронта…

    • Hombre says:

      Тракиец, чини ми се, че изкривяваш правилната партийна линия! Как ще е едно и също “Ден на победата” и “Ден на Европа”?!

      • aman11be says:

        Не му се става депутат май на Тракиеца… Русофобът Варели едва ли ще се зарадва на “Ден на победата”. 🙂
        А иначе браво на президента, че освен деня на Европа е отбелязал и деня на Победата, без която Европа нямаше да е същата!

        • Hombre says:

          Браво, я! Ама генерал-президентът требеше да им го каже още по-громко и отчетливо…

          • Homo faber says:

            Не само браво на генерал-президентът, ами браво и на тези млади българи, участващи в шествието на “Безсмъртния полк” в Москва!
            Нищо не е забравено и се помни от българите!!!
            http://www.1tv.ru/live

          • Hombre says:

            Тъй, тъй, Фабер… говори ми! И ти си рубладжия като некои други! 🙂

  4. Homo faber says:

    А пък ти, Омбре – завиждаш на Макрон и го зовеш Макарон, заради Бриджит Троньо-Макрон – “Барби в менопауза”, както я думат жабарите, твои! 🙂

    • Hombre says:

      Такъв съм си аз, Фабер – завистлив до мозъка на костите!
      И понеже отново ми говориш за жаби, ще добавя в твоето меню и рецепта за охлюви. За да бъде пълно твоето кулинарно щастие…

      • Homo faber says:

        Благодаря, Омбре… две е по-добре от едно, разбрах от теб!

        • Hombre says:

          Моля, нема за какво! Не пропускай утре да почетеш рецептата, която съм ти приготвил и да си водиш записки…
          П.П. И не го приемай тоя път като съвет, а като даскалски наставления за добро хранене…

          • Homo faber says:

            Те ти дажбата на съветския войник… да ги подложиш на нея, тези дето обиждат на рубладжии!
            ДНЕВНА ДАЖБА СУХА ХРАНА

            1. Наименование на продукта

            Сухари ръжени
            Концентрирана каша от просо
            Концентрирана супа-пюре от грах
            Колбас пушен
            или бекон
            или сирене
            или рибно изсушено филе
            или месни консерви
            или херинга
            Захар
            Чай
            Сол
            2.Тежина грама
            за воюващи
            500
            200
            75
            100
            70
            150
            100
            113
            200
            35
            2
            10
            3. Тежина грама
            за в резерва
            400
            200
            75
            80
            60
            120
            80

            160
            35
            2
            10

          • Hombre says:

            Фабер, а може ли да се откажа на 50% от полагащата ми се дажба в полза на воюващите?

          • Homo faber says:

            Благодаря! Благодаря и за нежния начин, по който са казани наставленията твои! 😉
            Ще намеря връзка, да те препоръчам на новата министърка на външните работи!
            Такива ора на нея й требват, изискани с нежно изказване? 😉

          • Hombre says:

            Ще разчитам на тебе, Фабер! А може и ти покрай мене да се уредиш…
            П.П. Ако още не ти е свършила смяната, ще ти дам един телефонен номер, на който да ми звъннеш за допълнителни подробности…

  5. Homo faber says:

    Мерси боку, Омбре! Този номер, Омбре вече е игран, номерът на вашите сили за бързо реагиране, с модерните микробуси – душегубки и с пеленгатори, да довтасат, като на колите на подчинените на адмирал Канарис, едно време…
    Така че – борбата е безмилостно жестока… не искам друг да ме смени.
    Както е казано, никой не е забравен, нищо не забравено!!!

Leave a comment